Çörek otunun, yağ oranı ortalam %28 aralığındır, yani 1 kg çörek otundan 280 gr yağ elde ediyoruz.
Çörek otu tohumu rengi siyah olur. Soğuk pres olmasına dikkat edilmeli. Sahte çörek otu yağları rengi sarı ve beyaza yakın olur. Çörek otu yağı alırken sertifikalı ve organik olanı tercih edin.
Çörek otu yağı nasıl yapılır? 2-3 yemek kaşığı çörek otunu havana alın ve özlerinin daha kolay çıkması için güzelce dövün. Ardından ağzı sıkıca kapanabilen bir kavanozun içine dövdüğünüz çörek otlarını aktarın ve üzerine, kavanozun ağzına kadar dolacak şekilde (200 ml.) zeytinyağı ilave edin.
Soğuk sıkım çörek otu yağımız 0 derecede kavrulmamış çörek otu tohumundan elde edilmektedir. Ortam sıcaklığı max 20 derece olması gerekmektedir. Hijyen koşullarına uygun olarak elde edilen yağımız dahili ve harici kullanıma uygundur. Ağzı kapalı olarak direkt ısı ve ışığa maruz kalmadan, 1 yıl boyunca muhafaza edilir.
Kaliteli ve güvenli üretim politikalarıyla kullanıcıların sıkça tercih edilen en iyi çörek otu yağı markalarını; Voonka, Venature, Ocean, Zade Vital, Tab olarak sıralayabiliriz.
İlgili 45 soru bulundu
Çörek otu yağı kıl kökleri ve gözenekleri tıkamaz. Yüzde güvenle kullanılabilir. Antioksidan ve antimikrobiyal etkileri sayesinde aksine sivilcelerin iyileşmesi için kullanılabilir.
Çörek otu yağı antioksidan yanı sıra, A, C, B1, B6, biotin, niasin ve folik asit gibi vitaminler içerir. Çörek otu yağı içeriğinde ki timokinon bileşiği ile kilo vermeye, kan şekerini düzenlemeye, diyabete, yüksek kolesterole, cilt sağlığına, yaralara, kanser ve diyabetin tedavisine yardımcı olur.
Prof Saraçoğlu Çörek Otu Yağı kullanımı, yetişkinler tarafından günde 1 kez aç karnına 1 yemek kaşığı şeklinde olabileceği gibi salatalara eklenerek de tüketilebilir. 1 yaş altı çocuklara verilmemelidir. Saç derisine uygulama yapılacağı zaman ise saç diplerine hafif masaj yaparak kullanılması önerilir.
Çörekotu, zeytinyağı ve yoğurt ile yapılacak karışım kabızlığı hemen kesecek daha sağlıklı bir sindirim sistemi sağlayacaktır. Özellikle çörekotu sindirim sistemi üzerine inanılmaz etkileri olan bir besindir. Ayrıca kilo verme çabasında olan kişilerde çörekotunu sık sık tüketerek sindirim sistemini hızlandırabilir.
Aç karnına çörek otu tüketmek hazmı ve sindirimi kolaylaştırabilir; tokluk hissi sağlayabilir. İçeriğindeki antioksidan bileşenler nedeniyle vücuttaki zararlı toksinleri atabilir; bu özelliği ile kronik hastalıklara iyi gelebilir.
Kan sulandırıcı ya da beta bloker ilaç kullanan kişiler de çörek otu yağı kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır. Kan pıhtılaşmasıyla ilgili risk teşkil edebilir. Çörek otu kanama ile ilgili sorun yaratabileceği, kan şekerini düşürebileceği ve uyku sorunu yaşatabileceği ihtimali nedeniyle dikkatli olunmalıdır.
Çörek otunun kökenleri Doğu Akdeniz, Güney Avrupa ve Batı Asya'ya dayanıyor. Hindistan, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Balkanlar'da da yabani ve kültür yetiştiriciliği bulunan çörek otu, ülkemizde ise en çok Burdur, Uşak, Konya, Antalya ve Çorum illerinde yetişiyor.
Cilt bakımı, temizleme ve yeniden yapılandırma etkilerinde aradığınız sonuçlarda bitkisel yardımcılarınızdan biri olacaktır. Cilt sağlığı için kullanabileceğiniz çörek otu yağı çeşitleri cildinize masaj yaparak uygulanır ve hızla emilir. Sağlıklı ve doğal bir güzelliği vurgulamak için kullanabilirsiniz.
Çörek otu yağının raf ömrü ve tüketim süresi için son kullanma tarihi göz önünde bulundurulmalıdır. Normal şartlarda çörek otu yağı ambalajı ve kapağı açılmadan 2 yıl boyunca raf ömrü korunarak saklanabilir. Kapağı açıldıktan sonra ise, minimum 2 ay içinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Uçucu bir yağ olan çörek otu yağının kalitesi, faydalarını sağlayacak özelliği, sağlıklı kullanımı, raf ömrü saklama koşullarına bağlıdır. Çörek otu yağı gibi her uçucu yağları olması gereken kap özelliğine ve olması gereken sıcaklıkta muhafaza edildiğinde bir yılı geçecek süre kadar raf ömrü olacaktır.
Sıkılan yağ 1 gün bekletilir ve kaba tortuları süzülür. Çörek otu yağı; karanlık ve serin bir yerde, tohum tortularının dibe çökmesi için 3 gün bekletilir ve süzülür. Süzülen yağ, toz halindeki ince tortularının da çökmesi için 7 gün daha bekletilir.
Çörek otu yağı dahili ve harici olarak kullanılabilir. Direkt değil; ancak su ile karıştırılarak içilebilir.
Çörek otu yağının gereğinden fazla kullanıldığı durumlarda; - Kan basıncı düşerek, kanın pıhtılaşmasının yavaşlamasına neden olur. Bu yüzden de kanama riskinin artmasına yol açar. - Çörek otu yağının aşırı bir şekilde kullanılması, böbrek ve karaciğer hasarına sebep olabilir.
Bu kişiden kişiye farklılık gösterir ve etkin bir sonuç için doktor tavsiyesi ve kontrolünde kullanılması önerilmektedir. Öte yandan genel kanı günlük bir tatlı kaşığı çörek otu yağının uzun soluklu (4 aya kadar) kullanılmasının en optimum metodlardan biri olduğu yönündedir.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) çörek otu için: "Çörek otunu kullanın, ölümden başka her şeye devadır." buyurmuşlardır. Ayrıca çörek otu yağının iyileştirici ve güzelleştirici olması nedeniyle Kleopatra tarafından da kullanıldığı bilinmektedir.
Binbir derde deva olan çörek otu yağının faydaları saymakla bitmiyor. Sedef, akne, vitiligo gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan çörek otu yağı bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Peki çörek otu yağının faydaları neler, zararları var mı?
İnce Çizgiler ve Kırışıklıkları Azaltır
Doğal yolla yaşlanma sürecini geciktirmek isteyenler güvenle doğal çörek otu yağı kullanabilir. Çörek otu yağı ince çizgiler ve kırışıklıklar için zahmetsiz ve doğal kaynaklı bir çözümdür.
Bu bitkisel yağ ayrıca vücutta üretilmeyen esansiyel yağ asitlerinden linoleik asit ile oleik asit içerir. Bunun yanında A, B1, B6, C, biotin, folik asit, niasin vitaminler ile çinko, magnezyum, kalsiyum, selenyum ve demir gibi mineraller de çörek otu yağı içeriğindedir.
Yaraların iyileşmesini hızlandırması, adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olması, sindirim sistemini koruyucu etkisi çörek otunun faydaları arasında gösterilir. Çörek otu yağının tümör önleyici etkisinden dolayı; meme, cilt, karaciğer ve kolon kanserinde faydalı etkileri gözlemlenmiştir.
- Çörek otu yağı ciltteki hücrelerin yenilenmesini sağlar. Bu sayede ciltte yeni ve genç bir görünüm sağlanabilir. - Sedef hastalığında kullanıldığında tedavi edici özellikler gösterir. - Ayrıca akne ve alerji gibi çeşitli hastalıkların iyileştirilmesinde çörek otu yağı tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri