PCIe Gen 3, yüksek hızlı PCIe NVMe SSD'lerin tam bant genişliğini karşılayamıyordu. Bu, SSD performansında etkili bir şekilde bir darboğaz yaratıyordu. PCIe Gen 4, bu performans darboğazını gidererek PCIe NVMe SSD'lerin verileri çok daha yüksek hızlarda okumasına ve yazmasına olanak tanımaktadır.
PCIE 3.0 teknolojisi 16 şeritli bir veri yoluna sahip. Sata SSD'ler ile karşılaştırıldığında okuma yazma hızında yaklaşık 6 kat fark bulunmaktadır. Sata SSD'ler en fazla 600 mb/s okuma yazma hızlarına sahiplerdir. PCIE 3.0 ile kullanılan M2 ssd'ler en yüksek 4000mb/s okuma yazma hızlarına erişebilirler.
NVMe M.2 SSD'ler, SATA M.2 SSD'lere kıyasla çok daha yüksek performansa sahiptir. NVMe M.2 SSD'ler PCIe veri yolunu kullanarak, 6Gbps hıza sahip SATA M.2 SSD'lere göre çok daha yüksek olan teorik 20Gbps'ye varan hızlara sahiptir. PCIe veri yolları 1x, 4x, 8x, ve 16x hattı destekleyebilmektedir.
Gen3: PCI-e 3.0 desteklediği anlamına geliyor yani lane başına 1000 MB/s (SSD'ler 4 lane olur normal şartlarda yani yaklaşık 3500-3600 MB/s) hızlarının üzerine çıkamazsınız.
NVMe (Non-Volatile Memory Express), PCIe'nin sunduğu yüksek bant genişliğinden yararlanan bir iletişim arayüzü ve sürücüdür. Performansı ve verimliliği artırırken çok çeşitli kurumsal ve istemci sistemlerinin karşılıklı çalışmasına olanak sağlamak için tasarlanmıştır.
İlgili 18 soru bulundu
Bir Kingston M.2 SSD (Katı Hal Sürücüsü) kolayca takılır ve bilgisayarınızın performansını önemli ölçüde artırır.
Kısa cevap: evet, değer! Uyumlu bir cihaza takılan NVMe SSD'ler, SATA SSD'lere göre önemli hız iyileştirmeleri sağlar ve PC'nizin genel performansını artırabilir. PC'nizi veya dizüstü bilgisayarınızı değiştirmek yerine yükseltmek, makinenize çok daha düşük bir maliyetle yeni bir hayat verebilir.
PCIe Gen 3, yüksek hızlı PCIe NVMe SSD'lerin tam bant genişliğini karşılayamıyordu. Bu, SSD performansında etkili bir şekilde bir darboğaz yaratıyordu. PCIe Gen 4, bu performans darboğazını gidererek PCIe NVMe SSD'lerin verileri çok daha yüksek hızlarda okumasına ve yazmasına olanak tanımaktadır.
PCIe Gen4, PCI Express spesifikasyonunun dördüncü neslidir. Gen3'ün sonraki yinelemesi olarak, Gen4'ün veri aktarım hızı PCIe Gen 3'ün iki katıdır ve PCIe Gen 4 cihazlarının verileri daha hızlı aktarmasını sağlar.
Kullanamazsın. Maksimum 4 GB okuma/yazma yapar.
Bu SSD NVMe ve diğer SATA SSD'ler gibi 550/520 gibi sınırlı hızlara sahip değil. Dolayısıyla da klasik bir SSD'ye nazaran daha fazla ısınması normal ve bunu bilerek kullanın. Bu sebeple kasanızın hava sirkülasyonu iyi olmalı. Havasız bir kasada, yük altında 75-105 derece civarına kadar çıkacaktır.
Anakart M.2 M-key destekliyor mu emin olmak için anakartın kitapçığından kontrol edebilirsiniz. Bazı M.2 NVME ssd'ler B+M key'li olur bazıları sadece M key'li. M.2 slotlarının üzerinde veya yanında ne tür soket olduğu yazar. Veya içerisindeki çentiklere bakıp anlayabilirsin.
NVMe yani Non-Volatile Memory Express, SSD depolama ürünleri yerine tasarlanmış, PCI Express arayüzünü kullanan yüksek hızlı bir depolama teknolojisidir.
Açılımı "The Peripheral Component Interconnect Express" olan ve "Hızlı Çevresel Bileşen Ara Bağlantısı" olarak Türkçeye çevrilen PCIe, PCI'ın yaratıcısı Intel ile birlikte Dell, HP ve IBM şirketleri tarafından yaratılmış bir veri yolu ara birimidir.
PCIe x16: Anakarttaki en büyük yuvalar, bu yuvalar GPU'lar gibi yüksek bant genişliği gerektiren kartlar için kullanılır. Çoğu GPU tam potansiyelinde çalışmasını gerektirdiğinden, açık ara en popüler kurulum PCIe x16'dır. Bir PCIe yuvasının iki bileşeni vardır: mekanik (kartlar) ve elektrikli (yollar).
Günümüzde yeni nesil anakartların hemen hemen tamamı Nvme SSD desteği sağlıyor ve bu sayede yüksek hızlarda çalışan Nvme SSD disklerin nimetlerinden faydalanabiliyoruz.
PCIe 5.0, Gen 4'e kıyasla iki kat daha fazla veri aktarımı sağlayan yeni bir PCIe standardı. Bant genişliğinin artmasıyla birlikte, öncelikle SSD'lerde olmak üzere tüm harici bileşenler daha yüksek performans seviyelerine ulaşabiliyor.
Ekran Kartım: M2 ssd ler üzeri açık bir şekilde kullanılıyorsa yani soğutucusuz olarak ısınırlar. Isındıkça da performansları bir miktar düşer. M2 nin üstünde soğutucu varsa çok sorun olmaz.
Gen 5 olarak da bilinen PCIe 5.0, PCIe 4.0'a kıyasla iki kat daha veri aktarımı sağlayan bir standarttır.
Eski bir PCIe 2.0 x2 kart güncel PCIe 4.0 x8 yuvasına sahip bir anakartta kullanılmaya devam edebilir. Güncel bir PCIe 4.0 kart da PCIe 3.0 yuvasına takıldığında PCIe 3.0 hızları ile de olsa çalışmasını sürdürür. Bunu USB sürücülere benzetebiliriz.
NVME teknolojisi ile geliştirilen M.2 SSD depolama aygıtları PCIe ara birimini kullanırlar. İlk SSD'ler SATA ara yüzünün 600 Mbps kısıtlaması ile 500 ila 550 Mbps okuma yazma yapabilirler. NVME teknolojisi ile tasarlanan M.2 SSD'ler ise PCIe ara yüzünü kullanarak 32 Gbps değerine kadar çıkabilirler.
M2 SSD'lerin SATA SSD'lere göre daha yüksek performans sunduğu söylenebilir. M2 SSD'ler, SATA SSD'lerden çok daha yüksek okuma ve yazma hızlarına sahiptir. Bunun nedeni, M2 SSD'lerin PCI Express veya NVMe gibi daha hızlı veri yolları kullanmasıdır.
SATA, dönen disk teknolojisini temel alan sabit disk sürücüler (HDD) için tasarlanan AHCI sürücüleri kullanırken NVMe sürücüsü, özel olarak flash teknolojili SSD'ler için tasarlanmıştır Ayrıca NVMe, veri saklama arayüzü ile sistemin CPU'su arasında iletişim kurmak için PCIe yuvalarını kullandığından ekstra avantaj ...
SSD'ler hız değerlerine göre alınır. Sana bir program önerebilirim: "CrystalDiskMark". Bu program SSD'nin hız değerlerini sana verir (HDD de dahil).alman gereken SSD'nin ortalama aralığı "yazma hızı: 500mb/s" ile "okuma hızı olarak: 550mb/s" olmalıdır. Bu değerler ideal değerlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri