Yani evde ocakta kaynattığımız suyun kaynama derecesi 100 derecedir ve ortalama olarak 20 dakikada kaynamaktadır.
Makinenizin demlik kısmına bulunan çayın üzerine gerekli kadar kaynayan sudan ekleyin. 5-10 dakika çayın demlenmesini bekleyin.
Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C'de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı'nın zirvesinde yaklaşık 70°C'de kaynar. Deniz seviyesinin altındaki yerlerde ise suyun kaynama noktası 100°C'nin üzerindedir.
Çayın hazırlanması
Alt kısımda kaynayan su, bir süre sonra üstteki demliğe içindeki kuru çayın miktarına göre dökülür ve çayın rengini, lezzetini bırakması ve çökmesi için 8-10 dakika kadar beklenir.
Suyu içmek için kaynatırken önemli faktörler vardır: ABD Tarım Bakanlığı'nın (USDA) tavsiyesine göre, kaynama noktasına ulaşması ve en az bir dakika bu şiddetli hızda kaynaması gerekir. Yüksek bir rakımda yaşıyorsanız, su en az üç dakika kaynatılmalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C'de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı'nın zirvesinde yaklaşık 70°C'de kaynar. Deniz seviyesinin altındaki yerlerde ise suyun kaynama noktası 100°C'nin üzerindedir.
Çayın aromasını tam olarak yansıtması için en ideal malzeme porselen demliklerdir. Metal demlik kullanımından özellikle kaçınmalısınız. Çay harici kokuları içine çeker demiştik, bu nedenle aynı demlikte farklı çay bitkileri demlemeyin. Aynı nedenle, demliği asla deterjanla yıkamayın, sadece sıcak suyla temizleyin.
Porselenden yapılmış çaydanlıklar, ısıya dayanıksız porselen malzemeden yapılmışsa ocağa konulduğunda çatlama yapabilmektedir. Ayrıca bu ürünlerde sert darbeler sonucunda da kırılıp çatlama sorunları da oluşabilmektedir.
Çaydanlığın içerisine bir çay bardağı sirke ve su ekleyin. Bu karışımı ocakta kaynatın. Kireç kaynadıkça çözülecek ve yüzeye çıkmaya başlayacaktır. Ardından kaynayan karışımı dökün ve çaydanlığı su ile durulayın.
Suyun yüksek basınç altında kaynama noktası artar.
Mesela düdüklü tencereler suyun kaynama noktasını arttırırlar normalde 100°C'de kaynayan su düdüklü tencerelerde 125 °C civarında kaynar bu yüzden yemekler daha hızlı hazırlanabilir.
Su deniz seviyesinde yani atmosfer basıncının 1 atm olduğu durumda 100°C'de kaynar. Deniz seviyesinden daha yükseğe çıkıldığında ise atmosfer basıncı azalır. Bu durumda suyun buhar basıncı daha düşük sıcaklıklarda dış basınca eşitlenir. Böylece suyu 100°C'den daha düşük sıcaklıkta kaynatmış oluruz.
Dolayısıyla atmosfer basıncının yüksek olduğu yerlerde suyun kaynama sıcaklığı daha yüksek, düşük olduğu yerlerdeyse kaynama sıcaklığı daha düşük olacaktır. Saf su deniz seviyesinde (basınç=1013 milibar) 100ºC'de kaynarken Erzurum, Kars, Van gibi rakımı yüksek illerimizde (basınç 800-850 milibar) 94ºC'de kaynar.
Çayın demlendiğini nasıl anlarız? Altı kaynayıp kısık ateşte demlenmeye bıraktığımız çayın kaynadığını en iyi anlayabileceğimiz yöntem aradan yaklaşık 5 ya da 6 dakika geçtikten sonra çaydanlığın üst kapağını kaldırıp çayın çöküp çökmediğine bakmak. Eğer yüzeyde yüzen çaylar varsa henüz hazır değildir.
Suyun içinde çözünmüş halde hava bulunur. Gazların çözünürlüğü sıcaklıktaki artışa bağlı olarak azaldığı için, suyun sıcaklığı arttıkça içinde çözünmüş halde bulunan hava kabarcıklar oluşturur.
Isıya dayanıklı olarak özel olarak geliştirilen porselen demlikler direkt olarak ateşe konulabilir. Ancak bazıları direkt olarak temas ettirilmemeli. Herhangi bir çatlama, kırılma ya da çizilme olmaması için demliklerin içine su koymadan ateş üstüne yerleştirilmemeli.
Farklı ocak çeşitlerine uyum gösteren çaydanlık cam demlik çeşitleri, doğalgazlı ya da tüplü ocakları rahatça kullanmanıza olanak tanır.
Yanmış bir çaydanlığın dışını temizlemek için beyaz sirke ve karbonatı bir macun haline getirin ve çaydanlığın yanan bölgelerine sürün biraz bekledikten sonra ovun. Diğer alternatif yöntem ise yanan bölgelere cif ve yağ sökücü püskürtün yarım saat bekledikten sonra sıcak suyun olduğu bir kaba çaydanlığı koyun.
İlk önce kaynamış suyun demliğe dökülmesi ve ardından da çayın eklenmesi gerekir. Bu şekilde çayı doğru bir şekilde demlemiş oluyoruz. Kaynamış suyu ekledikten sonra üzerine çay eklersek bu doğru bir demleme yöntemi oluyor.
Kaynar su kullanmak, çayın acı ve buruk bir tat kazanmasına neden olabilir, bu nedenle suyun sıcaklığına dikkat etmek önemlidir. Ayrıca, demleme süresini göz önünde bulundurmalısınız. Genellikle 3-5 dakika arasında demlemek, siyah çayın en iyi lezzeti ortaya çıkarmasına yardımcı olur.
Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor. Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
anlamlarına gelen kaza; ezelde bilinen ve takdir edilen şeyin, zamanı ve yeri geldiğinde Allah (c.c.) ta- rafından yaratılmasıdır. Örneğin; “Su 100 derecede kaynar.” ifadesi kader kavramını ifade ederken, uygun şartlar gerçekleştiğinde 100 dereceye ulaşan suyun kaynaması da kazadır.
Yapılan bazı araştırmalar sonucunda aynı suyun ikinci kez ısıtıldığında tehlikeli bileşenlerin suda toplanacağı belirtilmiştir. Su, ikinci kez kaynadığında kalsiyum tuzları ortaya çıkabilir. Bu da safra ve böbrek taşına neden olabilir.
Kısaca sıvı molekülleri arasındaki çekim kuvveti arttıkça sıvının kaynama noktası artar. 2- Açık hava basıncı: Sıvı yüzeyine etki eden açık hava basıncı (Po) arttıkça sıvının kaynama noktası yükselir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri