Bir kişi aynı takvim ayı içinde vekâlet veya yetki belgesi olmaksızın 4 adet araç hakkını, 4 adet şahıs veya 4 adet tüzel kişilik aracını muayeneye getirerek kullanamaz. 4 adetlik hak, aynı takvim ayı içinde 2 şahıs ve 2 tüzel kişilik aracı için ayrı ayrı kullanılabilir.
Ticari araçlar için mevcut muayenenin yıldönümü tarihinde yıllık muayene yapılması zorunludur. Ek süre yoktur ve muayeneden geçemeyen araçlar cezaya tabi olabilir. Binek araçlarda ise muayene süresi 2 yılda 1 şeklindedir.
Traktörler, motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 1 adet. Motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 2 adet.
Muayene tekrarında kusuru giderilmediği tespit edilen ya da bir ay içinde muayene tekrarına gelmeyen araçlardan muayene ücreti tam olarak alınır. Bir sonraki muayeneye bu raporla gelinmesi zorunludur. Eksikler giderilmediği sürece muayene tamamlanmış sayılmaz.
Borcu olan araçların muayenesi yapılamamaktadır. Bu nedenle, araç sahiplerine randevu alımı sırasında borç durumunu öğrendikten sonra eğer borç varsa mutlaka ödemeleri gerektiğini aksi takdirde randevu da verilemediğini hatırlatırız. Muayeneden önce egzoz emisyon ölçümünüzü kontrol edin!
İlgili 26 soru bulundu
Bir kişi aynı takvim ayı içinde vekâlet veya yetki belgesi olmaksızın 4 adet araç hakkını, 4 adet şahıs veya 4 adet tüzel kişilik aracını muayeneye getirerek kullanamaz. 4 adetlik hak, aynı takvim ayı içinde 2 şahıs ve 2 tüzel kişilik aracı için ayrı ayrı kullanılabilir.
Aracınız otomobil sınıfında değerlendirilir ise muayene periyodunuz ilk 3 yıl sonunda ve devamında 2 yılda bir olarak, kamyonet sınıfında değerlendirilir ise ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir kez olarak periyodunu sürdürecektir.
Araç muayene cezası, muayenenin ne kadar süre geciktiği ile orantılı cezalandırılır. Muayene randevusu alınırken aracın son muayene geçerlilik tarihi de girilir. Bu tarih girildiğinde aracın muayene gecikmesinin ne kadar bir süre olduğu otomatik olarak hesaplanır ve gecikme cezası muayene ücretine eklenir.
Araç muayenelerinde hafif kusur olarak değerlendirilen yangın tüplerine yine de yer verilmesi gerekmektedir. Araç muayene yangın tüpü 2020 yılı içerisinde hafif kusurlar olarak değerlendiriliyor.
Alıntı: "Muayeneden kalan araç ile trafiğe çıkılıp çıkılmayacağını özetleyecek olursak; Tüvtürk'ün vermiş olduğu ” MUAYENE TEKRARI ” raporu ile trafiğe çıkma; trafik cezasını gerektirir.
Trafikte öncelikle araç sahibinin ve daha sonra etraftaki diğer araçların güvenliğinin sağlanması için trafikte bulunan araçların tamamının muayenesi yapılmış olarak trafiğe çıkması zorunludur. Muayenesiz araç ile trafiğe çıkmak sadece ceza açısından yanlış değildir.
Yeni gerçekleştirilen düzenlemeye göre, araç muayenesini 1 yıl kadar geciktirmiş olan bir otomobil sahibi, 205,08 TL gecikme cezasının yerine yaklaşık olarak 14,36 lira öder. 5 yıl hiç muayeneye gelmeyen bir ticari aracın ödemesi gereken gecikme bedeli ise, 1.062,71 lira yerine 74,68 lira olarak belirleniyor.
Muayene tekrarı, muayenenin yapıldığı aynı gün veya muayenenin yapıldığı tarihten itibaren bir aylık süre içerisinde bir defaya mahsus olmak üzere muayenenin yapıldığı araç muayene istasyonunda veya başka bir araç muayene istasyonunda yapılır.”
TÜVTÜRK muayene ücreti araç çeşidine bağlı olarak değişmektedir. 2023 yılı için motosiklet, motorlu bisiklet, römorklu veya römorksuz traktör ücreti 575,84 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork ise 1.130,44 TL olarak belirlenmiştir.
Yukarıda anılan kanun hükmü gereğince muayene ücreti, muayene süresi aşılan araçlardan geçirilen her ay için, muayene süresi tespit edilemeyen araçlardan ise Kanunun yürürlüğe girdiği 01.01.2005 tarihinden itibaren her ay için %5 fazlasıyla tahsil edilerek tamamı hazine payı olarak aktarılmaktadır.
Öncelikle, araç ilk yardım çantası ve yangın tüpü ile reflektör olup olmadığı yetkililer tarafından muayene esnasında mutlaka kontrol edilen maddelerin arasında yer alır. Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir.
Tüvtürk stepne hafif mi yoksa ağır kusur mu? Cevabımız evet. Araç muayenesinde stepne zorunludur ve stepne olmaması ağır kusur sayılmaktadır ve vize tekrar gerekmektedir.
Muayene sırasında araçta yedek lastik bulunmaması ağır kusur olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla araç muayeneden geçemez. Ancak stepnesiz üretilen yeni nesil otomobillerde lastik tamir kiti bulunmaktadır. Bu otomobillerin lastik tamir kiti bulunduğu sürece muayeneden geçmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Bir ay içerisinde yeniden muayeneye gelene kadar araç kesinlikle trafiğe çıkamaz. Gerekli tamir ve bakım yapıldıktan sonra gelen araçlardan yeniden muayene ücreti alınmaz. Tehlike arz eden arızalar giderilmediği sürece araç muayeneden olumlu sonuç alamaz.
1 yıl gecikmiş bir otomobil 205 TL gecikme cezası yerine 17 TL, 2 yıl gecikmiş bir kamyon 529 TL gecikme cezası yerine 41 TL, 4 yıl gecikmiş bir minibüs 820 TL gecikme cezası yerine 50 TL, 4 yıl gecikmiş bir traktör 418 TL gecikme cezası yerine 31 TL ödeyecektir.
Muayene süresi geçen araçlardan muayene geçerlilik tarihinden itibaren gecikme bedeli alınmakta olduğunu önemle hatırlatmak isteriz. Gecikme bedeli muayene süresi geçirilen her ay için muayene ücretinin %5'i olup, bu tutarlar Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı'na aktarılmaktadır.
Bu bakımdan Zorunlu Trafik Sigortası ile ilgili yapmanız gereken şey, poliçe üzerinde yazan tarihleri kontrol etmektir. Nüfus cüzdanınızı yanınızda bulundurmalısınız. Eğer aracınızı sizin adınıza başka bir kişi muayeneye götürecekse onun nüfus cüzdanı yanında olmalıdır.
Araç muayene süresi geçtiği zaman, muayene süresinin geçerlilik tarihinin bittiği gün baz alınarak bir gecikme cezası uygulanır. Muayene tarihinin geciktirildiği her ay, muayene ücretinin %5'i kadar ceza ödenmektedir.
Her ilde araç muayenesi yapılabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri