Memedeki kan damarlarının, süt oluşturan hücrelere ve dokulara yeterli miktarda kan temin etmeleri gerekir. Çünkü 1 lt sütün oluşumu için ortalama 350-500 lt kan gerekir. Süt salgılama hücreleri olan alveoller süt oluşturan dokuların yapı elemanlarıdır.
Zengin ve iyi çayırlar ineklerin günde 7 kg kadar süt vermelerini sağlayabilir. Verilen kesif yemin her 1 kg'ı için 2,5 kg süt beklenir.
Dünya üzerinde en çok süt veren inek ırkı holstein olarak bilinmektedir. Bu ırk, diğer ırklara oranla daha fazla süt vermektedir. Peki, bir inek günde kaç litre süt verir? Kayıtlı görünen 63 litre /gün mevcuttur.
Günde daha sık sağım, özellikle laktasyonun ilk bölümünde süt verimini uyarır. Ayrıca düvelerde süt verimi daha uzun süre yüksek seviyede kalır çünkü düvelerin kalıcılığı yaşlı ineklere göre daha iyidir. Net bir etki elde etmek için günde 3 kez sağım arzu edilir.
Siyah Alacalar, Esmerler, Simentaller ve Jerseyler en çok süt veren türleri oluşturuyor. Yerli ırklar arasında en iyi verim Güney Anadolu Kırmızısı'ndan sağlanıyor.
İlgili 20 soru bulundu
İlk laktasyonda düşük olan süt verimi her geçen yıl çoğalır. Bu durum erginlik yaşına kadar yani 6-8 yaşına kadar sürer. İnek 8-9 yaşına geldiğinde süt verimi azalmaya başlar. Aynı ırktaki ineklerden iri yapılı olanları daha fazla süt verirler.
Simental ırkı sığırlar Almanya ve Avusturya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bu ırkın Almanya'da sürü defterine kayıtlı sürülerde laktasyon süresi 317 gün, 305 günlük süt verimi 4401 kg, gerçek süt verimi 5323 kg ve süt yağı oranı % 4.01 olarak bildirilmiştir (Meyn ve ark., 1990).
Yeterli miktarda beslenmek ve yeterli miktarda sıvı alımı çok önemlidir. Anne sütünün %85 su olması nedeniyle anneler yeterli miktarda su alması sütün artışını sağlayacaktır. Günde en az 3 lt sıvı alımı önemlidir. Su dışında diğer sıvı yiyecekleri de tüketmek sütün artışında faydalı olacaktır.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Doğum sırasında ve sonrasında mümkün olan en kısa sürede ten teması kurulması süt üretimine büyük katkı sağlar. Anne sütü nasıl çoğalır sorusunun cevabı sık aralıklarla emzirmektir. Özellikle ilk 2-3 ay iki saatte bir emzirmek oldukça önemlidir. Bebek ne kadar çok emerse annenin vücudu da o kadar çok süt yapar.
Yağlı tohumlar süt yağını arttırır. Yem seçmeyi önlemek, öğünle değil açık büfe (ad libitum) yem vermek asidozu önler ve süt yağının düşmesine meydan vermez. Yeme yemek sodası (sodyum bikarbonat) katılması ve serbest ulaşımlı sodyum bikarbonatın barınaklarda bulundurulması süt yağını arttırır.
7X7=49 litre süt verir. #Başarılar.
bu çiftliğin web sitesini ve sosyal medyasını. ben yönetiyorum. maliyetleri değişiyor. eğer yarın 10 inekle sıcağın içine girerseniz. aylık net 38,000 TL kazanıyorsunuz.
Bu nedenle sütün, memeye zarar vermeden en uygun şekilde sağılması gerekir. Eğer sağım uygun bir şekilde yapılmazsa hem alınan süt miktarı azalır, hem de meme hastalıkları oluşur. Kaliteli süt elde edebilmek için öncelikle ineğin sağlıklı olması gerekmektedir.
✓ Altyapı gereksinimi; - Yol (her iklimde açık, genişliği en az 3,5 m ), - Su (1 büyükbaş sağmal hayvanın ortalama günlük su ihtiyacı 150 L.
Bazen sütün tadı tuzlu olabilir. Bu durum laktoz ve klorür miktarları arasındaki dengenin bozulduğunun işaretidir. Klorür miktarı laktasyon sonlarına doğru ve özellikle meme enfeksiyonunda (mastitis) artış göstermektedir. kokusunda değişikliklere neden olmaktadır.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez. Bebeğinizi düzenli olarak emzirin.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Çay ve Kahveyi Azaltın
Aynı zamanda aşırı çay ve kahve tüketimi kalsiyum, magnezyum, demir, B12 gibi besin ögelerinin emilimini azaltacak anne sütünün bileşimi etkilenecektir.
Anneden her süt sağımında 100 ml üzerinde süt gelir. Sağılan süt biberon ya da hava almayacak kaplara konularak muhafaza edilebilir.
Kuzukulağı, patates, bezelye gibi nişasta içeren besinlerle beraber nişasta unu da anne sütünün azalmasında etkilidir. Emziren annelerin uzak durması gereken besinlerden biri de pul biber, isot, karabiber gibi acı baharatlardır. Anne sütünün tadını değiştirdiği gibi üretimini de olumsuz etkilerler.
Her emzirme sonrasında büyük bir bardak su içip, yanında 3-4 ceviz-badem yemek hem anne sütü miktarını artırmanın yolları arasındadır. Böylece hem de anne sütünüzün yağ miktarını arttıracaktır. Emziren bir anne özellikle süt arttırma dönemindeyse mutlaka hayvansal proteine ağırlık vermelidir.
Koyun sütü en yağlı sütlerden biri ve peynir üretiminde kullanımı çok yaygındır. Bir koyunun doğumdan sonra süt verimi 6 ay kadar sürüyor bu süre sonunda ise sütü azalıyor. Günlük 150-200kg süt veriyor. Farkı: Diğer sütlere oranla en fazla yağ ve potasyum içeriğine sahip.
Kanada'nın Ontario eyaletine bağlı Embrun kentinde bir çiftlikteki inek, 15 yılda 216 bin 893 kilogram süt vererek bu alandaki dünya rekorunu kırdı.
Jersey ırkı süt verimi bakımından oldukça iyidir. Kilosu diğer ineklere göre daha az olmasına rağmen günlük ortalama 15-18 litre arasında süt verir. Diğer inek ırklarına göre süt verimi oldukça yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri