Tek günlük uygulanacak olan su diyeti ile kaç kilo kaybedilecek olduğu, kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Ancak tek günlük su diyeti uygulayan herkes, bir günde en fazla 1 kilo vermeyi hedefleyerek başlarlar. Bazı bünyeler çalışma hızlarına göre 1 veya yarım kilo verebilirler.
Yaşam Hastanesi beslenme ve diyet uzmanlarına göre su orucu diyetinin birçok yan etkisi ve tehlikesi vardır, bu yüzden bunu bir kilo verme yolu olarak önermemektedirler.
Her diyette olduğu gibi su diyetinde de 1 hafta gibi kısa bir sürede kilo verilip verilemeyeceği merak edilir. Su diyeti tek başına uygulandığında kişiler için olumlu bir sonuç ortaya çıkmaz. Su diyeti ile birlikte doğru beslenme programı ve egzersizler uygulandığı takdirde 1 haftada 7 kilo verildiği ifade edilir.
Su orucu ya da diyeti ise bedenin belirli bir süre boyunca, yaklaşık 7 gün ara vermesini ve dinlenmesini sağlar. Oruca başlamak için, sabahları herhangi bir şey yemeden ve içmeden sadece su içmek gerekir. Her saat başı tekrarlayarak günde yaklaşık olarak 3 litre su tüketilmelidir. Böylece faydaları hissedilebilir.
1.3 Günlük Su Diyeti Kaç Kilo Verdirir? 3 günlük diyet sürecinde 3-5 kg arasında kilo verebilirsiniz. Buna ek olarak bu kayıbın %70'lik kısmı sıvıdan oluşur. Daha sonrasında yağdan kaybetmek için ihtiyacınıza yönelik beslenme programı ile sürece devam etmelisiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Su tüketiminizi artırmak göbek eritmeyi hızlandıracak önemli etkenlerdendir. Susama ve yeme merkezi aynı iletim sistemindedir. Belki de acıkmadınız susadınız? Gün içinde belli aralıkla öğün aralarında su içmek, gün içinde de 2-2,5 litre suyu tüketmek göbek eritmeye destektir.
Su diyeti özellikle diyabet hastaları için çok daha tehlikeli olabilir. Çünkü kan şekerini güvenli olmayan, hatta ölümcül bir seviyeye düşürebilir. Eğer herhangi bir hastalığınız varsa kesinlikle su diyeti ve diğer şok diyetlerden uzak durmalısınız.
Su orucunun yanlış bilinen tarafları
Örneğin, çocuklar (18 yaşından küçükler), yaşlılar (80 yaşından büyükler), hamileler, emzirenler, yüksek tansiyon, şeker gibi rahatsızlıkları olanlar, kanser hastaları vs. bu orucu yapmaya uygun değildir.
Su Orucunda Yoğurt Yenir mi? Meyve suları içerek şekerli beslenmek istemeyenlerin tercihi ayran içmek ya da yoğurt yemek olabilir. Besin yetersizliğinden dolayı düşen tansiyonu dengelemek için yoğurt yenilebilir.
Ne kadar aç kalabiliriz sorusuna uzmanların yanıtı, 72 saat gibi uzun bir süre herhangi bir tıbbi yardım almayan kişilerin vücudunda, kas dokusunda parçalanma, vitamin ve mineral eksikliği ve sindirim sistemi sorunlarının yaşanabileceği bildirilmektedir.
36 saatlik açlık vücutta metabolik bir korumanın gelişmesine olanak sağlayabilir. Bu oruç, açlığı tetikleyen hormonları azaltıp tok kalmayı sağlayan leptin gibi hormonlarının normale dönmesine yarar, bu sayede de kısa sürede doymak mümkün olabilir.
Sadece oruç tutmak yeterli değil elbette, sabah ve akşam 2 km yürümek gerekiyor. Metabolizma hızı yavaşlar! Su orucu süresinde hızlı kilo verildiği için vücut metabolizma hızı yavaşlıyor.
Öğr. Üyesi Ayla Ünver Alçay, bu tip diyetlerin geçmiş yıllarda ölüm vakalarına yol açtığını hatırlattı. Alçay, “Bu tip diyetlerle kısa sürede önemli miktarda kilo kaybetmek mümkün olsa da, özellikle kan şekerinin ölümcül düzeylere düşmesi mümkündür.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Yağ yakımı tipik olarak yaklaşık 12 saatlik açlıktan sonra başlar ve 16 ila 24 saatlik açlıktan artar.
Bu dönemdeki insanlar avcılık ve toplayıcılık yaparak sadece gıda bulduklarında tüketiyor bulamadıklarında ise aç kalıyordu. Yapılan deneylerde 36 saat boyunca aç kalan ve ardından 12 saatlik sürede istedikleri kadar yemek yemelerine izin verilen insanların, bir ay içerisinde 3 kilodan fazla kilo verdikleri saptandı.
Kişinin sadece su içerek yaşayacağı süre yaklaşık 2 aydır. Tabi kişinin kronik rahatsızlığının olması halinde yaşam süresi düşecektir. Önemli rahatsızlıkları olan kişilerde açlığa dayanma süresi birkaç güne kadar düşebilir.
İdrarda görülen yoğun sarılık vücudun ihtiyacı olan suyu alamadığınız ve dehidrasyon başlangıcında olduğunun bir göstergesidir. Su diyeti boyunca suyun yanı sıra şekersiz çay, kahve ve bitki çayları içilebilir.
Ayrıca gün içerisinde sadece 'su' tüketiminden ziyade, ek gıda beslenmelerine ilave edilmiştir. Oruç boyunca çeşitli deneyimler mevcuttur. Oruc süresi boyunca kaybettiğimiz kilolarımız, beslenme düzenine geçiş yaptığımızda hızla tekrar geri dönecektir.
Bir orucun bozulduğu gün için tutulur. Yani Ramazan orucunu bozan kişinin 61 gün oruç tutmasıgerekmektedir. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu kefaretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262).
Kısa süreli su orucunun sağlığa faydaları
ve uykunuzu ve insülin duyarlılığınızı geliştirir. Kısa süreli su orucu kilo vermenize, insülin duyarlılığınızı artırmanıza, kan basıncınızı düşürmenize ve meme kanseri ve diğer kronik rahatsızlıklara yakalanma riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
3 günlük bir su orucu döneminde vücudunuzda elbette kilo kaybı olacaktır. İlk denemede verilen kilolar vücudunuzdaki ödemdir. Ödemden kurtulduğunuz andan itibaren yağ yakımı başlayacaktır.
Uzun sürecek bir açlık, ayrıca vücuttaki şeker ve yağları kullanması hususunda onu zorlayacaktır. 3 günlük oruçtan sonra vücudun bağışıklık mekanizmasında yeni akyuvarlar oluşuyor. Açlık, vücuttaki kök hücrelerde bir bölgeyi aktif hale getirerek vücudun bağışıklık sisteminin kendini yenilemesini sağlıyor.
21 günlük bir oruç süresince 8-12 kg arasında kilo kaybedilebilir. Normal gıdaya döndüğünüzde bu ağırlığın çoğunu geri alabilirsiniz. Oruçtan sonra kontrollü bir beslenmeye takiben, kilo vermenin devam etmesine yardımcı olabilirsiniz.
Yaşlılar, çocuklar, emziren kişiler ve gebeler için oldukça riskli olabilir ve kesinlikle denenmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri