Buradan yola çıkarak 1 günlük çalışma saati en fazla 45 / 6 = 7,5 saat olarak belirlenir. Bu 7,5 saatlik süreye dinlenme saatleri ve işe gidiş geliş için geçen süreler dahil değildir. İşçi çalışma saatleri, haftalık 45 saati aşmamak şartıyla günde en fazla 11 saat olarak belirlenebilir.
İki tarih arasındaki resmi iş günlerinin hesaplanması için çalışılan koşulların bilinmesi gerekir. Örneğin banka ile işlem yapan ya da bankada çalışan bir kişi için resmi tatil durumu olmaksızın 7 gün süresindeki iş günü süresi 5 gündür. Çünkü bankalar haftada 2 gün olarak Cumartesi ve Pazar günlerinde çalışmamaktadır.
İş günü ne demektir? Tatil günleri dışında kalan ve çalışılmak üzere yasayla belirlenmiş günlere verilen addır. Çalışma günü olarak da tanımlanmaktadır.
Söz konusu yönetmelik hükümleri gereğince iş günü, “Ulusal, resmî ve dini bayram günleri ile yılbaşı, 1 Mayıs, 15 Temmuz ve pazar günleri dışındaki çalışma günlerini” ifade etmektedir. Önceki yönetmeliklerden farklı olarak, 15 Temmuz günü yönetmeliğe ilave edilmiş bulunmaktadır.
Haftalık 40 saat çalışılan bir iş yerinde, saatlik ücretin hesaplanması için aylık toplam çalışma saati belirlenir. Bu hesaplama, o iş yerinin haftalık 6 gün çalıştığını varsayarak yapılır. Örneğin, haftada 40 saat çalışan bir iş yerinde günlük çalışma saati, 40 saat / 6 gün = 6,66 saat olur.
İlgili 28 soru bulundu
Çalışma süreleri haftanın çalışılan günlerine farklı dağıtıldığında dahi günlük çalışma süresi hiçbir şekilde 11 saati geçemez. Denkleştirme dönemi içinde haftalık ortalama çalışma süresi 45 saat olmalıdır.
5 iş gününden sonra araya 2 günlük haftasonu giriyor. Yani 20=5.4, 4.2=8, 20+8 28 gün ediyor.
Bir iş günü, hafta sonu (Cumartesi veya Pazar) veya tatil olmayan gündür.
Haftalık 45 saatlik çalışma, çalışma günlerine eşit şekilde bölüştürüldüğünde işçinin bir günlük çalışma süresi 7,5 saat olarak hesaplanır. 26 gün çalışma, 4 gün de haftalık izin olarak hesaplanır. 4 gün haftalık izin ise günlük 7.5 saatten ayda 30 saat yapmaktadır.
Devlet memurları, kamu kurum ve kuruluşları, bankalar için sadece hafta içi günler (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri) iş günü sayılır. Hafta sonu (Cumartesi ve Pazar) günleri ise iş günü sayılmaz. Resmi tatillere denk gelen hafta içi günler de aynı şekilde iş günlerinden sayılmaz.
Hafta içi Perşembe saat 17:00'a kadar verdiğiniz siparişleriniz 1 iş gününde teslim edilecektir.
Peki nedir bu 2 iş günü? İş günü denilen kavram; resmi çalışma saatlerini kapsamaktadır. Yani hafta içi günler de ve çalışma saatlerinden bahsetmekteyiz. Resmi olarak çalışma saatinin 8 saat olduğunu düşünürseniz bunu anlayacaksınız.
4 gün çalışma modeli, temel olarak; üretkenlik, ücret veya yan haklar açısından herhangi bir kayıp olmaksızın 32 saatlik bir çalışma haftası anlamına gelir. Şirkete ve sektöre bağlı olarak, herkes pazartesiden perşembeye kadar çalışabilir ve cuma günleri izin alabilir.
1 İŞ GÜNÜ NE DEMEK? Tatil günleri dışında kalan ve çalışılmak üzere yasayla belirlenmiş günlere verilen addır. Çalışma günü olarak da tanımlanmaktadır.
Bir ay ya da dönem içerisindeki faaliyeti tam olan çalışanların prim gün sayıları ay ya da dönemin kaç gün olduğuna, kaç çektiğine bakılmaksızın 30 gün olarak hesaplanır.
iş kanunu anlamında cumartesinin de dahil olduğu günlerdir. örneğin hafta içi sabah 9.00 akşam 18.00 arası çalışıyorsanız, bir saat de öğle tatiliniz varsa günde 8 saat, haftada da 40 saat çalışıyorsunuz demektir.
Günlük ve saatlik maaş hesaplamaya örnek verecek olursak; 3500 TL maaşla çalışan bir kişinin saatlik ücreti 3500 / 30 / 7,5 = 15,55 TL'dir. Bu hesaplamaya göre; 3500 TL maaşla çalışan bir kişinin günlük ücreti: 15,55 X 7,5= 116,66 TL'dir. Bu rakam çalışma günü ile çarpıldığında ödenecek ücret ortaya çıkar.
İŞÇİ ÇALIŞMA SÜRELERİ
Buna göre, haftanın altı günü çalışılan bir iş yerinde günlük çalışma süresi 7.5 saat olacaktır. SSK işlemlerinde ay 30 gün olarak dikkate alınmakta, dolayısıyla aylık çalışma süresi de 30×7.5=225 saat olarak uygulanmaktadır.
Kanunen yasada belirlenen haftalık çalışma süresi en fazla 45 saattir. Haftalık 45 saati aşan çalışma yapıldığında bu çalışma fazla mesai ya da diğer adı ile fazla çalışma ücreti olarak adlandırılır. İşçinin normal çalışma süresinin sözleşmelerle haftalık 45 saatin altında belirlendiği durumlar vardır.
Bilindiği üzere 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 56 ncı maddesi gereğince yıllık izin süresi içindeki hafta ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz ve dikkate alınmaz. Bu kapsamda kural olarak cumartesi günü işgünüdür.
ctesi ve pazar iş gününden sayılmaz. ctesi ve pazar iş gününden sayılmaz.
Resmen tatil olmayıp çalışılarak geçirilecek gün demektir.
Arkadaşım 30 iş günü demek: 5+5+5+5+5+5:30 2*6:12+30=42 gün.
arızalandığı için garanti kapsamında servise verdiğiniz malın * * * * tamiri için firmaya tanınan toplam süreyi temsil eder. yasada açıkça 30 iş günü diye belirtilmesine rağmen, firmanın cumartesi günleri çalışıp çalışmamasına göre iş günü sayımı farklılık gösterebilir.
Cumartesi gününün işgünü sayılıp sayılmadığına dair bir yargıtay içtihadı bulamamış olmakla birlikte 4857 sayılı kanunun gerekçesi cumartesi gününün fiilen çalışma olmasa dahi işgününden sayılacağını belirtmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri