Bu sorun çözülene kadar yapabileceğiniz tek şey, başka bir yere fazladan bir kum kabı yerleştirmek ve kedinizi de onu kullanmaya teşvik etmektir. Ekstra kum kabı diğer kum kabından daha uzak bir yerde olabilir. Böylece kedinizin beklenmedik yerlere idrarını yapmasının da önemli ölçüde önüne geçebilirsiniz.
İdeal olan evdeki kedi sayısı kadar kum kabı bulundurmaktır. Çoklu kum kapları özellikle yavru kediler için iyi bir fikirdir. Yavru kediler istenmeyen yerlere idrar ve dışkı yapma kazalarını önlemeye yardımcı olmak için birden fazla ve kolayca erişilebilen kum kaplarına ihtiyaç duyarlar.
İdrar yolları enfeksiyonu yaşıyor olabilir. Çişini yaparken yaşadığı yanma sebebi ile kum kabı dışına yapmak zorunda kalıyor olabilir. Karın ağrısı gibi sebeplerle kum kabında rahat edemiyor olabilir. İdrar yollarında taş, kum birikimi gibi metabolik hastalıklar etrafa çiş yapmasına sebep olabilir.
Bir diğer taktik de, kedinizin en çok sevdiği alternatif çiş yapma noktasına limon suyu sıkarak daha az cezbedici hale getirmektir. Ya da oraya yiyecek kabı koyarsanız, yemek yediği yere pislemeyeceğini görürsünüz.
Kedilerde çiş sorununun en yaygın nedeni kum kaplarını sevmemeleridir. Eğer kediniz her yere işiyorsa ve bir sağlık sorunu yoksa, kum kabı meselesine odaklanmanız gerekir. Kedinizin kum kabını mümkün olan en iyi seviyede temiz tutmaya çalışın. Büyük ve üstü açık bir kum kabı kedilere her zaman daha cazip gelir.
İlgili 43 soru bulundu
Koku yayan alanı karbonatla kapladıktan sonra 30 dakika bekleyip karbonatı temizleyebilirsiniz. Beyaz sirke ya da elma sirkesi ile hazırlayacağınız bir solüsyon, kedi idrarını ve ardında bıraktığı kokuyu temizlemede size yardımcı olabilir.
Kediler muz, hardal, acı biber, kadife çiçeği, sedef, nane gibi çeşitli bitkilerin kokusunun yanı sıra insanların günlük hayatta sıkça kullandığı pek çok ürünün kokusundan da hoşlanmazlar. Temizlik için kullanılan deterjanların kokuları kediler için fazlasıyla rahatsız edicidir.
Evde uygun olmayan yerlere idrarını yapmaya başlayan bir kedi, kontrol için veteriner hekime götürülmelidir. Sistit, kedinin zorlanmasına ve sık sık az miktarda idrar yapmasına neden olabilir.
Sidik kokusunu nötralize edebileceğimiz sirke, sodyum bikarbonat (evlerimizdeki beyaz toz karbonat) ve enzimatik temizleyici ürünler bulunmakta. Sirkenin keskin kokusuyla idrar kokusunu bastırdığı sanılır ancak sirke, idrar lekelerinde oluşan alkali tuzları nötralize eden bir asittir.
Kedi Kovucu, genellikle hareket sensörleri veya ultrasonik ses dalgaları kullanarak hayvanları uzaklaştırmaya yönelik çalışır. Bu yöntemler, hayvanların duyularını rahatsız ederek veya su spreyi kullanarak çevreyi istenmeyen hale getirir.
Kediler doğası bakımından kendi tuvaletlerini kuma yaparak içgüdüsel olarak kumu kapatma eğiliminde olurlar. Bu nedenle bir kedinin kum kabı dışında tuvaletini yapması aslında onları rahat hissettirmez. Kedilerin stres yaşamadan tuvalet eğitimlerini öğrenebilmesi için kedi kumu kabı, kedi kumu seçimi de çok önemlidir.
Limon, elma sirkesi, kabartma tozu gibi doğal malzemeleri kullanarak temizlik yapmak, kötü kokuları gidermek için etkili olabilir. Bu malzemeleri su ile karıştırarak yüzeyleri silmek veya temizlik solüsyonları hazırlamak mümkündür.
Kedilerde Tuvalet Eğitimi
Kedilerin tuvaletinin geldiği anlaşılırsa hayvanı alarak kum kabına yerleştirmek işe yarar. Sabah erken saatlerde ise kedinin yemekten sonra tuvalete götürülmesi gerekir. Aynı şey gece yatmadan önce de yapılmalıdır. Bu sayede kedinin alışması sağlanarak tuvalet eğitimi verilmiş olur.
Kediniz idrarını kum kabının dışına yapmaya başladıysa, aklınıza gelmesi gereken ilk olasılık idrar yolu hastalığı olmalıdır. İdrar kesesinde tahriş veya enfeksiyon olan kediler idrarını sık sık saksılara, lavaboya veya küvete yapar. İdrar genelde az miktardadır, kanlı da olabilir.
Kedilerin tuvaleti olduğunu anlayabilmek için kedilerin gözlemlenmesi gerekir. Tuvaleti gelmiş olan bir kedi eğer daha önce bir yere tuvaletini yapmış ise bu bölgenin kokusunu alarak oraya yönelecektir. Etrafta kuytu bir köşe aramaya başlaması da mümkündür.
📌 Bilimsel araştırmalar henüz tam sebebini ortaya koyamamış olsa da, çamaşır suyunun içindeki klorun kedilerin ilgi alanına girdiği biliniyor. Eğer çamaşır suyu sever bir kediye sahipseniz dikkatli olmalısınız: Klor yalaması ve derisinin bol miktarda klorla temas etmesi zehirli olabilir.
Sirke ve su karışımını lekenin üzerine püskürtün. Köpürdüğünü göreceksiniz. Köpürme bittiğinde bir bezle karbonatı olabildiğince toplayın. Leke üzerine hafifçe püskürtmeye ve temiz bir bezle lekenin üzerine bastırmaya devam edin.
Erkek kedi koku bırakma problemi kısırlaştırılınca geçer mi? İlk yaşını doldurmadan yapılan kısırlaştırma operasyonları ile koku bırakma davranışı ile hiç karşılaşmadan ortadan kaldırabilirsiniz. Koku bırakmaya başlamışsa dahi vakit kaybetmeden kısırlaştırıldığında koku bırakma anında duracaktır.
FELIWAY CLASSIC Difüzör evde kedilerin konforunu sağlamak ve idrar püskürtme, tırmalama ya da saklanma gibi davranış bozukluklarını gidermek için mükemmel bir çözümdür. Evde sevgi dolu bir ortam yaratarak kedinizle olan ilişkinizi besler. Etkisi süreklidir, kediniz için konforlu ortamın sürekliliğini sağlar.
Kediler kızgınlık dönemine girdikleri zaman ev içerisinde koku bırakma eğilimde olurlar. Ev içerisinde kendi bölgesini işaretlemek ve güvenli alanını yaratabilmesi için koku bırakabilirler. Fazla stres altında oldukları ya da güvensiz hissettikleri zaman koku bırakabilirler.
FELIWAY SPREY NASIL KULLANILIR? Spreyi kediyi ortama almadan 15 dakika önce sıkmalısınız. Etkisi 5 saate kadar devam eder. Asla doğruda kedinin üzerine sıkmayınız.
1. İlk yol bahçenin etrafına naftalin topları yerleştirmektir. Kedilerin pek de hoşlanmadığı kokudur naftalin ancak başka bitki ve canlılara zarar verebilir bu koku . Karabiber kokusunu da pek sevmez kediler naftalin yerine karabiber de kullanabilirsiniz.
Acı biber ve sirke kokusu kedilerin sevmediği kokular arasında yer alır. Kedilerin koku hassasiyetleri de yüksektir, bahsettiğimiz belirli kokuların yanı sıra genel olarak kötü kokulardan da hoşlanmazlar. Örneğin kediler kum kabından gelen kötü kokudan rahatsız olurlar.
Kedileri istemediğiniz alanlardan uzak tutar, evcil kedi eğitimine katkı sağlar. Kullanım alanları: Iç mekan; koltuk, sandalye, yatak, yastık, halı vb.Idrar, işaretleme, tırmalama gibi istenmeyen hareketler için Kullanılan uzaklaştırıcı spreydir. Balkon, bahçe, araba vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri