Oksitosin hormonunun hem fizyolojik hem de psikolojik etkileri bulunmaktadır. Bu hormonun üreme sistemi üzerinde, doğum ve doğum sonrası dönemde fizyolojik etkileri; annelik içgüdüsü, bağlanma ve cinsellik konuları üzerinde ise psikolojik etkileri görülmektedir.
Annelik içgüdüsünün sadece anneler için mi olduğunu araştıran bir makaleden ulaşılan sonuçlara göre annelik davranışının en güçlü itici gücünde, ünlü ''iyi hissetme'' hormonu olarak da bilinen oksitosinin rolü olduğu ifade edilmektedir.
Östrojen. Bu hormon anne adayının vücudunu, bebek taşımaya ve emzirmeye hazır hale getirmede önemli rol oynar. Aynı zamanda embriyonun rahim yüzeyine sağlıklı bir şekilde tutunabilmesi de östrojen sayesinde mümkün olur. İlk 3 ay boyunca östrojen, yumurtlamadan regl dönemine kadar olandan biraz daha fazla salgılanır.
Oysa annelik içgüdüsü, yoğun yakınlık ve derin sevgiyle birlikte çocukla saatler geçirip onu düşünmekten geliyor. İçgüdüsel bir annelik anlayışından ziyade bir annenin bebeğin ihtiyaçları hakkındaki sezgisi veya doğuştan gelen algısı, deneyimlerine, mizacına ve bağlanma tarzına bağlanabilir (Monk, 2020 akt.
Oksitosin (Aşk Hormonu) Ne İşe Yarar? Halk arasında oksitosin hormonu neden aşk hormonu olarak adlandırılıyor sorusunun yanıtı aslında bu hormonun ne işe yaradığını da kısmen açıklıyor. Aşk, sadakat, mutluluk, sevgi, umut gibi duyguların en temel kaynağı aslında bu hormondur.
İlgili 36 soru bulundu
Dopamin size zevk veren duygularınız, hafızanız, öğrenme seviyeniz ve vücudunuzdaki diğer motor sistemlerle ilgili hormondur. "İyi hissetme" hormonu olarak da bilinen dopamin hormonu, ruh halinizi anında yükselterek hızlı bir şekilde mutlu hissetmenize yardımcı olur.
Dopamin, oksitosin, noradrenalin, feniletilamin, vazopressin ve serotonin hormonlarının aşk hormonları olduğunu belirten Uzm. Dr. Mehmet Yavuz, görüşlerini şu şekilde aktarıyor: “Dopamin ödül sisteminin temel molekülüdür. Özlemek, sevgiliyi görmeden duramamak ve tutku onun işlevidir.
Yapılan araştırmalara göre; içgüdü sadece hayvanlarda bulunmakta, insanlarda ise irade söz konusu olduğu için içgüdü yerine dürtüler yer almaktadır. Buradan yol çıkarak sanılanın aksine insanlardaki 'annelik' kavramının bir içgüdü değil, öğrenilmiş bir davranış olduğunu söyleyebiliriz.
Halk arasında ikili tarama testi denilen zamanda ki gebeliğin üçüncü ayında, annelik duygusallığı en doruk noktasına ulaşır. Gerçekten de bebek artık her şeyiyle seçilebilmektedir. Bu haftalardan sonra zaman anne adayı için gerçekten bitmek bilmez.
Anne sevgisinin oluşması hamilelikle birlikte başlıyor. Bu dönemde yaşanan önemli hormonal değişimler anneyi, doğumdan sonra bebeğine bağlanıp onu koruması için hazırlıyor. Sevgi ve bağlanma hormonu olarak bilinen oksitosin hormonunun seviyesi hamilelikle birlikte yükselmeye başlıyor.
Prolaktin, beyinde yer alan hipofiz bezi tarafından salgılanan bir tür hormondur. Kadınlarda hamilelik süresince meme bezlerinin gelişimini ve doğumdan sonra süt üretimini sağlayan hormondur. Bu yüzden prolaktin halk arasında süt hormonu olarak da bilinir.
Kadınlarda en önemli hormonlardan bir diğeri de progesterondur. Progesteronun esas etkisi ceninin rahime yerleşmesi ve gebeliğin devamının sağlanması için rahim iç zarının düzenlenmesidir. Östrojen, dişi cinsiyet özelliklerinin gelişmesi ve korunmasında majör rol oynayan cinsiyet hormonudur.
Maternal insülin benzeri büyüme faktörleri, hem anne hem de plasenta için fetal gelişime yönelik olarak önemli rol oynamaktadır. Dolaşımdaki IGF'ler, maternal doku büyümesini ve metabolizmayı etkilemekte, dolayısıyla fetüsün büyümesi için besin erişimini düzenlemektedir.
Vasopressin hormonu (ADH), vücuttaki su dengesini sağlamakla görevlidir. Vücutta su eksikliği yaşandığında yani dehidrasyon meydana gelir ve vazopressin hormonu salgılanarak böbreklerin suyu tutmasını sağlar. Böylelikle hacmi düşük, yoğunluğu yüksek bir idrar oluşturulması sağlanır.
Adrenokortikotropik hormon (ACTH), hipofizin ön lobunda üretilen polipeptid yapıda bir hormondur. Böbrek üstü bezinin kabuk bölgesini uyarır ve buradan steroid yapılı hormonların salgılanmasını sağlar.Hipotalamus-hipofiz-adrenal aksın önemli bir öğesidir.
Progesteron hormonu, kabaca kadınları hamilelik dönemine hazırlayan bir hormondur ve sağlıklı, üreme çağındaki bir kadında her ay döngü halinde yumurtalıklar tarafından salgılanır. Progesteron, adet döngüsünün ortasında bir yumurta bırakıldığında yani yumurtlama döneminde üretilir.
Hayatta yeni bir rolün sahiplenildiği bu dönemde yaşanan değişimler ve sorumluluklar karmaşık duygulara, huzursuzluğa ve endişeye neden olabililir. Doğum sonrasındaki ilk iki hafta boyunca yaşanan bu duygusal değişimler “lohusa sendromu” diğer adıyla “annelik hüznü” olarak adlandırılıyor.
Anne olmak için ideal üreme yaşının 20-30 arası olduğu belirlenmiştir.
Doğumdan sonra daha da güçlenerek devam eden anne sevgisinin bazı çocuklarda aşırıya kaçarak yarattığı duruma “anne bağımlılığı” ya da bağımlı anne sendromu deniyor.
Annelik, kendine özgü davranış kalıplarının sergilendiği, beyindeki nöroendokrin sistemler tarafından yönetilen doğal ve fizyolojik bir süreçtir. Yeni doğan bebeğe yönelik içgüdüsel bakım ve korunma sağlayan davranışlar “annelik davranışı” olarak tanımlanır.
Ebeveynlik dediğimiz olgu birçok araştırmada aslında doğuştan gelen bir duygu ve/veya içgüdüsel bir his olarak kabul görmemektedir. Bu rolün toplum tarafından kabul gördüğü ve diğer bireylerin bu rolün gerektirdiklerini anne olan kişiye zamanla yükledikleri belirtilir.
Bunun sebebi ise genetik olarak omuriliğin içinde yer etmiş olmasıdır. Yeterince süre geçmesi doğrultusunda bunun gibi daha bir çok refleksin de kalıtsal olarak aktarılması mümkündür. Yani içgüdü dediğimiz şey aslında doğuştan kazanılan reflekslerdir genel olarak.
Serotonin hormonu vücutta azaldığı zaman insanlar kendini daha mutsuz ve huzursuz hisseder. Bu gibi durumlarda vücuttaki serotonin hormonunun arttırılması gerekir.
Endişe. Eskiden zevk aldığınız deneyimlerden zevk alamama. Depresif hissetmek.
Depresyondaki kişilerin çoğunda serotonin düşüklüğü vardır. Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu da beyindeki serotonin düzeylerini artırmaya yöneliktir. Serotonin güneş ışığında beyinde artar. Kapalı ve karanlık yerlerde serotonin düzeyi azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri