Sigara içenlerin akciğerlerine doğrudan çektikleri sigara dumanına birinci el duman deniyor. Ortama üfledikleri duman ve sigara yanarken ortama karışan duman ikinci el duman olarak isimlendiriliyor. İkinci el dumana maruz kalan kişilere bilindiği gibi pasif içici deniyor.
Bu kişilerin sadece pasif içici olarak sigara dumanını emmesi sonucunda, hiç sigara içmeyenlere oranla 4 ile 8 kata kadar kanlarında nikotin oranlarına rastlanmıştı. Yine bu durum bağımlılık yapar demek için yeterli değil ama yapma ihtimali de var.
Tütün dumanına maruz kalmak, kanser, amfizem ve kalp krizleri gibi birçok öldürücü hastalığa neden olmaktadır. Çocuklar tütün dumanının zararlı etkilerine karşı çok daha hassastır. Tütün dumanının zararları, maruz kalma süresi uzadıkça artmaktadır. Kısa süreli maruziyet de zararlıdır!
Erişkinlerde de durum farklı değildir. Pasif içiciliğin kısa süreli etkileri göz, burun ve boğazda irritasyon, akut bronşit ve pnömoni ile ilişkilendirilirken, uzun süreli etkileri ise kanser, kalp damar hastalıkları, kronik bronşit ve amfizem gibi kronik hastalıklar ile ilişkilendirilmektedir.
Bu bağlamda ilk kez 2006 yılında “Üçüncü El Sigara Dumanı (ÜESD)” adında yeni bir kavram ortaya çıkmıştır5. Winickoff ÜESD'yi “Sigara söndürüldükten sonra kalan artık tütün dumanının ortamdaki yüzeylere sinmesi sonucu ortaya çıkan maruziyet” olarak tanımlamaktadır6.
İlgili 24 soru bulundu
Sigara içenlerin akciğerlerine doğrudan çektikleri sigara dumanına birinci el duman deniyor. Ortama üfledikleri duman ve sigara yanarken ortama karışan duman ikinci el duman olarak isimlendiriliyor. İkinci el dumana maruz kalan kişilere bilindiği gibi pasif içici deniyor.
İlk 20 dakikadan sonra sigarayı bırakanların tansiyonları ve kalp atış hızları sağlıklı seviyelere döner. 12 saat sonrasında, akciğerler ve kan, duman yerine oksijen aldıkça zehirli karbon monoksit vücuttan atılır.
Yapılan çalışmalar sigara dumanına pasif içici olarak maruz kalan çocuklar ve gençlerin bu duruma maruz kalmayanlara göre 1.5-2 kat daha fazla sigaraya başlama riskinin bulunduğunu göstermektedir” diye konuştu.
Sigara içmeyen biri sigara içen birinin yakınındayken pasif içici olarak sigara dumanı solur. Pasif içicilik herkes için tehlikelidir. Biri sigara içtikten sonra duman saatlerce havada kalabilir. Pasif içicilikte dumanı sadece kısa bir süre için solumak bile sana zarar verebilir.
Sigarayı içine çekmeyen dudak tiryakilerinde içmeyenlere oranla kalp krizi riskinin bir kat daha arttığı belirtiliyor. Sigaranın zararı dudaktan itibaren başlıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.
Solunan duman içerisinde bulunan zararlı kimyasallardan biri olan katran, akciğer dokusunda birikir ve zamanla bu dokularda harabiyete yol açar. Bunun sonucunda solunum kapasitesi azalır ve astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi solunum sistemi ile ilişkili ciddi hastalıkların görülme riski artar.
8 saat sonra Kanınızdaki nikotin ve karbonmonoksit düzeyi yarıya düşer. Kanınızdaki oksijen seviyesi normale döner. 24 saat sonra Karbonmonoksit vücudunuzdan tamamen atılır. Kalp krizi riskiniz azalmaya başlar.
Sigara dumanı, bronşit ve zatürre olasılığını artırıyor
İki yaş altındaki çocuklarda çevrede bulunan sigara dumanı, bronşit ve zatürre olasılığını arttırır. Günlük içilen sigara sayısında artış sonucu, alt solunum yolu hastalıklarının sıklığında artış görülmüştür.
Doğru bir nikotin testi sonucu elde edebilmek için test yapılmadan 10 gün önce nikotin alınmaması gerekir, çünkü kan testleri 10 gün boyunca kotini algılayabilir.
Vücutta biriken nikotini dışarı atmada en etkili besinlerin başında hayat kaynağı olan su geliyor. Çünkü su, vücutta bulunan zararlı radikalleri dışarı atmada önemli bir rol üstleniyor.
Tahlil.com Cevabı : Hayır belli olmaz.Sigara için yapılan ayrıca bir test var,nikotin testi.O da oldukça pahalı bir test olup birçok laboratuvarda çalışılmamaktadır. Nikotini saptayan testler 24 saat içinde nikotin alımı varsa işe yaramaktadır.
Tiryakilik böyle başlar. Sigara içerisindeki kimyasallar bağlayıcı gazlardır. Açlık hissi uyandıran bölgenin hormonlarını kendine bağlar ve kişinin acıkma hissini ortadan kaldırır. Sigara, mide asidinin orantısız salgılanmasını sağlar ve yağ yakar.
Nikotin beyinde kimyasal ve biyolojik değişiklikler yapar. Dopamin adlı norötransmitterin salgılanmasını sağlar. Dopamin içiciye haz verir, konsantrasyonunu arttırır, enerji düzeyini yükseltir. Bu nikotinin pekiştirici etkisidir yani kişiler bu etkiyi elde etmek için maddeyi arzularlar.
İlk bakışta, sigara içmek oldukça kolay görünür. Ancak dumanı doğru şekilde içe çekmek, tüm sürecin sorunsuz şekilde işlemesine yardımcı olacak bir dizi ince hareket içerir. Sigara içmeden önce, tütün kullanmanın kanser ve kalp rahatsızlıkları dâhil olmak üzere pek çok sağlık problemine neden olduğunu unutma.
Her sigara ömürden giden 12 dakika
Hatta yapılan araştırmalarda, içilen her bir sigaranın insan ömründen 12 dakika çaldığı hesaplandı. Dünyada her yıl 4 milyon, Türkiye'de ise 100 bin insan sigaradan hayatını kaybediyor.
Sigara içen bir kişi ortalama 8-12 kez dumanı içine çekerken bir nargile içiminde ise ortalama 20-200 kez duman çekilir. 1 saatlik bir nargile içiminin ortalama 50 sigaraya denk olduğu düşünülmektedir.
Nikotin reseptörleri ortalama 45 dakikada duyarlı hale geliyor. Günde bir paket sigara kullanan kişi, ortalama 16 saat uyanık kaldığı var sayıldığında 45 dakikada bir dal sigara kullanırsa toplam 20 dal sigaraya ihtiyaç duyacaktır. Muhtemelen sigara paketlerinde 20 dal sigara olmasının nedeni de budur.
Sigarasız 9 Ay: Sigarayı bıraktıktan 9 ay sonra akciğerler büyük ölçüde sağlıklı hale gelir.
Kanser, sigaraya başladıktan sonraki 30 ile 40 yıl arasında ortaya çıkıyor.
Bol sıvı tüketin; vücudun temizlenmesini hızlandırarak, nikotinin vücuttan temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Yoğurt tüketin; günde 2 kase yoğurt tüketmeye çalışın. Yoğurt hem nikotini hem de nikotinin ciğerlerinize verdiği zararları telafi etmede yardımcıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri