Evde on günden fazla gündelikçi, temizlikçi, bakıcı veya kapıcı çalıştıranların sigorta yaptırma zorunluluğu bulunuyor. Ayda on günden az çalıştırılan gündelikçiler için ise iş kazası ve meslek hastalığına karşı günlük sigorta primi ödeniyor.
Farklı işverenlerin yanında her birinde on günden az çalışanlar, 30 günlük sürenin tamamının primini kendileri ödeyebilirler. Primini kendileri ödeyenlerin ödemeleri gereken prim tutarı 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren günlük 145,32 TL, aylık ise 4.359,71 TL olacak.
- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirenler, yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.
İşverenler, ilgili kanunun dördüncü maddesinin birinci fıkrasındaki (a) bendinde belirtilen çalışanları, sigortalılık başlangıç tarihinden en az 1 gün önce kuruma bildirmekle yükümlüdür.
Bunun için işveren TC kimlik numarası yazıp 5510'a SMS atılıyor. Onay SMS'i geldikten sonra çalıştırılacak gündelikçinin TC kimlik numarası ile ayın hangi günü çalıştırılacağı yazılarak tekrar SMS atılıyor. Örneğin 16 Eylül'de çalıştıracaksanız, kimlik numarasından sonra boşluk bırakıp “16” yazmanız yeterli.
İlgili 41 soru bulundu
Dolayısıyla ay içerisinde 10 gün ve daha fazla ev hizmetlisi olarak çalışan kişiler, emeklilik, genel sağlık sigortası ve analık gibi bütün sigorta kollarından çalıştıkları gün sayısı doğrultusunda faydalanabiliyorlar.
Aracın zorunlu trafik sigortası 15 gün süresince yürürlükte kalmaktadır. Araç alınca sigorta yaptırma süresi 15 gün olduğu için yeni araç sahibi satın aldığı aracına zorunlu trafik sigortası poliçesi yaptırırken süre kazanmaktadır. Söz konusu düzenleme ile 3. kişiler koruma altına alınmaktadır.
Her 7.5 çalışma saati 1 gün sigorta primine eşittir.
İkinci El Araçlarda Trafik Sigortası Yaptırma Süresi
Aracı satın aldıktan sonra sigortayı yaptırmanız için 15 gün süreniz vardır. Ayrıca satın aldığınız aracın trafik sigortası varsa ve bu süre dolmamış ise 15 gün için bu sigorta geçerli olur.
İsteğe bağlı sigortadan yararlanmak için bir işverene tabi olmanıza gerek yoktur. Prim bedelini düzenli ödeyerek sigorta sistemine katılabilirsiniz. Özetle isteğe bağlı sigortalılık, herhangi bir işte çalışmasanız bile emekli olabilmenize imkân tanır.
(Borçlanmak istediğiniz günlük kazanç minimum tutar olan 69,02₺ üzerinden hesaplanmıştır.) (Borçlanmak istediğiniz günlük kazanç maksimum tutar olan 517,65₺ üzerinden hesaplanmıştır.) – 2022 yılı için belirlenen en düşük günlük kazanç tutarı 69,02 ₺'dir.
SGK primi işveren aylık maliyeni ne kadar oldu? Asgari ücret 2023'de brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak belirlendi. Yeni rakamın işverene aylık maliyeti 11 bin 759 lira 40 kuruş oldu.
Düzenleme kapsamındaki sigorta şirketlerinden poliçesi olan araçların yeni poliçelerinde ücret 31 Mayıs'tan sonra alınmaya başlanacak.Karara göre çok kaza yapan Riskli SigortalarHavuzu'ndakiotomobiller de poliçe süreleri mayıs ayı içinde bitmesi halinde prim ödemeden 1 ay poliçe haklarından yararlanacak.
4. Ev hizmetinde ayda 10 günden az çalışanların sigortalılığı nasıl sağlanacak? Evinde ayda 10 günden az süre ile sigortalı çalıştıranlar bu kişiler için çalıştırdıkları her bir gün için asgari ücretin günlük tutarının % 2'si oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi ödeyecektir.
Kısmi süreli çalışan sigortalının ay içindeki prim gün sayısı 20 günden fazla olamaz. Yönetmeliğin 101/1. fıkrasında, sigortalının normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre üçte ikisi oranından daha az belirlendiği çalışmalar kısmî süreli çalışma olarak tarif edilmiştir.
Saatlik ücretle çalışan sigortalıların prim günleri çalıştıkları saatlerin güne çevrilmesi yolu ile belirlenmektedir. Bu bağlamda; sigortalının ay içinde çalıştığı toplam saat, iş kanunu gereğince günlük çalışma süresi olarak uygulanan “7,5”'e bölünerek bildirilecek prim günü sayısına ulaşılmaktadır.
Kısmi süreli çalışan kişiler tam süreli çalışanlara tanınan prim, gıda, iletişim vb. gibi ödemelerden yararlanabiliyor. İşçi, 45 saati aşmadığı sürece birden fazla işyerinde part-time iş sözleşmesi ile sigortalı çalışan olarak çalışabiliyor.
Bir başka ifadeyle aylık sigorta primleri bildirgesi, dört aylık sigorta primleri bordrosu, sigortalı hesap fişi gibi belgelerin SGK'ya verilmiş olması durumunda yargı yoluyla hak talep edilebilir ve sigorta başlangıcı geriye çekilebilir.
Gerek Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamaları gerekse de yargı kararlarında, salt sigortalı işe giriş bildirgesinin Kuruma verilmiş olması kişinin en azından bir gün de olsa çalıştığını kabul etmemektedir. Bunun en önemli şartı o kişinin işyerinde eylemli, fiili ve gerçek olarak çalışmasının tespitidir.
Muvakkat, sigortacılıkta bir tür poliçedir. Muvakkat poliçe adı verilen bu poliçe türü, geçici poliçe veya flotan poliçe olarak da adlandırılabilir. Muvakkat poliçe, bir kişinin belli bir süreliğine sigortalanması işlemidir. Normal poliçeden farkı, süresinin kısa ve geçici olmasıdır.
Aynı zamanda kişinin asıl işindeki iş sözleşmesinde başka bir işte çalışma yasağının olmaması veya işveren işçinin başka bir işte çalışmasına izin vermiş olması gerekmektedir. Adınıza iki yerden prim yatmasında Sosyal Güvenlik Kurumu açısından sakınca yok.
Bunun için işveren TC kimlik numarası yazıp 5510'a SMS atılıyor. Onay SMS'i geldikten sonra çalıştırılacak gündelikçinin TC kimlik numarası ile ayın hangi günü çalıştırılacağı yazılarak tekrar SMS atılıyor.
Asgari ücretli bir çalışan için SGK primi %14 şeklindedir. İşsizlik sigortası %1 şeklindedir. İşveren için ise SGK primi %15,5 şeklindedir. İşveren için işsizlik sigortası payı da %2'dir.
01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olmak isteyen bir kişi 30 gün üzerinden aylık en düşük 13.414,50 (aylık brüt asgari ücret) x %34,5 (ödenecek prim oranı) = 4.628-TL prim ödeyecektir.
İşten ayrıldıktan sonra SGK geçerliliği, 3 ay devam eder. İşten ayrılan bir kişi 3 aylık süre boyunca sağlık işlemlerinden SGK kapsamında yararlanmaya devam eder. 10 günlük süre boyunca sigortalılık statüsü kayıtlarda devam ederken, 3 ay süre ile devlet ve özel hastane hizmetlerinden aynı şekilde yararlanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri