Yakut taşı, kolye, yüzük ve bilekliklerde kullanılan değerli bir taştır. Yakut taşının gram fiyatı ortalama olarak 900 TL civarındadır.
Muğla-Yatağan'da yakut taşına rastlanmaktadır. Ülkemizdeki yakut taşının rengi genellikle saydam değil de biraz daha pembe renktedir. Malatya Doğanşehir'deki Savaklı Köyü de yakut taşı bulunan nadir yerlerden birisidir.
Gerçek yakut taşını anlamak için birkaç özellik dikkate alınabilir. Gerçek yakut taşı canlı bir kırmızı renge sahiptir. Renk ne kadar canlı ve yoğunsa, taşın kalitesi o kadar yüksek olabilir. Yakut taşı şeffaf olabilir veya içinde kusurlar, bulutlar veya çatlaklar gibi doğal oluşumlar bulunabilir.
Yakut taşlar, kırmızı renktedir fakat nadiren de olsa pembeye yakın renklerde olabilirler. Sahip olduğu canlı kırmızı renk sayesinde aşkın, ihtirasın ve gücün temsilcisidir. Yakut taşı, aynı zamanda zafer ve cesareti de temsil eder.
Çıkarıldığı Ülkeler : Burma, Tayland, Sri Lanka ve Tanzanya'dan önemli ölçüde çıkarılmaktadır. Afganistan, Avustralya, Brezilya ,Kolombiya , Madagaskar Cumhuriyeti, Malawi , Pakistan, Rodos, Amerika ve İsviçre'de de Yakut Madenleri bulunmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Temiz bir yakut'un karatı 6000 dolar civarındadır.
510 KİLOGRAM AĞIRLIĞA SAHİP. Uzmanlar, soluk mavi bir renge sahip olan taşın uluslararası pazarda tahmini değerinin 100 milyon doları bulduğunu söyledi. Yaklaşık 510 kilogram veya 2.5 milyon karat ağırlığında olduğu belirtilen taşın "Serendipity Sapphire" olarak adlandırıldığı belirtildi.
Yakut, elmastan sonra en sert yapıya sahip olan değerli taş olduğu için üstün ve detaylı işçilik gerektiren mücevher tasarımlarında özellikle tercih ediliyor. Yakutlar, en değerlileri Myanmar'da olmak üzere dünyanın pek çok yerinde çıkarılıyor.
Yakut: Sertlik derecesi 10 üzerinden 9'dur. Bu açıdan elmastan sonraki en sert değerli taş yakuttur.
Elmastan sonra ikinci sertlikte yer alan bu kristal, saçtığı ışık ve doğada nadir bulunması nedeniyle en pahalı ikinci taştır. Bu yüzden de pek çok medeniyette ona “Değerli taşların efendisi” denmiştir. Amerika, Avrupa'da çıkarılmasına rağmen Hindistan ve Güneydoğu Asya Yakut'un anavatanıdır.
Volkanik bazlı oluşumlar, ısınma ve soğuma ile bazı kimyasal fiziksel reaksiyonlar neticesinde milyonlarca yıl içerisinde oluşmuş taşlardan biridir.
Başta Güney Doğu Asya ülkeleri olmak üzere yakut taşı dünyanın birçok farklı bölgesinde bulunur. Sri Lanka, Burma, Hindistan, Tayland, Avustralya, Brezilya, Pakistan, Afganistan, Madagaskar ve Mozambik “Yakut taşı nerelerde çıkarılır?” sorusuna verilebilecek başlıca yanıtlardır.
Dünya üzerindeki en değerli taş olarak kabul edilen, şüphesiz elmastır.
Gramı 30.000 Dolar'dır. Elmas, bilinen en sert maddelerden değerli bir taştır.
Elmas cenneti olarak bilinen Rusya'ya bağlı Yakutistan Cumhuriyeti'nde bulunan elmaslar, Sputnik'in galerisinde. Yakutistan'da çok büyük elmas madenleri bulunuyor.
Yarı değerli taşlar konusundaki hukuki düzenlemelere dikkat çeken Çağlayan, ”Ruhsat olmadan maden arayamazsınız, madencilik ve işletme faaliyetinde bulunamazsınız. Ancak üç sene sonra işletme ruhsatı alabiliyorsunuz.
Yakut, elmastan sonra en dayanıklı ve sert olan taştır. Kırmızı, pembe ya da morun çeşitli tonlarında yakutlar olabilir. Oldukça estetik bir görüntüye sahip olması ile ihtişamın diğer adı olan yakut yüzük aşk taşı olarak da bilinmektedir.
"Görünümü neredeyse pırlanta ile aynı olan mozanit taş, son zamanlarda tercih edilen takılar arasında yer alıyor. Mozanit taş, pırlantanın aksine laboratuvar ortamında yapılıyor. Safir, yakut, zümrüt gibi parlak ve ılıştılı olan mozanit taş, pırlantadan sonra en dayanıklı ikinci taş sınıfında kabul ediliyor.
Kızıl Yakut: En çok rağbet gören ve en pahalı olan yakut çeşididir. Sarı Yakut: Yahudiler ve Rumiler tarafından en çok tercih edilen yakut çeşididir. Ezrak: Renginin lacivert olması yönüyle diğer yakutlardan ayrılır. Beyaz Yakut: Beyaz renkli olması sebebiyle farklı bir yakut çeşidi olarak sınıflandırılmıştır.
Ülkemizde de bu değerli taşın bulunduğu şehirler vardır. Ülkemizde Opal taşının bulunduğu şehirler Erzurum Kütahya Bilecik Eskişehir Afyon'dur. Özellikle Kütahya Simav'da Opal taşı yataklarının Osmanlı zamanında bile işletildiği bilinmektedir.
Sitrin kristali, para taşı olarak bilinen, en ünlü ve bu konuda en başarılı doğal taşların başında gelir.
Mücevher sektöründe kullanılan taşlar arasında, pırlantadan sonra en değerli taş zümrüttür denilebilir. En üst kalitedeki zümrütler, orta kalite bir elmastan dahi daha yüksek değerde olabilmektedir.
1.Antimatter- gramı 62.5 trilyon dolar
İşte dünyada yer alan en pahalı madde. Bir miligram pozitron üretimi 25 milyon dolar bir maliyete neden oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri