Damada genellikle saat ve altın zincir takarken geline ise tam altın ve birkaç bilezik takabilirler. Bazı yörelerimizde geline burma bilezik takmak adettir.
Peki damada düğünde ne takılır? Damadın ailesi tarafından çoğunlukla sadece geline takı takılıyor. Yani oğullarına düğün organizasyonu gibi birçok konuda maddi destekte bulunmaları yeterli oluyor. Gelinin ailesi, damada genelde saat ve tam altın takıyor.
Gelinin ailesi damada genellikle saat ve tam altın takar. Aile, maddi durumlarının elverdiği ölçüde genellikle kızlarına da 2 veya 3 bilezik takabilir. Düğün sırasında aile üyelerinin yapması gerekenlere de göz atmak istersen şu yazımıza da bakabilirsin: Düğün Sırasında Ailelere Düşen Görevler Nelerdir?
Geleneksel olarak, düğünlerde geline en az 5 bilezik, 1 kolye ve 1 yüzük takılır. Bu da toplamda 25 gram altın eder.
İlgili 27 soru bulundu
Mevzuatta, düğün takılarının hangi tarafa ait olacağına ilişkin olarak herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak hukuk sistemimizde ve uygulamada düğünde takılan takılar, kural olarak kadın eşe ait olmaktadır.
Mesela davet edildiğiniz bir düğünde kesinlikle beyaz elbise ya da beyaz tonuna yakın elbiseler giymemelisiniz. Beyaz ve tonları gelinin rengi olduğundan bu durum hoş karşılanmayabilir. Öte yandan düğünde baştan aşağıya siyah giyinmekte doğru değildir.
Düğünde damatlığı kim alır sorusunun cevabı kız tarafıdır. Aynı zamanda kız tarafı hem damada hem geline takı takar. Damada saat ve tam altın takılması makbuldür. Geline ise maddi imkanlar çerçevesinde birkaç bilezik takılabilir.
Bu törende kaynana geline ziynet olarak ne takacaksa (Altın, inci, gerdanlık, küpe, bilezik, vb.) sırasıyla takar.
Davetliler ise genellikle para ya da yarım altın, çeyrek altın hediye ederler. Düğünde damat geline ne takar sorusunun cevabı ise genelde erkek tarafının geline aldığı takı setidir. Aile bireyleri setteki kolye, küpe ve bileziği ayrı ayrı geline takabilirler.
Nişanda Damada Saat Hediye Etmek
Nişan saati geleneğin uygulanma şekline göre hem kadına hem erkeğe takılabilir. Genellikle kadınlara bilezik ya da bileklik takılmayan kültürlerde karşılıklı olarak saat hediye edilir. Nişan saatleri düğünde tekrar alınmayacaksa lüks bir markadan seçilir.
Nişan töreni sırasında damada kız tarafı en azından bir takı takıyor. Bu takı ise ağırlıklı olarak saat oluyor. Fakat damadın tercihlerine göre de hediye belirlenebiliyor. Örneğin, erkek künye, erkek bileklik gibi ürünler de son dönemlerde damatlara takılan takılar arasında dikkat çekiyor.
Ayrıca gelin kuşağını kim alır sorusu ise kültüre ve aile tercihlerine göre değişebilir, ancak genellikle anneler veya yakın akrabalar bu anlamlı hediyeyi alırlar. Bazı kültürlerde gelin kuşağı ve duvağı gelinin babası veya büyükbabası tarafından alınır.
Nişan töreninde yüzükler aile büyükleri tarafından takılır ve kurdela kesilip fotoğraf çekimi yapılır. Dilerseniz bir organizasyon şirketiyle birlikte çalışarak evinizi nişan gününüz için hazırlatabilirsiniz. Nişan yüzüklerinde, gelinin yüzüğünü erkek tarafı, erkeğin yüzüğünü ise kız tarafı alır.
Aile çok fakir ise en az 2 çift (4 adet) bilezik istenir. Bunun yanında olmazsa olmazlar saat, yüzük, küpedir. Daha varlıklı ise en az 4 çift (8 adet) bilezik, küpe, gerdanlık, saat istenir.
Düğünde erkek tarafı ne yapar diye merak edenler için ailenin geline takması gereken takılardan da bahsedelim. Damadın anne ve babasının geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor. Aile nişan töreninde takı seti taktıysa, düğünde buna gerek kalmayabiliyor.
Düğünler ve özellikle gelin adayları için tercih edilebilecek 25 gram altın bilezik modelleri, aynı zamanda yatırım için de son derece iyi bir tercih olarak ön plana çıkar.
Erkek tarafı söz yüzüğü haricinde geline bir hediye olarak genellikle değerli bir kolye ya da bileklik takar. Nişan merasiminde ise erkek tarafının geline 2'li ya da 3'lü takı seti takması yeterlidir. Ancak bazı bölgelerde setin yanında geline 2- 3 bilezik takıldığı da görülmektedir.
Hediye götürenler bisküvi kutusu, şeker kutusu gibi hediyelik olan yiyeceklerden götürmektedirler. Ayrıca da para da götürülmektedir. Düğün evi bu misafirlere çerez, çay pasta gibi şeyleri ikram ederler.
Ülkemizde yerleşmiş geleneklere göre; damat tarafı gelinlik, yüzük, çiçekler, nikâh ve düğün masrafları ve balayı harcamalarını karşılar; gelin tarafı yatak odası ve mutfak takımlarını, çeyiz, davetiye, ilan, fotoğraf ve film masraflarını karşılar.
Söz merasimi masraflarının yani; gelinin söz elbisesini, söz yüzüklerini, isteme çiçeğini ve çikolatayı erkek tarafının karşılaması daha doğrudur.
Aile ve çiftlerin evlilik için söz kestiği bu özel günde söz yüzüklerini erkek tarafı alabilir. Söz yüzüğü, sağ elin parmağına takılır ve nişan törenine kadar parmağınızda kalır. Bazı çiftler nişan töreniyle söz kesmeyi birlikte yapabilir.
Renkli ya da çiçekli elbiseler, rahatlıkları ve zarif görünümleri ile kır düğünlerine için idealdir.
Düğünün resmiyetten ne kadar uzak olmasının hiçbir önemi yok; kot ve tişört ikilisi bir düğün için asla bir seçenek değildir. Hatta biraz daha açık olmak gerekirse, sakın iyice saçmalayıp o kotun altına parmak arası terlik giymeyin!
Kırmızı rengin tutkusu ve abiyenin şıklığı bir araya geldiğinde ortaya oldukça dikkat çeken bir görünüm çıkabiliyor. Özellikle düğün, nişan ve tanışma törenlerinde kırmızı abiye çeşitlerini tercih edebiliyorsunuz. Kırmızı abiyenin şıklığını bu törenlerde giyerek oldukça dikkat çekebiliyorsunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri