Elastan kumaş, elastikiyet yapısına sahip olan bir kumaş türüdür. Çok geniş bir kullanım alanına sahip olan bu kumaş türü, giyim sektöründe de büyük bir sıklıkla kullanılmaktadır. Çektiğinde uzayan ancak bırakınca tekrardan eski haline geri dönen bu kumaş türü, elastan kumaş olarak adlandırılmaktadır.
etiketine bak esneme payını söyleyeyim sana. %98 pamuk %2 elastan falan yazar. eğer elastan varsa bil ki esneyecektir. dışarda 1-2 kere giy 1-2 kere yıkansın mutlaka gözle görülür bir esneme olur.
@agaaga007 yüzde iki likta esneklik sağlar ama %4ten sonrası çok esnektir.
Çok yüksek bir uzama (% 400-800) oranı gösteren ve kopma noktasına kadarki uzamalarda hızlı bir şekilde tamamen eski haline dönebilen liflerdir.
Kalın kumaşlar bazı sorunlu alanları gizleyebilir. İyi bir kot pantolonun pamuk ve biraz elastan içermesi gerekir. Bu, kumaşın esnemesini önlemeye yardımcı olur ve modelin giyilmesi daha rahat hale gelir.
İlgili 42 soru bulundu
Tayt / Likra / Elastan
Diğer sentetik kumaşlar gibi bunlar da poliüretan gibi zararlı kimyasal maddelerden üretilir ve bu aynı zamanda kanserojen madde olarak kabul edilir. Bu kumaşlar ile uzun süreli temas, dermatit gibi cilt tahrişlerine neden olabilir.
Elastan kumaşlar yıkanınca çekmemektedir.
Sentetik bir yapıya sahip olan elastan kumaş terleten bir kumaştır. Polyester likralı olan kumaş ise ter tutmayan özelliklerde üretilebilir. Ancak polyester genellikle terleten ve hava almayan bir sentetiktir. Farklı liflerle karıştırılan likra kumaşların nefes alan daha özel bir yapıya ulaşması mümkündür.
Elastan kumaşlar, kütlece en az % 85'i bölümler halindeki poliüretandan oluşan ve orijinal uzunluğunun 3 katı kadar gerilip serbest bırakıldığında hızlı bir şekilde ve tamamen başlangıç boyuna dönen elastiki yapıya sahiptir.
Elastik yapıda sentetik bir kumaş olan elastanın ticari markası likralı kumaş olarak bilinmektedir. Epey esnek olan likralı kumaş kendi ebatının neredeyse 6 katına kadar uzayabilir. 1930'lu yıllarda Almanya'da ortaya çıkan likralı kumaş yapımında bazı kimyasal sentez yöntemleri kullanılıyor.
Polyester kumaş, yapısı bakımından esnek ve düzdür. Kırışıklığı belli etmez. Spor ve şık giyim parçalarında kullanılır.
%100 Pamuk Kumaş Esner mi? Pamuğun esnekliği, güçlü ve dayanıklı yapısı doğal elyafların özelliğinden kaynaklanmaktadır. %100 Pamuklu kumaşın esneme yetisi orta düzeydedir.
Giyim sektöründe en güvenilir ve en yüksek kaliteli olarak kabul edilen elastan kumaş formlarından biri, DuPont firmasının tescilli markası olan 'Lycra'dır. Lycra markalı elastan kumaşların fiyatları, diğer likralı kumaş çeşitlerine göre daha pahalı olabilir.
Herhangi bir kuvvetle çekildiğinde yeniden eski halini alan ipliklerden oluşan kumaşa elastan kumaş denmektedir. Böylece özellikle giysilerde farklı şekillerde hareket edildiğinde kolayca eski halini alır. Aynı zamanda bu sayede farklı giyim çeşitleri yeni görüntüsünden ödün vermez.
Likra (en. Lycra), elastan ya da Spandex, elastik ve güçlü bir tür sentetik liftir. Polieter-Poliüre bağlarından oluşmuştur. 1958 yılında DuPont'un Waynesboro, Virginia'daki Benger Laboratuvarı'nda çalışan kimyager Joseph Shivers tarafından icat edilmiştir.
Likra iplikler kumaşın esnek ve dayanıklı olmasını sağlar. Polimer yapıda olan bu iplikler doğal değildir. Bu sayede dokunacak kumaşın niteliklerine uygun şekilde ince ya da kalın olarak üretilebilirler. “Likralı ne demek?” sorusunun yanıtı “esneyebilen” şeklinde verilebilir.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Elastan; genellikle mayo, streç giysiler, spor giysiler gibi esneklik gerektiren giysilerde kullanılır. Özellikle bayan çorapları, mayo, spor giyimde önemli bir kullanım alanına sahiptir. İç çamaşırı, tıbbi malzemeler, bazı teknik aksesuarlar elastanın diğer kullanım alanlarıdır.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Viskon pamuktan çok daha yüksek olan bu nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca renklerin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Kuru halde iken dayanıklılığı pamuktan düşüktür. Yaş halde iken dayanıklılığı ise çok düşük bir orandadır.
Elastan iplik yapısının oluşabilmesi için ipliği oluşturan poliüretan elastomer lifin %85 amorf %15 kristalin yapıdan oluşması gerekmektedir (Kırık, 2007).
Bakıldığı zaman viskon ve polyester arasındaki en büyük fark dayanıklıktır. Viskon gibi selüloz liflerine dayanan malzemeler daha hassas bir tutum gerektirir: kaynatamaz ve ağartmazsınız. Polyester, aksine, ağartıcı ve kaynamaya karşı dayanıklıdır.
Likra kumaş, yaylarında kullanılan tişörtlerden soğuk kış günlerinin olmazsa olmazı kaban ve ceketlere kadar birçok kıyafette kullanılabilmektedir. Konfor ve rahatlık açısından yaz aylarında sıklıkla tercih edilen bu kumaş türü, aynı zamanda elastik olması nedeniyle de ferah bir yapı sunmaktadır.
Herhangi bir kuvvetle çekildiklerinde belli bir derecede uzama gösteren, uzamaya sebep olan kuvvet yok olduğunda ise tekrar eski haline dönme özelliğine sahip olan poliüretan-elastomer liflerinden yapılan ipliklere elastan iplik denilmektedir.
Elastan da polyamide esneklik kazandıran maddedir o da yapay bir lif türü olduğu için aldığınız ürün çok sağlıklı olmayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri