Bir kişi aynı takvim ayı içinde vekâlet veya yetki belgesi olmaksızın 4 adet araç hakkını, 4 adet şahıs veya 4 adet tüzel kişilik aracını muayeneye getirerek kullanamaz. 4 adetlik hak, aynı takvim ayı içinde 2 şahıs ve 2 tüzel kişilik aracı için ayrı ayrı kullanılabilir.
Raporu kesinlikle onaylanmaz ve raporun saklanması gerekir. Emniyetsiz olarak tespit edilen araçlar için de bir aylık tamir süresi tanınır. Bir ay içerisinde yeniden muayeneye gelene kadar araç kesinlikle trafiğe çıkamaz. Gerekli tamir ve bakım yapıldıktan sonra gelen araçlardan yeniden muayene ücreti alınmaz.
Traktörler, motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 1 adet. Motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 2 adet.
Borcu olan araçların muayenesi yapılamamaktadır. Bu nedenle, araç sahiplerine randevu alımı sırasında borç durumunu öğrendikten sonra eğer borç varsa mutlaka ödemeleri gerektiğini aksi takdirde randevu da verilemediğini hatırlatırız. Muayeneden önce egzoz emisyon ölçümünüzü kontrol edin!
Muayenede Bulunan Aracın Ruhsattaki Sahibi Başka Biri İse;
İlk muayenesine götürmediğiniz bir aracı eğer tekrar muayeneye götürür iseniz, o ay için size verilen vekaletnamesiz araç getirme hakkınızı kullanmış olursunuz.
İlgili 34 soru bulundu
Yeni otomobil yeni sıfır km bir araç satın aldıysanız ilk üç sene boyunca muayeneye ihtiyacınız olmaz. İlk muayeneden sonra ise 2 yılda bir aracınızı muayene ettirmeniz gerekir.
Ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş araçlardan muayenesi Ağır Kusurlu veya Emniyetsiz sonuçlanan araçların muayene raporlarına "Araç Trafiğe Açık Karayollarında Kullanılamaz" ifadesi yazılır.
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayenesindeki kusurların derecelendirilmesi ile ilgili tekrar bir çalışma yaptıklarını ve uzun farlardaki kusurların ağır kusur olmaktan çıkartılarak hafif kusur kapsamına alındığını söyledi.
Ön cam silecekleri yok veya arızalıysa, Cam yıkama su püskürtme sistemlerinde arıza varsa bu durumlar ağır kusurlar içerisinde yer alır.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Bir kişi aynı takvim ayı içinde vekâlet veya yetki belgesi olmaksızın 4 adet araç hakkını, 4 adet şahıs veya 4 adet tüzel kişilik aracını muayeneye getirerek kullanamaz. 4 adetlik hak, aynı takvim ayı içinde 2 şahıs ve 2 tüzel kişilik aracı için ayrı ayrı kullanılabilir.
Yeni gerçekleştirilen düzenlemeye göre, araç muayenesini 1 yıl kadar geciktirmiş olan bir otomobil sahibi, 205,08 TL gecikme cezasının yerine yaklaşık olarak 14,36 lira öder. 5 yıl hiç muayeneye gelmeyen bir ticari aracın ödemesi gereken gecikme bedeli ise, 1.062,71 lira yerine 74,68 lira olarak belirleniyor.
Alıntı: "Muayeneden kalan araç ile trafiğe çıkılıp çıkılmayacağını özetleyecek olursak; Tüvtürk'ün vermiş olduğu ” MUAYENE TEKRARI ” raporu ile trafiğe çıkma; trafik cezasını gerektirir.
Araç muayene cezası, muayenenin ne kadar süre geciktiği ile orantılı cezalandırılır. Muayene randevusu alınırken aracın son muayene geçerlilik tarihi de girilir. Bu tarih girildiğinde aracın muayene gecikmesinin ne kadar bir süre olduğu otomatik olarak hesaplanır ve gecikme cezası muayene ücretine eklenir.
İlk muayenesiz araç kullanmada yakalanmanız durumunda ödemeniz gereken meblağ 951 TL iken bu miktar muayenesiz araç 2 kez yakalanırsa ya da muayenesiz araç 3 kez yakalanırsa artmaktadır. Aynı şekilde muayenesiz araç kullanma ceza puanı olarak da ehliyetinize 10 puan ceza işlenmektedir.
Ruhsatta yazan koltuk sayısı ve araçta bulunan koltukların toplam sayısı ve ayrıca koltukta bulunan emniyet kemerlerinin eksiksiz ve düzgün bir şekilde çalışıyor olması kontrol edilir. Koltukların üzerinde yırtık veya sökük gibi hasar olsa dahi araç muayenesinde hiçbir sorun teşkil etmediği bilinir.
muayenede hafif kusur olarak değerlendirilir.
Araç kaç tekerlekli olursa olsun, üzerinde eksik sayıda lastik var ise ağır kusur kabul edilir. Araçlarınızın lastiklerinin yanak kısmında oluşmuş balonlar ağır kusur sayılmaktadır. Lastiklerde tehlike arz edecek yarıklar, yırtıklar ve kesikler var ise ağır kusur sınıfına girmektedir.
Aracınızda kırık bijon varsa muayeneden geçemezsiniz - YouTube.
3Ayna ve cam tertibat muayenesi testlerinde Ağır Kusur Olanlar: Ön camların onaysız ve uygun olmaması Dikiz aynalarının olmaması Ön cam sileceklerinin olmaması ve çalışmaması
geçmez aydınlatma sistemindeki en ufak eksiklik ya da arıza ağır kusur olarak değerlendiriliyor. Geçmiyor aydinlatmaya kesinlikle af yok. Geçmez sellektör yeri gelir hayatını kurtarır yeri gelir hayat kurtarır..
Muayene tekrarı, muayenenin yapıldığı aynı gün veya muayenenin yapıldığı tarihten itibaren bir aylık süre içerisinde bir defaya mahsus olmak üzere muayenenin yapıldığı araç muayene istasyonunda veya başka bir araç muayene istasyonunda yapılır.”
Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir. Aynı şekilde yangın tüpü ve reflektörün bulundurulmaması da “hafif kusur”dur. Buna rağmen, araç ilk yardım kiti bulundurmak hayati bir durum olduğu unutulmamalıdır.
Hafif kusurlu işlemler arasında yer alan araç yangın söndürme tüpleri muayeneden geçişi engellememektedir. Buna göre özellikle de kişilerin akıllarında yer alan yangın tüpü muayenede hafif kusurlu mu sorusu da ortadan kalkmış olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri