Rüyaların ne kadar sürdüğü konusunda halen kesin bir bilimsel açıklama yapılamamıştır. Bazı bilim adamları rüyaların saniyeler içinde olup bittiğini bazıları da saatler sürdüğünü söylemektedir. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda rüyaların 20 saniyeyi geçmediğini şeklinde açıklamalar yapıyor.
Tek bir rüyanın uzunluğu ise genelde birkaç dakika ilâ yarım saat arasında sürüyor. Genellikle geceleri ilk gördüğünüz rüyalar daha kısa (~5 dakika kadar) oluyor ve her rüyada süre biraz daha uzuyor; son rüyanız 45-60 dakika kadar sürebiliyor.
Sonuç olarak insanların anlattıkları rüyalara göre rüya süresinin 20 saniyeyi geçmediğini tespit etmiştir. Araştırmanın ilginç tarafı uyandırdığı deneklerinin 3 ila 5 saniye süren rüyalarını saatlerce anlatabileceklerini görmüştür.
Rüyaların çoğu yalnızca 5 ile 20 dakika arasında bir süre sürer. Normal bir gece uykusunda 60-90 dakikada bir başlamak üzere uykusu boyunca 4-5 kez REM dönemi yaşanır; REM evrelerinden her biri ortalama 20-25 dakika sürer.
Dr. Klein, gönüllülerin anlattığı rüyalardan roman yazılabilecek derecede maceraların yaşandığını da gözlemledi. Araştırmalarına yoğun bir şekilde devam eden Dr. Klein, en uzun rüyanın 90 saniyeyi geçmediği kanısına vardı.
İlgili 27 soru bulundu
Parmak izi gibi herkesin dil izi de farklıdır. Kahve sarhoş bir insanın ayılmasına yardımcı olmaz. Hatta çoğu zaman alkolün etkisinin artmasına yol açar. İnsan yılda en az 1460 rüya görür.
Körler de rüya görüyor: Özellikle görme yeteneği ile doğup sonradan bu yeteneği kaybedenler aynı görebilen insanlar gibi rüya görür. Ancak doğuştan kör olanlar imajlar içeren rüyalar göremezler. Onların rüyaları ses, koku ve his üzerine kuruludur ve en az görenlerinki kadar çarpıcıdır.
Herkes Lucid rüya görebilir ama Yaş ilerledikçe Lucid rüya görme olasılığı azalır. ''İstediğiniz Zaman Lucid Dream Görebilir misiniz?'' Aslında berrak rüya, uyku sırasında ortaya çıkabilecek birçok "anormal" deneyimden biridir.
Haberci rüyalar ile alelade (psikofizyolojik kaynaklı) rüyalar arasındaki temel farklar şöyle açıklanır: Alelade rüyalarda hiçbir amaç yoktur; gelişigüzel veya birtakım parazit titreşimlerin ürünüdürler, saçma sapan öğeler içerirler. Haberci rüyalar ise bir amaca yöneliktir, amaçlı bir düzenlenme vardır.
Bazıları rüyalarını uyanmaya yakın gördüğü için daha net hatırlar, bazıları çok derin uykudayken rüyalarını gördüğü için hatırlamaz ve hiç rüya görmediğini iddia eder. Çünkü rüyalar, uyandıktan sonra ilk yarım içinde net hatırlanırken geçen zamana takiben unutulur ve gün içinde ortalama %10'unu anımsayabilirsiniz.
Uyku sırasında beyin, farklı bir frekans aralığında çalışır ve rüyalar, bu farklı beyin aktivitesinin bir yansımasıdır. Uyurken gördüğümüz görüntüler ve sesler, gerçek hislerimize benzer, çünkü beynimiz uyku sırasında gerçek dünya uyaranlarını taklit etmeye programlanmıştır.
Bilim insanlarının yaptığı açıklamalara göre bu tür kendini tekrar eden rüyaları, hayatımızın en stresli dönemlerinde, bir şeyleri çözmekle uğraşırken görüyoruz. Tekrarlayan rüyalar, aynı zamanda anksiyetenin, duygu durum bozukluğunun ve en önemlisi depresyonun habercisi olabilir.
ama çok etkili rüyalar insanlarda psikolojik izler bırakır. Rüyada fiziksel acı hissetmek mümkün değildir, fiziksel acı hissetmek için sinirsel bir uyaran (impuls) olması gereklidir, bunun için de reseptörlerimizi harekete geçirecek fiziksel nedenlere ihtiyaç duyulur, ancak rüyada bu mümkün değildir.
LH hormonu, erkeklerde testosteron sentezini artırır. Rüyaların cinsel içeriği ve erkeklerde görülen cinsel organ sertleşmesi bu mekanizma ile meydana gelir. Cinsel içerikli rüyalar, genellikle cinsel isteklerin uzun süreli karşılanamamasına bağlı görülebilir" dedi.
Rüyalar ve REM uykusu
Her gece yaklaşık 2 saat süren REM uykusunda çoğunlukla rüya görürüz, bütün yaşamımız boyunca 6 yıl rüya görürüz. REM uykusu gecenin ikinci yarasında daha fazladır, rüyalar da gecenin ikinci yarasında daha fazla görülmektedir.
Bilim insanlarının yaptığı bir araştırma, rüya gören beynin hafızayı koruduğunu ortaya koydu. Science bilim dergisinde yayımlanan makaleye göre uykunun rüya görülen kısmı olan, gözlerin hızlıca oynatıldığı REM aşamasında ritm bozulursa hafıza kayıpları yaşanabiliyor.
Peki "Tanrı'nın rüya yoluyla insanlara mesaj göndermesi mümkün mü?" Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlyas Çelebi, "Peygamberler dışında hiçbir insan Tanrı'dan mesaj alamaz. Buna inanmak kişiyi dinin dışına götürür" diyor.
Rüyaları çıkan insanlara ne denir diyenler için bu kişilere, Allah'ın salih kulları demek doğru olabilir.
Haberci rüyalar, alışık olmadığımız durumlar, yerler ya da kişilerle ilgili bilgiler veren, gelecekte gerçekleşebilecek olaylara bizi hazırlayan uyarıcı rüyalardır.
Islak rüya olarak da bilinen uykuda boşalma, gece emisyonu veya ihtilam, uyku esnasında kendiliğinden meydana gelen, erkeklerde orgazm ile boşalmayı, kadınlarda ise vajinal ıslanma veya orgazmı (ya da her ikisini) içeren durum.
Bazı insanlar, uykuları sırasında uyanıkken sahip oldukları bilincin bazı yönlerini "rüya içinde yeniden uyandırarak", kendi rüyaları sırasında farkındalık yaşama yeteneğine sahiptir. Hatta bu kişiler hayal dünyasında kontrolü ele alabilir ve kasıtlı hareket edebilirler. İşte buna, lucid dream denir.
Bazı araştırmalara göre yüzüstü yatmanın ıslak rüya görme olasılığını artırdığını göstermiş. American Psychological Association'ın yaptığı bir araştırmaya göre yüzüstü uyumanın kişinin cinsel içerikli rüya görme olasılığını artırdığı söyleniyor.
Rüyalar, bilinçaltımızın yansımasıdır ve bize geleceğe dair ipuçları verebilirler. Ancak, rüyaların yorumlanması ve doğru anlaşılması kişisel yorumlamalara dayalıdır.
Rüyalarımızı unutmamızın birkaç nedeni olabilir. Alkol, ilaç kullanımı, stres rüyalarımızı etkileyebilir. Rüyalarımız ile gerçek dünya arasında ise ince bir örtü bulunur, uyandıktan sonraki 6-10 dakika içinde rüya hafızamızdan silinir. Bu da NREM ve REM döngülerinin düzgün çalışmamasıyla açıklanabilir.
"Zeka katsayısı" olarak bilinen IQ değeri ile rüya görme sıklığı arasında bugüne kadar dikkate değer ilişki olduğunu gösteren herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri