Mutfağın ve yemek hazırlama sanatının ustası da “gastronom” kelimesiyle tanınır. Ağzının tadını iyi bilene, mutfak sanatlarından anlayana ve bu işe gönül veren herkese gastronom denilebilir.
Yemek ve kültür arasındaki ilişkiyi, zengin veya hassas ve iştah açıcı yiyecekleri hazırlama ve sunma sanatı, belirli bölgelerin pişirme stilleri ve iyi yeme biliminin incelenmesidir. Gastronomide çok bilgili olan kişiye gastronom denir, gastronomist ise gastronomi çalışmasında teori ve pratiği birleştiren kişidir.
Gastronomi mezunları, gastronomi uzmanı olarak adlandırılırlar.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, mutfağa, yemeklere, yemek yapmaya ilgisi olanların, mutfak sanatları konusunda bilimsel eğitim alma olanağı sağlar. Yiyecekler ve içecekler hakkında detaylı bilgi alma, bilimsel ve sanatsal bir bakış açısına sahip olma gibi kazançları vardır.
Gurme kavramı, daha çok Fransız mutfağında 16. yüzyıldan itibaren şekillenmeye başlamış. Kral 16. Louis'in yemek kültüründe köklü değişikliklere gitmesi sonucunda böyle bir kavram ve de meslek ortaya çıkmış.
İlgili 23 soru bulundu
Doğrulanmış Cevap. Merhaba , Sorunun cevabı : » Gurmeler şu anda aylık olarak 10.000 TL maaş almaktadır.
'Tatbilir' olarak da tanımlanır. Gurmeler, yeme içme konularında uzmanlık derecesinde ilgiye sahip olan ve belirli bir zevki olan kişilerdir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü genellikle aşçılıkla karıştırılan fakat 4 yıllık bir bölüm olup aşçılığa oranla çok daha kapsamlı bir lisans programıdır. Mezunlarının mutfakta çalışmak gibi bir zorunlulukları yoktur.
Bu kişiler, yeme içme yazarlığı yapılabilir, restoran-otel yöneticiliği yapabilir, gıda firmalarında ürün geliştirme yöneticisi olabilir. Aynı zamanda yeme içme medya sektöründe çalışabilir, catering şirketlerinde proje müdürü olabilir, eğitmen-akademisyenlik gibi pek çok seçenekte çalışma imkanı bulabilir.
Eğitim dili Türkçe ve 4 yıldır. Gastronomi Bölümü hakkında daha detaylı bilgi için web sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
“Gastronom” ya da “gastronorm” olarak da anılan küvetler mutfaklarda çalışanların en büyük yardımcılarından. Dört köşe metal ya da plastikten yapılabilen küvetler boyutlarına göre malzemelerin yıkanması, karıştırılması, servisi gibi birçok işe yarıyor.
Bu terimin ilk kullanıcısı olduğu düşünülen Antik Yunan döneminde yaşayan Sicilyalı Yunan Archehestratus'tur. Bu terimi, M.Ö. dördüncü yüzyılda yazdığı Akdeniz Bölgesindeki gıda ve şarapları tanıttığı “Gastronomia” başlıklı kitabında kullanmıştır.
Mutfağın ve yemek hazırlama sanatının ustası da “gastronom” kelimesiyle tanınır. Ağzının tadını iyi bilene, mutfak sanatlarından anlayana ve bu işe gönül veren herkese gastronom denilebilir.
Size getirdikleri başka bölümlere kıyasla daha zor. Çünkü insanla iç içe. Çok komplike bir yapıya sahip olan insanla iç içe olduğu için de yapılabilmesi kolay değil.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları için çalışma alanları arasında restoranlar, oteller, yayıncılık/yazarlık, programcılık, yemek fotoğrafçılığı, yat/uçak şefliği, özel amaçlı beslenme yerlerinde şeflik (hastane, anaokulu vb.) bulunur.
Türkiye'de en popüler Gastronomi ve Mutfak Sanatları ve Aşçılık bölümü olan üniversitelerden Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Gelişim Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Yaşar ...
Gastronomi bölümü sözel bir bölümdür. Ancak sayısal öğrencileri de tercih etmektedirler. Sayısal öğrencileri mutfak matematiği, mutfak kimyası gibi derslerde daha başarılı olmaktadır. Zira işin içinde gıda varsa gıda bilimi de var.
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) yapılan açıklamaya göre, gastronomi bölümü mezunları, yiyecek içecek hizmetleri öğretmenliğine başvuruda bulunabilecek.
Gourmet, "lezzeti keşfetmiş, damak tadına sahip kişi" demektir. Ayrıca, "yemesini bilen" anlamına da gelmektedir.
Kelime anlamı olarak yemekten ve içkiden anlayan bunların tadına varabilen, tatbilir, damak zevki olan ve yiyecekleri titizlikle seçen kimselere denir. Kelime kökeni olarak Fransız kökenli “gurman” dan gelir.
Farklı ve pahalı restoranlarda yemek yiyen, kaliteli ve pahalı şaraplar içen kişilere gurme denmediği gibi çok veya iyi yemek yediğini iddia eden kişilere de gurme denmez. Aşçıların hepsinin gurme olduğunu söylemek mümkün olmadığı gibi gurmelerin de bir aşçı kadar iyi yemek pişirebileceğini söylemek de mümkün değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri