Hafif miyopi 0 D ila -1,5 D, orta -1,5 D ila -6,0 D ve yüksek miyopi -6,0 D veya daha fazladır. Patolojik miyoplu kişiler -8,0 D'den fazla görülür, ancak retina, katarakt ve glokom gibi hastalıklarda görme ile ilişkili tehditler de orta ve yüksek miyop problemi olan kişilerde ortaya çıkabilir.
Gözlük ve kontakt lensin yanı sıra lazer veya göz içi mercek ameliyatı ile miyop tedavi edilebilir. Miyopinizin derecesine bağlı olarak, gözlük veya kontakt lenslerinizi her zaman kullanmanız gerekebilir. Gözlük takmak, miyopinin derecesini düşürmez.
Amerikan Optometri Derneği (AOA) uzağı görememe durumu için aşağıdaki ciddiyet seviyelerini belirlemiştir: Rakam -0.25 ile -2.00 arasındaysa hafif uzağı görememe durumu söz konusudur. Rakam -2.25 ile -5.00 arasındaysa orta uzağı görememe durumu söz konusudur.
Kaç Yaşına Kadar İlerler? Miyopi 3 derecenin altındaysa "hafif miyopi"; 3-6 derece arasındaysa "orta seviyede miyopi" ve 6 derecenin üstündeyse "yüksek miyopi" olarak adlandırılır. Uzağı görememe problemi, gözün uzamasına bağlı olarak 18 yaşına dek artar.
Doktor kontrolüne kesinlikle gözlük ya da kontakt lens kullanılmadan girmek gerekir. Bu durum ise, sağlık şartları yönetmeliğinde açık bir şekilde belirtilmiştir. Miyop hastalarında, miyop ve astigmat göz derecesinin en çok -2.00 derece olması gerekir.
İlgili 39 soru bulundu
1.25 Miyop Nasıl Görür? 1.00 derecelik miyopi problemi olan kişilerin uzağı görmesini zorlaşır. 1 derece ve üzeri miyop olan kişilerin, sürücü, polis gibi uzun görüş gerektiren işlerde gözlük takması zorunlu hale gelir.
Miyop, yakınınızdaki nesnelerin net, ancak uzaktaki nesnelerin bulanık görüldüğü yaygın bir görme kusurdur. Genel olarak miyopluk mesafesi, 2 Metreden uzak mesafeleri görememek olarak da bilinir.
Pek çok çalışma, miyopların zeka katsayılarının (IQ), miyop olmayanlardan 7-8 puan daha fazla olduğunu göstermiştir. Ailelerde de benzer sonuçlar elde edilmiştir: Miyop kardeşlerin, olmayanlara göre zeka katsayısının daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Gözlük ve kontakt lensin yanı sıra lazer veya göz içi mercek ameliyatı ile tedavi edilebilir.
Miyop Dereceleri
Miyop derecesi 0 ila 3 arasındaysa hafif, 3 ila 6 arasındaysa orta, 6'dan yüksekse yüksek miyopi olarak tanımlanmaktadır.
Normalde hepimizin bir miktar kırma kusuru var. Ama 0,50'ye kadar olanları fizyolojik kabul ediyoruz. Gözde -0,25-0,50 'nin üstündeki numaralar, gözlük ihtiyacı yaratıyor.
Göz Bozukluğunda Dereceli Gözlük Takılmazsa Ne Olur? Sonuç olarak, dereceli gözlük takmamanın birçok olumsuz etkisi vardır. Göz bozuklukları, görme keskinliği kaybı, baş ağrısı, göz yorgunluğu, bulanık görme ve hatta göz kaybı gibi ciddi sorunlara neden olma olasılığı vardır.
İnsanlarda görüş alanı ileriye doğru 180 derecelik yatay bir alan iken bazı kuşlarda görüş alanı 360 dereceye ulaşabilir. İnsanlarda dikey görüş alanı da yaklaşık 180 derecedir. Görüş alanı içinde görme yetisi de hayvandan hayvana değişiklik gösterir.
Lasik lazer yöntemiyle eğer hastanın göz yapısı uygunsa miyoplarda 8- 10 numaraya kadar, karışık astigmatlarda 5 numaraya, hipermetroplarda ise 5 numaraya kadar başarı sağlanabiliyor.
Yılda yaklaşık 2-4 numara kadar ilerleme gösterir. Bu hastaların retinası incedir. Kırma kusuru 20 yaş sonrasında da artabilir 15-30 numara gibi çok yüksek değerlere ulaşabilir.
Miyopun ilerlemesinin engellenmesi için damla tedavisi uygulanabilir. Miyop tedavisi esasını gözük oluşturur. Kontakt lensler ise günümüzde 13-14 yaşından itibaren kullanılabilir. Miyop tedavisi için lazer cerrahisi ise 20'li yaşlarda öneriyorum.
Miyopinin ilerlemesini yavaşlatmak için: Çocuklarda gözlük derecesi TAM verilmeli, yani derece DÜŞÜK TUTULMAMALI. Miyopi kontrol gözlükleri – Belirli bifokal, progresif diğer özel olarak tasarlanmış gözlük camları miyopi ilerlemesini yavaşlatabilir. Düşük doz atropin damla kullanımı ilerlemeyi yavaşlatır.
Çocuklar en geç 1-2 yaşlarında mutlak bir göz muayenesinden geçirilmelidir. Gözlük ihtiyacı, tembellik ve şaşılık sorunu olanlar 6 ayda 1 muayene olmalılar. Herhangi bir sorunu olamaya gözlüklüler yılda 1, 40 yaş üstündekiler 2 yılda bir, diyabetliler 6 ayda 1 göz muayenesinden geçmeliler.
Miyop genel olarak çeşitli şekillerde tedavi edilmektedir. Kendi kendine iyileşmesi mümkün olmamaktadır. Tedavi yöntemlerinden birisinin tercih edilmesi gerekmektedir. Kontakt lens veya gözlük kullanımı miyop tedavisi için tercih edilebilen bir tedavi yöntemidir.
Çok telefona bakmak göz kızarıklığı, göz tahrişi, göz kuruluğu, ileri durumlarda bulanık görme, miyopide (uzağı görememe) ilerleme, göz kayması gibi göz problemlerine neden olabiliyor.
Genellikle miyopi büyüme çağında artar, büyüme çağının sona erdiği 18-21 yaşlarda artış durur. Aslında 6-7 numaralara kadar miyop olmanın çok büyük önemi yoktur. Gözlük, kontakt lens, lazerle göz çizme gibi bir çok yöntemle tedavi edilir ve gözde önemli değişikliklere yol açmaz.
Miyopi artsa bile bu normal büyümenin sonucudur. Ergenlik çağında çocuğun vücudu büyüdükçe gözün uzunluğu da değişir ve 6 ayda bir yeni gözlük gerekebilir. Bu tıpkı büyüyen ayaklara uygun büyük ayakkabı almaya benzer. Miyopi bir kaç yıl hızla ilerler,daha sonra çok az değişir.
Çoğu miyopi vakası hafif ve kolayca düzeltilebilir olsa da, görme kaybını riske atacak kadar ilerleyici miyopi dereceleri de vardır. Yüksek miyopi; retina dekolmanı, katarakt ve glokom gibi görmeyi tehdit eden sorunların riskini artırabilen bir göz rahatsızlığıdır.
Miyopun tam olarak durması imkanı yoktur. Bazen göz tembelliğiolması bir tek gözün üzerinde yoğunlaşma olması miyobun daha farklı aşamalar kaydetmesine neden olmaktadır. Küçük yaşlarda ortaya çıkan göz tembelliği mutlaka tedavi edilmelidir. Bu şekilde miyop kusuru da fazla ilerleme yapmayacaktır.
Miyop-Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri
Ayrıca ortokeratoloji adı verilen ve ameliyatsız bir işlem olan ve sert gaz geçirgen kontakt lenslerin (RGP veya GP) yatmadan önce takılmasıda miyop hastalığının tedavi yöntemleri arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri