Hakiki Köy Tereyağı (1 KG) - 420.79 TL + KDV.
Peki 1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar? 14 litre süt kullanılarak 1 kilogram tereyağı elde edilir.
Yayık Tereyağı - 1KG - 368.32 TL + KDV.
Seçenekler: 125 gr 430,00 TL/kg. 200 gr 410,00 TL/kg.
İlgili 38 soru bulundu
Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
Anadolu ve Kafkaslar'da “sade yağ” olarak bilinen ghee, inek sütünden yapılmış tereyağından elde edilen, yağın en doğal halidir. İşlem sonunda %99 oranında süt yağı barındıran sade yağ ortaya çıkar. 1 kilogramlık tereyağından ortalama 900 gram sade yağ elde edilir.
Oda sıcaklığına çıkardığınız tereyağı, bir süre sonra eriyorsa ne yazık ki hakiki tereyağı değildir. Satın aldığınız tereyağı, tavaya atılması halinde yüksek sıcaklığa maruz kaldığında erirken köpürüyorsa gerçek zeytinyağıdır. Eğer ki tavaya attığınız yağ, köpürmüyorsa sahte tereyağıdır.
1 kg sütten 1 kg tereyağı çıkmaz. Seri üretim tesislerinde yapılan üretim işleminde 1,5-2 kg tereyağı elde etmek için 5-10 litre arası süte ihtiyaç vardır. Ev ortamında yapılan üretimde ise aynı miktarda sütten 350-650 gram arası tereyağı elde edilebilir.
Genellikle 1 kilo tereyağ için 14 kilo süt kullanılmaktadır. Daha güçlü karıştırıcılarla veya daha kuvvetli çalkalama işlemlerine bağlı olarak seri üretim gerçekleştirilen yerlerde kullanılan süt miktarında azalmalar görülebilir. Bu noktada 1 kilo tereyağı için ihtiyaç duyulan süt miktarı 5 kiloya kadar düşebilir.
Tereyağı denince akla ilk gelen şehir Trabzondur. Trabzonumuzun yüzyıllardır en geleneksel ürünü olmayı başarmış tereyağı hemen hemen yemeklerimizin her birinde kullanılır ve değdiği herşeye üstün ve karşı koyulamaz lezzetler katar.
Kaşıkla bir miktar alınan tereyağını kaynar suyun içerisine atın. Eğer burada tereyağı parça parça haline gelerek eriyorsa hakiki bir tereyağı olmadığını anlayabiliriz. Ancak kaynar suda tereyağının parçalanmadan tek parça olarak erimesi söz konusuysa ürünü gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Malzemeler derin bir kaba konulup yağ ve su ayrışana kadar çırpılır. Bu işlem sonucunda yağ yüzeye çıkar. Bu aşamada bir miktar soğuk su eklenir ve çırpma işlemine devam edilir. Su ve yağ tamamen ayrıldığında tereyağı hazırdır.
Tereyağı, doğal yöntemlerle elde edilen sütün yoğrulup şekil verilerek üretilen geleneksel bir tereyağdır. Organik köy tereyağı, genellikle organik sütten üretilen ve doğal yöntemlerle işlenen bir tereyağıdır.
Sıcak su testini uygulayabilmek için, bir bardağa sıcak su dökün. Tereyağından bir parça kesin ve suyun içerisine atın. Tereyağı suyun içinde tek parça halinde küçülerek eriyorsa gerçektir. Fakat suyun içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahte olma ihtimali yükselir.
Sarı olan tereyağları gerçektir, beyazlar ise sahtedir gibi bir algıya kapılmayın! Tereyağının rengi yağ yapımında kullanılan hayvanın sütüyle alakalıdır. Tereyağını tavada erittiğinizde göz göz olmuyor ve köpürmüyorsa kesinlikle sahtedir, ve sakın tüketmeyin.
Elde edilmesi her zaman kolay olmasa da, tereyağı genel olarak yağ içeren tüm sütlerden elde edilebilmektedir. Her sütten tereyağı elde etmek mümkün değildir. Örneğin kısrak ve sıpa sütü tereyağı elde etmek için elverişli değildir. Tereyağı üretiminde en elverişli süt inek, koyun ve keçi sütüdür.
10 kg %3.5 yağlı sütte yaklaşık 350 gram süt yağı bulunur. Tereyağında %82 yağ bulunduğu için, 10 kilogram sütten 426 gram tereyağı elde edebiliriz.
Örneğin evde yoğurt yapmak ya da içimlik kullanmak için sık sık çiğ süt alanlar sütü kaynatınca üzerinde biriken kaymakları biriktirip tereyağı yapımında kullanabilir. Aynı şekilde ev yoğurtlarının kaymakları da tereyağı için uygun bir malzemedir.
Hindistan kökenli özel bir türü olan ghee ismi ile de bilinen sade yağ, genellikle tereyağını eritilmesi ve bileşenlerinin yoğunluklarına göre ayrılmasını sağlanarak üretilir.
Günlük kalori ihtiyacının yüzde 30'u yağlardan kazanılacağına göre yüzde 20'lik kontenjanı zeytinyağına, yüzde 10'luk kontenjanı tereyağına ayırmalı. Özetle ikisi de sağlıklı ve güvenilir yağlar, tereyağı -miktarı abartılmaması koşuluyla– zeytinyağından daha kötü bir yağ filan da değil.
Canan Karatay soğuk kış aylarında turpa tereyağı sürerek kahvaltıda tüketilmesinin son derece faydalı olduğunu söylüyor. Prof. Dr. Karatay Urfa ve Trabzon tereyağlarının ise en sağlıklı tereyağı olduğuna dikkat çekiyor.
Genellikle marketten alınan tereyağlarının kokusu margarine benzer. -Oda sıcaklığında kolay eriyorsa bu gerçek bir tereyağıdır diyebiliriz. Aynı zamanda tavada erittiğinde tereyağı köpük çıkarıyorsa bu da tereyağının taze olduğunun bir işaretidir. -Ucuza satılan tereyağları asla alınmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri