c) Konut bölgelerinde zemin ve normal katlarda 3.60 metre, ç) Zemin katında ticaret yapılabilen konut bölgelerinde ise zemin katlarda 4.50 metre, asma katlı zemin katlarda 5.5 metre, diğer katlarda 3.60 metre, kabul edilerek uygulama yapılabilir.
Bitişik ya da blok nizama göre inşa edilecek yapılarda kat yüksekliği; zemin katlar için en fazla 3.50 metre, diğer katlar için ise 3 metre olarak belirlenmiştir. Zemin katın ticari faaliyetlerde kullanılması halinde ise kat yüksekliği 4 metreye kadar çıkarılabilir.
Seçilen bina modelleri, 6.00x18.00 m taban oturumunda ve Ülkemizdeki genel yapı stokunu dikkate alarak 6 katlı (18.00 m), 8 katlı (24.00 m), 10 katlı (30.00 m) ve 12 katlı (36.00 m) yüksekliklerinde tasarlanmıştır.
4 Metre fazla sanki, 3,5 metredir en fazla diye düşünüyorum, 5 katlı bina da giriş katıyla(toplam 6 kat girişle) beraber 21-22 metre yüksekliğindedir ortalama olarak. Aynen öyle. Kat başı 3.5 metre standarttır.
(4) İskân edilen katların iç yüksekliği, asma katlar hariç 2.60 metreden, asma katlarda ise 2.40 metreden az olamaz. Hava maniası olan veya enerji nakil hattı geçen, planla kat adedi belirlenen parsellerde bu yükseklik 2.40 metreye düşürülebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Bitişik ve blok nizam yapıların dışında kalan parseller için zemin katlar için kat yüksekliği azami 4 metre, diğer katlar için 3 metredir. Ayrık nizam yapılarda, tamamı konut için kullanılması şartıyla, zemin katlar için azami 4 metre, diğer katlar için 3.80 metre olarak yönetmelikle belirlenmiştir.
Yapı perdeli, çekirdekli, çerçeveli sistem olarak düzenlenmiştir. Bina kat yükseklikleri 3 m olarak alınmıştır. Toplam bina yüksekliği 45m'dir.
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde haziran ayında değişikliğe giden bakanlık, geçtiğimiz pazar günü de söz konusu yönetmelikte yeni düzenlemeler yaptı. Yönetmelikle 50 metre ve üzeri yol üzerinde daha önce bodrum hariç 25 olan en yüksek kat sınırı 18'e düşürüldü.
Binanın herhangi bir katının döşeme üstünde bir üstteki katının döşeme üstüne kadar mesafesine kat yüksekliği denir. Kat yüksekliğine katın tavan kalınlığı da dahildir.
Bu yapıyı Türkiye mimarlık tarihinde önemli kılan başka bir faktör ise, 24 katlı olması ve 76 metreye yüksekliği ile, ülkede inşa edilen ilk gökdelen olmasıdır. 8 Mart 2006'da Talip Kahraman İnşaat Şirketi'ne 55,5 milyon dolara özelleştirilen bina, Kasım 2015'te Kahramanlar İş Merkezi adını almıştır.
Yol genişliği (metre) (Bodrum kat hariç) (Bodrum kat hariç)
c) Kat adetleri, binanın kot aldığı noktaya göre hesaplanır. Ancak artan kat yüksekliğinden faydalanılmak suretiyle binanın hiç bir cephesinde bodrum katlar hariç kat sayısı artırılamaz.
Bu durumda yine kat başına toplam inşaat alanı maksimum değer yani gabari üzerinden hesap edelim. 12.50 – 0.50 / 3 = 4 kat sonucu elde ederiz. Yani kat başına toplam inşaat alanı 125 metrekaredir. Bu alana sonradan ihtiyaç fazlası veya bütçe yetersizliği gibi sebeplerle 3 katlı bir binalar yapılabilmektedir.
İnşa edilebilecek en fazla kat sayısı nasıl hesaplanır? Parseldeki azami yükseklik sınırını aşmaması ve üst katlarda çıkma yapılmaması şartıyla toplam inşaat alanının, yapının taban alanına bölünmesiyle hesaplanır.
Türkiye'de standart tavan yüksekliği 3 metre; zemin kaplaması da bu yüksekliğe dahil, yani aslında standart apartman dairesi kat yüksekliği 3 metre. Zemin genellikle 30 cm kadar bir alanı işgal ettiği için de bugün şehir merkezlerindeki apartman dairelerinde çoğunlukla karşılaştığımız tavan yüksekliği 2.70 metredir.
Ancak kat sayısını hesaplarken, tüm betonarme döşemeleri saymak gerekir. Örneğin; bodrum + zemin + 7 kat + çatı katı olan bir proje toplamda 10 katlıdır ve ortalama 100 cm kalınlığında radye temeli olmalıdır.
Kat adetleri binanın kot aldığı noktaya göre hesaplanır. Genel olarak kat yükseklikleri; ticaret bölgelerinde zemin katlarda 4,50 m., diğer katlarda 3,80 m., konut bölgelerinde ise zemin katlarda 4,00 m., diğer katlarda 3,20 m. kabul edilir.
TAKS, arsa metrekaresi ile yapılacak olan inşaatın, maksimum taban alanının çarpımı ile bulunur. Maksimum taban alanı imar planı üzerinde yazan TAKS değeri olarak yazar. Örneğin bir imar planı üzerinde bir parsel için “TAKS = 0,3” ibaresini görülüyorsa, oraya yapılacak binanın tabanı arsa alanı x 0,3 değerini geçemez.
Kaks (kat alanı kat sayısı), bir arsanın üzerine yapılacak toplam inşaat alanı demektir. Örneğin: 1.000 m2 bir arsanın imar durum belgesinde kaks:1.25 gösteriliyorsa hesaplaması şöyle: 1000 m2 x 1.25 = 1250 m2.
Yüzde 5 İmar Ne Demek? Burada geçen “yüzde 5” ifadesi parselin emsal (KAKS) oranını gösterir. “yüzde 5 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %05, yani 0,05'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %05'i kadar inşaat yapılabilir.
Yeni binanın yapım ihalesinin ise yaz aylarında olması planlanıyor. 32 katlı gökdelenin 120 metre uzunluğunda olması bekleniyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın karara vardığı yeni yönetmelik ile yol genişliklerine göre binaların kat sayısı düşürüldü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yepyeni bir düzenleme ortaya koydu.50 metreden geniş yollarda daha önce 25 kat olan sınır 18'e, 40 metreden geniş yollarda ise 20 kat olan sınır 16 kata düşürüldü.
Bu rakamın yaklaşık 9 katlı binanın yüksekliği olduğu düşünülürse, 27 metre sepetli platform pek çok yüksekte yapılan iş için yeterli bir iş makinesi olarak tanımlanabilir. 250 kg'lık sepet taşıma kapasitesi, 16 metreye kadar yatay erişim sağlaması, güvenli çalışma ortamı sağlaması gibi özelliklere sahip olan bu ...
Dünyanın Dubai'de inşa edilen en yüksek binası 04 Ocak 2010 tarihinde törenle açıldı. Finansal krizin ve çöllerin ortasında yükselen 200 katlı dev bina, Tayvan'daki Taipei 101 binasının rekorunu da elinden aldı. Uzmanlara göre, Burj Dubai'nin yükseklik rekoru en az 10 yıl boyunca kırılamayacak.
5 katlı bir binanın ağırlığı nedir? Bu binada yaklaşık olarak: 950 ton Beton.
➢Tekil temelin plandaki en küçük boyutu 0.70m den ve alanı 1.0m2 den ve temel yüksekliği 0.25m ve konsol boyunun ¼ ünden küçük olmamalı, beton örtüsü de 50m den az olmamalıdır. ➢Her iki doğrultudaki donatı aralığı 250mm den daha büyük olamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri