Bir meyva tabağına konulan ayva dilimlerinin üzerine taze limon sıkıldıktan sonra tuz ilave edilir. Ardından çatalla yenilir. Hem ayvanın faydasını artıracak hemde boğazınıza takılma problemi ile karşılaşmayacaksınız.
Ayvanın en sevilen hali olan ayva tatlısını, kaymak ve ceviz ile servis edin. Ayva, etlere olduğu gibi pirince de çok yakışıyor, ana yemeklerinizin yanında sunmak için ayva ile değişik bir pilav pişirebilirsiniz.
Daha popüler meyvelerin aksine, ayvalar nadiren çiğ olarak yenir. Olgunlaştığında bile, çiğ ayvalar çok sert bir ete ve ekşi, büzücü bir tada sahiptir. Bu nedenle, çoğu ayva sever, meyvenin en iyi pişmiş yendiği konusunda hemfikirdir.
Yapılan araştırmalar, Anadolu'dan Yunanistan'a oradan da Avrupa'ya ve tüm dünyaya yayılan ayvanın metal kesici aletlerle kesilmemesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.Bunun sebebi ise metal kesici aletlerde bulunan brenthill maddesi ayvada bulunan pektin ve organik asit maddelerinin özelliğini bitirmesidir.
Ayvaya limon döküp yemek kış aylarındaki hastalıklara karşı bağışıklık kazanmanızı ve boğazlarınızın yumuşamasını sağlar. Ayvayı en rahat şekilde yemenin kolay yolu, ayvayı dilimlere ayırıp üzerine bolca limon dökmektir.
İlgili 34 soru bulundu
Ayva tatlınızı sunarken üzerine kaymak koyabilirsiniz. Ancak kaymak yerine başka bir şeyler kullanmak istiyorsanız sizlere krem şanti, sade dondurma önerebiliriz. Bunların da harici de evde kendiniz hazırladığınız yada kullanmak istediğiniz pasta kreması veya muhallebiler kullanabilirsiniz.
Sindirime yardımcı oluyor: Gaz problemlerini gidermek, sindirime yardımcı olmak için haşlanmış ayvayı tercih edebiliriz. Ayva kabızlığa iyi geldiği gibi ishal gibi şikayetlerin önlenmesinde de kullanılabiliyor. İçerdiği yüksek lif sayesinde dışkının normal hacminin oluşmasına yardımcı oluyor.
Daha popüler meyvelerin aksine, ayvalar nadiren çiğ olarak yenir. Olgunlaştığında bile, çiğ ayvalar çok sert bir ete ve ekşi, büzücü bir tada sahiptir. Bu nedenle, çoğu ayva sever, meyvenin en iyi pişmiş yendiği konusunda hemfikirdir.
Anadolu'dan Yunanistan'a oradan da Avrupa'ya ve tüm dünyaya yayılan ayvanın neden metal kesici aletler ile kesilmemesi gerektiği konusunda uyarılar yaptı. Bunun sebebinin ise metal kesici aletlerin içerdiği brenthill maddesi ayvada bulunan pektin ve organik asit maddelerinin özelliğini bitirmesidir.
Potasyum, kalsiyum ve A, B, C vitaminleri açısından zengin olan ayva çekirdeği, vücudun bağışıklık sistemini korumaktadır. Cilt temizliğinde ve bakımında üstlendiği rol büyüktür. Ayva çekirdeği ile yapılan cilt uygulamaları, düzenli olarak kullanıldığında siyah nokta ve sivilceleri yok etmektedir.
Bunun için sonbahar ve kış aylarında bol bol ayva tüketmeniz önerilir. Diyet lifleri, yüksek su oranı, C vitamini gibi tatmin edici özellikleri olan ayvayı eylül ile mart arasında sık sık tüketebilirsiniz. Kasım ayında meyve en yüksek lezzete ulaşır.
Ayvaya limon sıkarsanız;
Ayvayı en rahat şekilde yemenin kolay yolu, ayvayı dilimlere ayırıp üzerine bolca limon dökmektir. Ayvaya limon döküp yemek kış aylarındaki hastalıklara karşı bağışıklık kazanmanızı ve boğazlarınızın yumuşamasını sağlar.
Şekersiz tüketildiği sürece ayva zayıflamaya da yardımcı olur. İçerdiği yüksek vitamin ve mineral değerleri sayesinde ayva, vücudun enerji ihtiyacını da doğal yoldan karşılar. Üstelik glisemik indeksi düşük olan ayva sayesinde kan şekeri, yavaş yükseldiğinden aniden açlık krizlerine girilmesini önler.
Haşlaması yapılmış ayva, ıhlamur, karanfil kombinazyonundan sabah ve akşam aç karnına 1 çay bardağı içilmesi kemiklerin gelişmesine katkı sağlar. Elde edilen Demirhindi ve Ayva suyu sabah ve akşam aç karnına 1 bardak içilmeye devam edilirse ince bağırsak iltihabını giderir ve tedavi eder.
Elbette çiğ ya da pişmiş ayvayı dengeli ve düzenli bir şekilde tüketmek, aşırıya kaçmamak kabızlık problemine ortaya çıkarmaz. Ancak yüksek oranda tüketim ile birlikte su kaybı üzerinden ayva kabız yapabilir. Bununla beraber nar ve şeftali gibi besin kaynakları da yine kabızlık sorununda olumsuz etki yaratır.
- Hemoroid yani basura fayda sağlar. - Ayva şurubu yapılarak tüketilirse ağrıları azaltır ve kanamalara iyi gelir.
Ayva ve şeker ölçüsü genelde bire birdir. 1 kilo ayvaya 1 kilo şeker eklenir. Daha tatlı bir reçel seviyorsanız 1 kilo ayvaya 1 buçuk kilo şeker de ekleyebilirsiniz.
Çiğnemesi ve yutulması zor olan ayvanın sağlık açısından bir çok yararı bulunuyor.Ayva düzenli bir şekilde tüketildiğinde sağlık açısından oldukça yararlı hale gelir. Hazır mevsimi de gelmişken uzmanlar her gün en az 2 adet ayva tüketmenizi öneriyorlar.
Bu yüzden çok yemeyi ve çok kalori almayı engeller ve kilo vermek isteyenlere yardım edebilir. Bu özelliği nedeniyle ayvayı akşam saatlerinde yemek gece kaloriden uzak durma kuralını çiğnemeye sebep olmayacaktır.
Yağ ve protein oranı ise çok düşük olduğu içinde sağlık açısından ideal bir meyvedir. A, B, C vitamini ve potasyum bakımından zengin yapısıyla da hastalıklara karşı mücadele etmektedir. Ayva yemenin faydaları arasında cilt sağlığı da vardır. Cildin su ihtiyacını karşılar, nemlendirir ve gençleştirir.
Sivilce ve akne ile mücadele eder cildinizi temizler. Ayva çekirdeğinde bol vitamin bulunur. Bu vitamin sayesinde cildinizi korur ve yeniler.
Dolayısıyla diyabetiniz varsa veya diyet yapıyorsanız ayvayı rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Ayva ayrıca öğünlerde tercih ettiğinizde lifli yapısı sayesinde tokluk sürenizi uzatarak zayıflamanıza yardımcı oluyor.
e) Ayva yaprakları: Uykusuzluk, uyuyamama ve aşırı sinirliliğe karşı kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri