Süreler tebliğ tarihini takip eden günden itibaren işlemeye başlar. Dolayısıyla 5 Ocak'ta tebliğ edilen bir işlem için verilen sürenin ilk günü 6 Ocak'tır. Süre; hafta, ay veya yıl olarak belirlenmiş ise başladığı güne son hafta, ay veya yıl içindeki karşılık gelen günün tatil saatinde biter.
Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ veya tefhim edildiği gün hesaba katılmaz ve süre son günün tatil saatinde biter. Süre hafta olarak belirlenmiş ise başladığı güne son hafta içindeki karşılık gelen günün tatil saatinde biter.
Süre de 7 gün olarak belirlendiğinden; Tebligat Kanununa göre yapılacak tebligatın yapıldığının ertesi günü hesaplanmaya başlayacaktır. Örneğin; 02.01.2022 tarihinde yapılan tebligatta süre ertesi gün yani 03.01.2022 tarihinde hesaplanmaya başlanır. 7 gün eklenerek sürenin son günü 09.01.2022 tarihi olarak hesaplanır.
-İcra hukukunda gün olarak hesaplanan sürelerde, ilk gün hesaba katılmaz. Örneğin 2 Nisan Salı günü tarafınıza ulaşan bir ödeme emrinde yedi günlük itiraz süresi 3 nisan çarşamba günü işlemeye başlar ve itiraz süresi 9 Nisan Salı günü biter.
(1) Gün ile belirlenen süreler, tebligatın yapıldığının ertesi günü işlemeye başlar. (2) Süre, hafta olarak belirlenmiş ise, tebligatın yapıldığı günün, son haftada isim itibarıyla karşılığı olan günün mesai saati bitiminde sona erer.
İlgili 28 soru bulundu
HMK m. 94'de düzenlenen kesin süre, ilgili olduğu işlemi verilen süre içinde yapmayan tarafın o işlemi yapma hakkını ortadan kaldıran bir hukuk muhakemesi kurumudur. Yalnızca kanunda düzenlenenler değil, hakimin kesin olmasını kararlaştırdığı süreler de kesin süre olma niteliğini haizdir.
Sanığın hazır olmadığı duruşmada, yani sanığın yokluğunda hükmün açıklanması halinde, 7 günlük istinaf yoluna başvuru süresi hükmün sanığa tebliğinden itibaren başlar (CMK md. 273/2).
-Sürelerin hesaplanmasında, sürenin başlamasına rastlayan tatil günleri de hesaba katılır. Örneğin cumartesi elinize ulaşan bir ödeme emrinde itiraz süresinin ilk günü pazar günüdür. İtiraz süresi pazar günü işlemeye başlar.
İtiraz süresi de tebliğden itibaren başlar. Karar ilgilinin yüzüne karşı verilmişse, 7 günlük itiraz süresi tefhim (öğrenme) gününden itibaren işlemeye başlar.
B. Seçkin Yayınevi 2022) 101. Elektronik Tebligat Yönetmeliği, İcra ve İflas Kanunu ve İcra ve İflas Kanunu Yönetmeliği'nde yer almış bulunmaktadır7. Genel haczi yoluyla takip bakımından itiraz süresi kural olarak, ödeme emrinin tebliğinden itibaren borçluya yedi gündür.
Sürelerin ilk günü, tebliğ tarihi mi yoksa ertesi gün müdür? Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ (veya tefhim) edildiği gün hesaba katılmaz. Süreler tebliğ tarihini takip eden günden itibaren işlemeye başlar.
Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Örnek olarak 3 Ocak 2023 tarihinde muhatabın elektronik adresine teslim edilen bir tebligatın tebliğ tarihi, teslim tarihinin 5 gün sonrası olan 8 Ocak 2023 tarihidir.
(1) Resmî tatil günleri, süreye dâhildir. Sürenin son gününün resmî tatil gününe rastlaması hâlinde, süre tatili takip eden ilk iş günü çalışma saati sonunda biter.
Tebligat İçin Süreler Ne Zaman Başlar? Tebligat için süreler, tebligat zarfının üzerinde bulunan tebliğ mazbatasından öğrenebilirsiniz. Tebligat mazbatasında, tebligatın yapıldığı tarih ve saat yer almaktadır. Tebligat için süreler, tebligatın yapıldığı tarihten itibaren başlar.
Yetkili kurum ve kuruluşlar gereklilik halinde ilgili kişilerin resmi kanlardan bilgilendirilmesi için tebligat yapar. Tebliğ tarihi ilgili kişinin bildirimi aldığı anlamını taşıyacağından bu tarihten itibaren kişinin haklarını resmi olarak kullanabilmesi için geçerli süreler başlar.
(Değişik son cümle: 19/3/2003-4829/4 md.) Bu maddeye göre yapılacak tebligatlarda tebliğ, tebliğ evrakının 13, 14, 16, 17 ve 18 inci maddelerde yazılı kişilere verildiği tarihte veya ihbarname kapıya yapıştırılmışsa bu tarihten itibaren onbeş gün sonra yapılmış sayılır.
E-faturaya itiraz süresi 8 gündür. Faturayı alan kişi, aldığı tarihten itibaren en geç 8 gün içerisinde itiraz talebinde bulunma hakkına sahiptir.
Ödeme emrine itiraz yazılı veya sözlü olarak icra dairesine yapılır. Borçlunun süresi içerisinde bulunduğu itiraz ödeme emrine karşı koyar ve icra takibini durdurur. Ödeme emrinin ulaşmasından itibaren 7 günlük süre başlar. Bu süre kesindir ve 7 günlük süre geçtikten sonra artık borca itiraz edilemez.
İcra Takibine İtiraz Süresi
İcra takibine itiraz etmek isteyen borçlu, itirazını, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren yedi gün içinde, icra dairesine, yazılı veya sözlü olarak bildirmek zorundadır.
Bu tarih şayet Cumartesi ya da Pazar gününe denk gelmesi halinde, takip eden ilk iş gününde (Pazartesi) ibraz süresi sona erer.
Tebligat Kanunu, Resmi Ve Adli Tatil Günlerinde Tebligat, m. 33 - Resmi ve adli tatil günlerinde de tebligat caizdir. MADDE 3 - A) Hafta tatili pazar günüdür. Bu tatil 35 saatten az olmamak üzere cumartesi günü en geç saat 13.00'ten itibaren başlar.
Kanunda bu yönde herhangi bir sınırlama yer almamaktadır. Bu sebeple tebligat mesai saatleri dışında, gece, resmi tatil günlerinde, bayramlarda, adli tatilde veya hafta sonu yapılabilir. Muhatap veya muhatap yerine tebligatı almaya yetkili olan kimse tebligatı almaktan bu sebeple kaçınamaz.
İstinaf Başvurusu ve Süresi
İstinaf başvurusu süresi 2 haftadır ve bu süre ilk derece mahkemesi kararının muhataba tebliğ ile başlar (tefhim ile başladığı iş davası, ceza davaları gibi istisnaî haller vardır). İstinaf dilekçesinde istinaf sebebi ve gerekçesi açıklanmalıdır.
İş günü olarak belirlenen durumlarda, yalnızca iş günleri hesaba dahil edilir, resmî tatil veya hafta tatili günleri dikkate alınmaz.
Temyiz süresi, istinaf mahkemesi kararının tefhimi veya tebliğinden itibaren 15 gündür (CMK 291/1).Temyiz süresinin hesaplanmasında kararın verildiği gün hesaba katılmaz, son gün tatile denk gelirse sonraki ilk iş günü temyiz süresinin son günü olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri