G Kuvvetinin hesaplanması için dünyanın kütle çekim kuvveti kullanılır. Temel olarak 1 G aslında 9,8 m/s'lik bir hıza denk gelir. Saniyede 9,8 metre hızla hareket edildiğinde 1 G kuvvete maruz kalınmış demektir.
g kuvveti terimi, bir nesnenin “birim kütlesinin” maruz kaldığı, ağırlık hissi uyandıran “mekanik” kuvveti ifade etmek için kullanılır. Bu ifadelerdeki g, yeryüzündeki ortalama değeri yaklaşık 9,8 m2/s olan yer çekimi ivmesine karşılık gelir.
Hızlanma ölçer (Akselerometre) ile ölçülebilen hızlanma (ivmelenme) değerlerine g kuvveti denir. Yani bir cismin herhangi bir yönde, kendisine uygulanan bir kuvvet sayesinde hızlanarak ve yavaşlayarak “ağırlık” (weight) değeri üretmesi g-kuvveti sayesindedir.
Normalde basit hesaplarda, eğer Dünya üzerindeki bir cisim hareket etmiyorsa, üzerine etkiyen g-kuvveti yaklaşık olarak 9.81 metre/saniye-karedir. Bu değer, 1-g olarak bilinir. Yani Dünya'nın standart kütle çekim ivmesi veya g-kuvveti.
Dünya'nın yerçekiminden kaynaklanan G kuvveti ile pilot adayları önce bu merkezde karşılaşıyor. G-suit giymiş bir pilot maksimum 9G kuvvete dayanabiliyor. Uçaklar ise maksimum 12G kuvvetine dayanabilecek şekilde tasarlanıyor ve üretiliyorlar.
İlgili 23 soru bulundu
F-16 tam yüklü olarak yaklaşık 9g'ye dayanabilir (hava yer görevlerinde azami 5.5g).
Sivil Havacılıkta G Kuvveti
Çok büyük manevralar yapılmadığı içinde 2G gibi bir kuvvet uygulanmaz. Normalde ise uçak kalkarken öylesine şiddetli bir manevra yapar ki bu da bir kuvvet yaratır. Dolayısıyla o anda üstümüze 1.3-1.5G gibi bir kuvvet uygulanır.
Düzlükte tam gaz giderken pilotlara yaklaşık olarak 0 ile 1 G kuvveti arasında yük binerken düzlük sonu frenlemelerde ve yüksek hızlı virajlarda 5.5-6 G kuvvetine kadar çıkabilmektedir. Bu kuvvetler Formula 1 pilotlarının boyun kasları başta olmak üzere core(çekirdek) kasları ve göğüs kaslarını da etkiler.
G kuvveti testi genellikle pilotlara yapılmaktadır. İnsanlar günlük hayatta asansöre bindikleri zaman bulundukları katlardan aşağıya indikleri zaman vücut belli bir kuvvete maruz kalmaktadır. Pilotlar ile astronotla ise 9G kuvvetine kadar deneyimler yapılmaktadır.
Dünya için g_>≈ 9,6 ile 9,8 arası yaklaşık bir değer alır ve yuvarlak hesapla 10 m/s 2 olarak kabul edilir. Bu kütleçekim kuvvetinin Dünya gezegeni özelindeki değeridir.
Günümüz 5G teknolojisiyle gerçek şebekelerde 4.7 Gbit/sn hızına, laboratuvar ortamlarında ise 7.5 Gbit/sn hızlarına ulaşılmıştır.
Bir 4G sistemi, daha önceki nesillerden daha yüksek veri hızları temeline dayanan herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde, ses, veriler ve akan çoklu kitle iletişimin kullanıcılara hizmet verebileceği, uçtan uca IP çözümü sağlar. 4G bağlantı hızı, cep telefonlarında 100 Mbps , wi-fi ağlarda 1Gbps'dir.
Önceki 'G' ağları 700 MHz ve 6 GHz arasındaki frekansları kullanıyordu. 5G ağı ise, 28 ila 100 GHz arasındaki frekanslarda çalışıyor.
Askeri pilotlar ve astronotlar, kalkış ve manevralar sırasında muazzam miktarda g-kuvvetine katlanmak zorundadır. Lunaparktaki tren size 2g'yi hissettirirken, uzaya giden bir roketin kalkışı esnasında 4g kuvvet hissedersiniz.
En genel tanımıyla ağırlık olarak hissedilen ivmenin ölçüsüdür. Eğer dünya üzerindeki bir cisim hareket etmiyorsa üzerine etki eden G kuvveti yaklaşık olarak 9,81 m/s². İşte bu değer 1G olarak biliniyor yani dünyanın standart kütle çekim ivmesi. Günlük yaşamda karşımıza çıkan G, bize olumsuz etki olarak dönmemektedir.
Normal şartlarda insanların maruz kaldığı g kuvveti 1 G'dir. 70 kg.lik ağırlığa sahip bir insanın hissettiği G kuvveti 70 kg.dır. Eğer G kuvveti 2'ye çıkarsa hissedilen ağırlık 140 kg'ye çıkar.
Aşırı negatif g durumunda alt göz kapakları yukarı doğru hareket eder ve redout (görüşün kırmızılaşması) durumu ortaya çıkar. İnsanın pozitif g limiti 9-10'lara kadar varsa da negatifte bu -3, -3,5 civarındadır. Pozitif 1 g'yi yenecek kadar negatif g uygulandığında sıfır g durumu ortaya çıkar.
Yani normal durumda g kuvvetini biz hissetmeyiz. Ama bahsettiğimiz örneklerde olduğu gibi ya da bir spor otomobile bindiğinizde bunu hissedersiniz. Örneğin F1 araçlarının özelliklerde sert virajlarda anlık olarak 5 g kuvvetine ulaştığı olur. Bunu da standart g kuvvetinin 5 katı olarak düşünebilirsiniz.
Kütleçekim kilidi (veya "senkronize dönüş"), bir gök cisminin yörüngesindeki dönüş hızının, kendi etrafındaki dönüş hızıyla aynı (veya neredeyse aynı) olması sonucu, yörüngesinde dolaştığı cisme hep aynı yüzünü göstermesi olayıdır.
💥 Silverstone GP'sinde kaza yapan Max Verstappen, 51 G büyüklüğünde bir kuvvete maruz kaldı. 🤯 51 G. #f1 #formula1 #maxverstappen… Instagram.
FORMULA 1 HABERLERİ | 51G'lik kuvvete maruz kalan Verstappen'den iyi haber.
Kurallara göre F1 şanzımanlarında 8 ileri vites olmak zorundadır ve vites oranları sezon öncesinde belirlenir. 8 ileri vitesin yanında bir de geri vites bulunur. Normal yol araçlarına göre bu fazla gibi görünse de, bu sayede takımlar düşük hızlı Monaco'da da, yüksek hızlı Monza'da da aynı vites kutusunu kullanabiliyor.
Bir uçak için 1 milyon dolar civarında maliyeti olan wingletler 4-5 yılda kendini amorti etmektedir.
Tüm bakımları eksiksiz yapılmak şartıyla, kısa menzilli uçuşlar yapan dar gövdeli bir uçak için ortalama 20-25 yıl; geniş gövdeli bir uçak için ise 30- 35 yıl arasında ömür biçiliyor.
İnişten yaklaşık 15 dakika önce uçak alçalmaya başlar. Doğal olarak uçağın hızı da azalır. Uçağın sağlıklı şekilde yere inmesi için hızının 270 km/s olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri