Ara kat döşemelerinde 8 cm, çatı katı betonarme döşeme plağında 6 cm kalınlıklar minimumdur. Betonarme döşemeler deprem bölgelerinde normal bölgelere oranla 2 cm daha kalın yapılırlar. Zemine oturan döşemelerde grobeton kalınlığı genelde 10 cm alınır. Yapılarımıza zarar veren en önemli faktörlerden biri de sudur.
Betonarme bir kiriş yüksekliği, kendine bağlanan döşemelerin yüksekliğinin en az üç katı olmalıdır. Bir betonarme kirişe bağlanan döşeme 12 cm yüksekliğinde ise, kiriş yüksekliği 12×3=36 cm(en az) olmalıdır.
Zemine Oturan Döşeme: Zemin kat tabanına yani subasman kotundaki döşemeye zemine oturan döşeme denir. Altı Açık Döşeme: Binalarda çıkma veya balkon gibi altı açık döşemelere altı açık döşeme denir. İç Döşeme: Yapının içinde kalan döşemelerine iç döşeme denir.
Uzatılan bu dişler kolonlara değil, kolonları birbirine bağlayan ana kirişlere oturur. Bu uygulamada plak kalınlığı genellikle 7-8cm, diş genişliği 10-20cm ve diş yüksekliği 30-55cm mertebesindedir.
3.2.
Nervür kirişleri 10-20 cm eninde ve 20-60 cm yüksekliğinde olabilmekte, en az 10 cm kalınlığa sahip bir plak ile üst noktalarından birbirlerine bağlanmakta ve bu kirişler ile 10-12 metre döşeme açıklıkları geçilebilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Kiriş yüksekligi, 300mm'den az olamaz. Kiris yüksekliği, döşeme kalınlığının 3 katından az olamaz. Kiriş genişliği, 200mm'den az olamaz.
VOLIMAX boşluklu döşeme sistemi, kirişsiz (mantar) döşemenin performans özelliklerinden ödün vermeden döşeme plağının ağırlığını azaltan, yapının deprem performansını artıran bir sistemdir.
Büyük döşemelerde kalınlık 120-150 mm alınır. Üzerinden hafif taşıt geçen döşemelerde kalınlık en az 150 mm olmalıdır. Ayrıca kalınlık , iki tarafı serbestçe oturan döşemelerde açıklığın 1/35 'i kadar alınır.
Dolgu malzemeleri inşaatın statik ve betonarme hesaplamaları göz önüne alınarak seçilmelidir. Taşıma amacıyla kullanılmayan asmolen döşemeler için bu hesaplamalar göz önüne alınmayabilir. Plak döşemelere göre daha ağır olduğu için deprem durumunda risk yaratabilir. Bu nedenle deprem bölgelerinde kullanılması önerilmez.
Başlıklı-tablalı Page 21 KİRİŞSİZ DÖŞEMELER • Bu tür döşemelerde kiriş bulunmadığından yükler doğrudan doğruya kolonlara aktarılır. Bu döşemelerin yükleri doğrudan kolonlara geldiği için kenar oranlarına bakılmaz ve çift doğrultuda çalıştığı kabul edilir. Bazen mantar döşeme olarak da anılırlar.
Çalışmadan elde edilen sonuçlar dikkate alındığında deprem bölgelerinde nervürlü döşemelerin deprem yüklerine karşı iyi bir performans sergileyemediği sonucuna varılmıştır. Bu bölgelerde deprem yükleri plak döşemelerin kullanımı ile daha güvenle karşılanabilir.
Betonarme yapıda kullanılacak döşeme tipi belirlenir. Kirişli döşeme, kaset döşeme, tek doğrultulu dişli döşeme (asmolen döşeme) ve kirişsiz döşeme (mantar döşeme) tiplerinden biri seçilir.
Kolonlar arası kirişler ile bağlantının sağlandığı ve plakanın bu kirişlere oturduğu döşemelere kirişli döşemeler denir.
Sığınağın tavan döşeme kalınlıkları en az 60 cm beton olmalıdır. Sığınakların iç yüksekliği net 2.40 metreden aşağı olamaz.
Kiriş yüksekligi, 300mm'den az olamaz. Kiris yüksekliği, döşeme kalınlığının 3 katından az olamaz. Kiriş genişliği, 200mm'den az olamaz.
Örneğin 1.kiriş 50, 2.kiriş 25 cm genişliklerinde olsun. 25/50=0.5 oranı bulunur. Donatı adetleri, örneğin düz donatı adedi 4 olsun. 2 adet donatı kısmi geçiş yapacak 2 adet donatı ise gönye ile kesilecek demektir.
Asmolen Tuğlalar Statik Yük Taşımayan dolgu malzemeleridir. Döşeme betonu için kalıp gereklidir. Asmolen kalınlıkları 20 cm ile 32,5 cm arasında değişmekte olup her tipte 2,5 cm. yükselir. Tavanın düz olmasını sağlar ve işlenme kolaylığı sunar , bunun yanıda ses ve ısı yalıtımı yapar.
1999 Depremi'nde asmolen döşemelerin dolguları yuvalarından çıkıp daire içindeki insanların üzerlerine düşmesi nedeniyle pek çok insan hayatını kaybetti. Adapazarı Depremi'nden sonra deprem riski yüksek bölgelerde asmolen döşemeli bina yapımı yasaklandı.
Asmolen döşeme kullanılan betonarme yapılarda kiriş yüksekliğinin az olmasından dolayı yapıların yatay yük taşıma kapasiteleri genellikle düşüktür. Bu nedenle de göreli kat ötelemeleri daha fazla olmakta ve yapılarda oluşan hasarlar artmaktadır.
Ters kirişler: Yapılarda döşemenin yükünü taşıyan kirişin, döşemenin altından sarkmaması isteniyorsa, kiriş döşemenin üzerinde yapılır. Bu tip kirişlere ters kiriş denir.
Buna göre temelde 5 cm. lik net beton örtüsü değeri elde etmek için Beton örtüsü 6.5 cm olarak girilebilir. Merhaba Levent Bey, Yangın yönetmeliğine göre kolonlarda net beton örtüsü 4 cm olması gerekiyor.
Betonarme yapılarda döşemelerden gelen kuvvet ve yükü kolonlara ileten yapılara kiriş denir. Kirişler düşey olarak yerleştirilmiş olan kolonların üzerine yatay olarak koyulur.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır.
Günümüzde Uygulanan Düzenleme. Halen uygulamada olan düzenlemeye göre yeni yapılan binalar 7.6 şiddetine dayanacak şekilde inşa ediliyorlar.
Depreme en dayanıklı temel sistemlerden bir tanesi de radye temel sistemidir. Dolayısıyla radye temelin ilk tercih edilmesinin sebebi depreme dayanıklı zeminler oluşturmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri