Dış cephede ise aynı oranda boya ile yaklaşık 4 ile 7 m2 duvar boyanabilmektedir. Buradan yola çıkarak boyanın uygulanacağı alan hesaplamasından sonra gerekli malzemenin tedariği kolaylıkla yapılabilmektedir.
Tek katta yüzeye bağlı olarak 1 L ile 14-20 m2 , 1 kg ile 9-12,5 m2 alan astarlanır.
**** 20 kg ile 140 - 180 m² alan boyanabilir.
15 litre boya, plastik ya da silikonlu fark etmez, genellikle 100 metre kare bir evi ya da bu ölçülerdeki oda ya da mekanı boyayabilir. Ancak boyanın rengi, uygulanış biçimi, duvarın şekli veya boyanın markası gibi hususlar bu ölçüyü değiştirebilir. Bu yüzden sizlerden bu yazının devamını okumanızı istiyoruz.
Örneğin 5 litre boyada normalde koyu renge yarım litre atsanız yeterken açık renklerde 1.5 – 2 litreye çıkarabilirsiniz. Bu nedenle 10 litre boya açık renk boyada 50-60 metrekare bir evi ya da bu büyüklükteki oda ya da odaları iki kat olarak boyar.
İlgili 33 soru bulundu
Boya sarfiyatı uygulama yapılacak yüzeyin cinsine, emiciliğine, yapısına ve uygulama alışkanlıklarına göre değişmek ile birlikte genel olarak şu hesabı değerlendirebilirsiniz: 1 Litre ile tek katta 13-22 m²/L alan boyanabilir. 2 kat boya yapılacağı durumda yaklaşık 3 m²/L alan boyanabilir.
Piyasada bulunan boyalar standart 2,5 litre, 7,5 litre ve 15 litre olarak satılmaktadır. Buna göre 2,5 litrelik standart bir duvar boyası 10-15 M² alanı kaplayabilir. 7,5 litrelik bir boya 20-30 m²'lik bir alanı boyar. 60 ila 90 M² yüzeyler için 15 Litre standart boyaya ihtiyacınız olacaktır.
Her türlü beton, gaz beton, briket, tuğla, sıva ve benzeri mineral yüzeylerde son kat ürünlerin uygulamasından önce iç cephelerde astar olarak kullanılır. Uygulamadan önce yüzey temizlenmelidir. Hacimce %10 oranında su ile inceltilen Geçiş Astarı fırça veya rulo ile tek kat olarak uygulanır.
10 kiloluk silikonlu boyaya (7.5 litre) ise yaklaşık 2 litre veya en fazla 2.5 litre su katabilirsiniz.
Yaklaşık 2 su bardağı 1 litre için uygundur. İyice seyrelttikten sonra, artık uygulamaya hazır hale geldiğinden emin olduktan sonra, bir rulo fırça veya duvar fırçası yardımı ile 1 kat yüzeye uygulayabilirsin.
Astar, genellikle yüzde 10 oranında su ile inceltilir ve iyice karıştırılır. (Seyreltme için kullanılacak su oranı, Bi'Boya astar kutularının üzerinde mevcut.) Rulo fırça yardımıyla, tek bir yönde ve tek bir tur attırılarak zemine uygulanır.
ENTEGRE AKRİLİK ESASLI SİLİKONLU DIŞ CEPHE ASTARI hacimce % 20 oranında su ile inceltilir ve rulo, fırça veya pistole ile tek kat uygulama yapılır.
Bu duruma örnek olarak 1 kg boya ile kaç m2 boyanır sorusunun cevabı iç cephede yaklaşık 7 ile 10 metrekare arasına denk gelmektedir. Dış cephede ise aynı oranda boya ile yaklaşık 4 ile 7 m2 duvar boyanabilmektedir.
Bir kat astar uygulaması genellikle yeterli olmaktadır. Ancak çeşitli yüzeyler için 2 kat kullanımı da gerekebilir. Geçiş astarını uyguladıktan sonra 4 saat beklemek yeterlidir. Astar kuruduktan sonra son kat boya uygulanabilir.
-2,5 litrelik bir duvar boyası, duvarınızın temiz olması, is ve kirden ne kadar etkilendiği ile doğru orantılı olarak 10 – 15 m² lik bir odayı boyar. Tabi bu oranları sizlere; iki kat boya için veriyoruz. -Ortalama 20 kilogramlık bir tavan boyası 100 metre kare ve biraz üzerini boyuyabilmek için yeterli olacaktır.
Buna göre 2.5 litre boya 10-15 metre kare bir alanı boyamaktadır. 7.5 lire bir boya ise 20-30 metre kare bir alanı boyuyor. 60-90 metre kare gibi bir alanı boyayacaksanız 15 litre boya almanız gerekiyor.
Bazı durumlarda az miktar su döküldüğünde de istenilen kıvam alınmaktadır. Genel olarak 20 kilo boyaya 1,5 litre su katılmalıdır.
Tamamen kuruması beklenmeden direkt astarın üstüne boya uygulandığında alt kısımdaki astar bozulabilir ve topaklanmalar olabilir. Bu sebeple astarın tamamen kuruması için 24 saat beklenmesi gerekmektedir. Astar kuruduktan sonra boyama işlemi yapıldığında çok daha iyi sonuçlarla karşılaşılabilir.
Tavana astar yapılır mı? Daha önce hiç tavan boyası yapılmamış tavanlara astar yapılmalıdır. Boyadan birkaç saat önce, 1 kat binder astar veya alçı astarı yeterli olacaktır.
UYGULAMA ŞEKLİ: Uygulamadan önce kabarmış, gevşek ve sağlıksız görünümlü yüzeyler kazınmalı, eski sentetik boyalı yüzey hafifçe zımparalanarak yağ ve kir yüzeyden uzaklaştırılmalıdır. Hacimce %10 oranında su ile inceltilen Geçiş Astarı fırça veya rulo ile tek kat olarak tatbik edilir.
Astar boya, nihai boya renginin daha iyi görünmesine yardımcı olmak için yüzeyin rengini veya dokusunu değiştirmek için kullanılabilir. Astar boya, eşit bir boya katmanı sağlamaya yardımcı olur, böylece düzensiz yamalarla karşılaşmazsınız.
Boyanın yüzeye daha iyi tutunmasını, akma yapmamasını ve daha uzun ömürlü olmasını istiyorsanız astar uygulaması işin olmazsa olmazıdır. Boyanacak yüzeyde oyuk, çizik, çatlak veya pürüz olabilir. Astar uygulaması bu hataları örter, yüzeyin pürüzsüz olmasını sağlar ve yüzeyi boya için en elverişli hale getirir.
Odanın çevresi ile odanın tavan yüksekliği (H) çarpılarak brüt duvar alanı bulunur. Kapı en (Ke) ve boy (Kb) çarpımlarından kapı alanı, pencere en (Pe) ve boy (Pb) çarpımlarından da pencere alanı bulunarak toplanır. Bu bulunan değer, brüt duvar alanından çıkarılarak boyanacak toplam duvar alanı bulunur.
-2,5 litrelik bir duvar boyası, duvarınızın temiz olması, is ve kirden ne kadar etkilendiği ile doğru orantılı zemin olarak 10-15 m² lik bir odayı boyar. -22,5 litre boya ile 130 metrekare zemin alanı olan bir ev boyanabilir.
1 Litresi İle Uygulama Şekli Ve Zemine Bağlı Olarak 16 - 20 M² Alan Tek Boyanır. Ağzı Açılmamış Orjinal Ambalajında Oda Sıcaklığında 2 Yıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri