Yalnızca soğutma amaçlı kullanılan klima, sıcak havalarda kullanıcıların imdadına koşuyor.
Şöyle ki, splint klima demek iç ve dış ünitesi ayrı yani ayrık sistem anlamına geliyor. Inverter klima ise iç ortamdaki yüke bağlı olarak kompresörün devrini değiştirip iç ortam yüküne göre kendini ayarladığı klima anlamına geliyor. Günümüzde piyasada kullanılan klimaların hemen hemen hepsi inverter klimalıdır.
İnverter klima, kompresörün hızını istenen sıcaklığa ayarlamak için inverter kontrollü kompresör kullanan bir klima sistemi türüdür. Oda sıcaklığı yükseldiğinde, inverter kompresörün hızı daha fazla soğuk hava üretmek için artar. Sıcaklık düştüğünde, inverter kompresörün hızı daha az soğuk hava üretmek için düşer.
En az elektrik harcayan klimalar A, A+, A++ ve A+++ gibi sınıflara ayrılan klimalardır. R410A gaz ile çalışarak çevreye daha az zarar vermektedirler. 1 birim harcayarak 3 birimlik enerji veren A sınıfı klimalar, elektrik sarfiyatını minimuma indirirler.
İlgili 42 soru bulundu
Klima A+++, enerji verimliliği skalasında en üst düzeyde performans sergileyen bir sınıflandırmadır. Daha az enerji tüketir ve çevreye daha az zarar verir.
COOL: Klimanın soğutma modudur. HEAT: Klimanın ısıtma modudur.
Duvar klimalarının yanı sıra portatif klimalar da oldukça tercih edilen modeller arasındadır. Bu ürünlerin bir diğer adı mobil klimalardır. Dış üniteye sahip değillerdir. Çoğu monte edilmeden kullanılabilir.
Metrekareye göre BTU hesabı için öncelikle klimayı konumlandıracağınız alanın metrekare ölçümünü yapın. Ardından bulduğunuz metrekareyi 2,2'ye bölün ve 1000 ile çarpın. Bu hesap ile klimayı konumlandıracağınız odaya kaç BTU bir klima uygun, öğrenmiş olursunuz.
Yani sıcak bir günde 4 saat çalışan bir klima 2 liralık elektrik tüketmektedir. Bir evde ortalama olarak 6 ila 8 saat çalışan klimanın günlük maliyeti 3 ila 8 lira arasında olacaktır. Yazın sıcak günlerinde kullanılan klima ortalama 110 ila 140 lira arasında elektrik yakmış olacaktır.
Maksimum güçte kullanılan 24000 BTU bir salon tipi klimanın saatlik enerji tüketimi 2,19 kWh'tir. Bu klimanın günde 10 saat çalıştırıldığı düşünülürse günlük tüketim 21,9 kWh, aylık tüketim ise 657 kW olarak bulunmuş olur.
Ortam sıcaklığını istenen seviyede tutarken aynı zamanda daha az enerji harcayan inverter teknolojili klimalar; klasik klimalara kıyasla aylık elektrik tüketimi bakımından yaklaşık olarak %11 tasarruf sağlar.
18000 BTU bir klima haftanın her günü ve günde 8 saat çalıştırıldığında saatte 3,7 TL, günde 29 TL ve aylık 910 TL tutarında elektrik tüketir.
Inverter ve normal klima farkı dediğimizde, normal klimalar bulundukları ortama sabit kapasitede hava veriyor, ortam sıcaklığı istenen seviyeye geldiğinde ise otomatik olarak kapanıyor. Inverter klimalar ise sürekli olarak açılıp kapanmıyor. Hava kompresörü sürekli olarak çalışır durumda kalıyor.
Her elektronik cihazda olduğu gibi klima kullanımda da aşırıya kaçarsanız zararlarını görürsünüz. Ancak doğru ve makul düzeyde klimanızı kullandığınızda 24 saat çalıştırdığınızda dahi herhangi bir zarar görmezsiniz.
Evet Tek bir klima ile bütün evi iklimlendirebilmeniz mümkün olsa da bunun belli başlı koşulları ve limitleri olduğu, aynı zamanda klimanın erken yaşlanıp, elektrik faturanızın da yüksek olacağını unutmamanız gerekir. Büyük evlerde farklı konumlarda UYGUN yerleştirilmiş iki klima bu konuda daha başarılı olur.
Klima kriterleri
Şayet yer ayrılmamışsa binanın yönetim planında herhangi bir yasaklama olup olmadığına bakılıyor. Eğer yasaklama yoksa, ortak ve bağımsız alanlara zarar vermemek kaydıyla binanın balkonuna veya pencere kenarlarına bina dışı klima konulmasına müsaade ediliyor.
Evaporatif sulu klimaların günlük ortalama 1TL gibi elektrik tüketimi vardır.
Yaz Klima Ayarları
Klimalarda “COOL” soğutma modu olarak biliniyor. Bu sayede yaz mevsiminde ya da sıcak hava şartlarında serinleyebilmek için bu moddan yardım alınabiliyor. Klimanızı COOL moduna almak içinse önce klima kumandası üzerindeki “MODE” düğmesine basın. Ardından “COOL” modunu seçebilirsiniz.
Klima soğuk ayarı konfor sıcaklığının 25 derece olması gerekiyor. O bile rahatsız ediyorsa 26-27 dereceye çıkartabiliriz. Doğru kullandığımız zaman klima mükemmel bir soğutma aracı oluyor. Klima sıcak ayarı ise yine aynı şekilde 23 – 24 derecelerde ideal olarak gösteriliyor.
Yazın uyurken klimanızın ayarını dışarıdaki hava koşullarına göre ayarlamanız önem arz eder. Yaz aylarında klima derecelerinin genellikle dışarıdaki sıcaklık değerinden 7-8 derece daha az olması tavsiye edilir. Örneğin 30 derecelik bir sıcaklıkta uyku halindeyken klimanın derecesinin 23 civarına sabitlenmesi önerilir.
Genellikle orta büyüklükte, enerji verimliliği olan bir klima, aylık olarak ortalama 100-500 kilovat saat (kWh) arasında elektrik tüketebilir. Ancak, daha büyük veya daha düşük enerji verimliliğine sahip klimaların tüketimi bu aralığın dışında olabilir.
Bir ay boyunca günde 3 saat çalışan A+ sınıfı bir klima ortalama 97 kWh tüketim yaparken, A++ klima 81 kWh, A+++ klima ise ortalama 63 kWh tüketim yapıyor.
Yani, sıcak bir odayı soğutmak, soğukluğu sabit tutmaya çalışmaktan çok daha fazla enerji harcar. Bu nedenle, klimayı sürekli olarak açıp kapamamak enerji tasarrufu sağlayacaktır. Yaz ve kış ayları boyunca ideal klima ısısı 23-24 derece santigrat olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri