Frekans, akımın bir saniyede yön değiştirme hızıdır. Uluslararası bir ölçü birimi olan hertz (Hz) cinsinden ölçülür; 1 hertz saniyede 1 döngüye eşittir. Hertz (Hz) = Bir hertz saniyede bir döngüye eşittir.
Frekans Birimi
Herhangi bir olayın bir saniye içerisinde tekrarlanması ile de ifade edilebilir. Örneğin 2 hertzlik frekansın saniyede kendini iki kere tekrarlaması demektir.
Ülkemizde şebeke frekansımız 50 hertz'dir. Bu şu anlama gelir: 1 saniye (T) içerisinde elektrik 50 saykıl oluşturur. 100 adet de alternans oluşturur. Bir saniye (T) de 50 saykıl oluşuyorsa 1 saykıl 1/50 saniye yani 0,02 saniyede oluşur.
1 Hertz saniyede bir devir veya 1 MHz saniye başına bir milyon (1,000,000/s) devir şeklinde tanımlanır. Bu birim herhangi bir periyodik olaya uyarlanabilir. Mesela; bir insan kalbi 1.2 Hz ile atıyor denebilir.
Örnek olarak 60 Hz bir monitörde ekranda saniyede 60 görüntü değişmektedir. Değişen görüntü sayısı arttıkça daha net ve kaliteli bir görüntü sağlar.
İlgili 15 soru bulundu
Frekans, akımın bir saniyede yön değiştirme hızıdır. Uluslararası bir ölçü birimi olan hertz (Hz) cinsinden ölçülür; 1 hertz saniyede 1 döngüye eşittir.
Yenileme hızı hertz (Hz) cinsinden ölçülür ve bir karenin saniyede kaç kez güncellendiğini ifade eder. 120 Hz yenileme hızıyla saniyede 120 defaya kadar yeni kareler görüntülenebilir ve 60 Hz'lik bir ekran ekranı saniyede 60 kez yeniler.
Ülkemiz elektrik şebekesinde frekans değeri 50 Hz'de sabit tutulmaya çalışılır. Bunun sebebi özel frekanslı sistemler haricinde tüm elektrikli cihazların 50 Hz frekansına uyumlu olmasıdır. Bizim dışımızda, Avrupa ülkelerinde 50 Hz kullanılırken, Amerika Birleşik Devletleri'nde 60 Hz kullanılır.
Başka bir deyişle, hertz ile ölçülen tepki süresidir. Örneğin, 125 Hz saniyede 125 veri raporu olduğunu ve 1000 Hz saniyede 1000 veri raporu (1 milisaniyede 1 rapor) olduğunu ifade eder.
Uluslararası Standardizasyon Örgütü tarafından 1955 yılında 440 Hz olarak kabul edilerek standartlaştırılan A4 (Orta La) sesi, günümüzde bu frekansta kullanılmaktadır.
Bir olayın frekansını ölçmek için o olayın belirli bir zaman aralığında kendini kaç kere tekrar ettiği sayılır, sonra bu sayı zaman aralığına bölünerek frekans elde edilir. SI birim sisteminde frekans, hertz (Hz) ile gösterilir. Bir Hertz, bir olayın saniyede bir tekrarlandığı anlamına gelir.
Frekans, sesin saniyedeki titreşim sayısını ifade eder. Birimi Hertz'dir. İnsan kulağının duyabildiği frekans aralığı ise 20 Hz. ile 20.000 Hz. arasındadır. Bu değer 20.000 Hz. üzeri olursa bu seslere ultrason denir; 20 Hz. altında kalırsa infrason denir.
Frekans, akımın bir saniyede yön değiştirme hızıdır. Uluslararası bir ölçü birimi olan hertz (Hz) cinsinden ölçülür; 1 hertz saniyede 1 döngüye eşittir.
Şunu da unutmamak lazım, 300 Hz–1 kHz arası insan sesinin en yoğun olduğu aralıktır. Örnek parçamızda da vokallerin en belirgin olarak bu aralalıkta bulunduğunu duyabiliyoruz. Müzik kayıtlarında enstrümanların rezonansları 300–320 Hz civarında üst üste binebilir.
Bruce Tainio, yıllar önce yaptığı bir araştırma ile gün içinde insan vücudunun frekansının 62-72 MHz olduğunu göstermiştir. Bu titreşim kadın, erkek, farklı ırklar ve fiziksel yapı fark etmeden her insanda aynıdır.
Standart bilgisayar monitörlerinde tercih edilen ekran yenileme hızı 60 Hz iken, yüksek kaliteli ve daha akıcı görüntü vermesi için tasarlanan oyuncu monitörlerinde ise bu değer 144 Hz ila 240 Hz arasında değişmektedir.
144Hz bir monitör, ekranın saniyede 144 kez yenilendiğini ifade eder.
Ekranınızın yenileme hızı, Hertz (Hz) cinsinden ölçülür. Bu terim, ekranın saniyede kaç kez yeni bir görüntü çekebildiğini ifade etmek için kullanılmaktadır. Peki monitörde Hertz nedir? Ekranınızın yenileme hızı 140 Hz ise görüntünün saniyede 140 kez yenilediğini söylemek mümkün.
İnternette gezinme, video izleme ya da çeşitli düzenleme işlemleri için 3 ms tepki süresine sahip olan 60 Hz monitör yeterli performans ortaya çıkarır.
Ülkeden ülkeye genellikle 110-250 volt arası değişmekle birlikte gerilimin sinyali de 50 veya 60 hertz'dir. Türkiye için şebeke gerilimi 230V ve 50 Hz'dir.
Frekans (Sıklık)
Frekans, sesin tonunu belirler. Titreşim sayısı arttıkça (Hz yükseldikçe) ses tizleşir; azaldıkça pestleşir. Birbirinin iki katı olan frekanslar, aynı sesi verirler. Tek fark, daha yüksek frekansta olanın daha tiz olmasıdır.
Tüm akıllı telefon ekranları en az 60Hz yenileme hızıyla gelir ve bu, ekranın saniyede 60 kez güncellendiği anlamına gelir. Bu standart bir değer ve bugüne kadar kullanılan tek yenileme hızı idi. Ancak 90Hz, 120Hz ve 144Hz tazeleme hızına sahip akıllı telefonlar da artık mevcut.
75 Hz değere sahip bir monitör ise saniyede 75 farklı kareyi ekrana getirir. Kullanıcılar bir ekrana bakarken 75 farklı kare geçişini fark edemez ancak etkileyici grafikler, daha akıcı videolar elde etmek isteyenlerin yenileme hızı yüksek bir ekrana sahip olması gerekir.
Ekran yenilenme hızı, Hz cinsinden ifade edilmektedir. 60 Hz yenilenme hızı saniyede 60 görüntü oluştuğunu, 75 Hz yenilenme hızında ise 75 görüntünün oluştuğunu göstermektedir. Yenilenme hızının arttıkça görüntünün düzeleceği düşünülürse, 75 Hz monitörler 60 Hz monitörlere üstünlük sağlayacaklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri