Çalışma vizelerine başvurmak için genellikle Amerika'da bir işvereninAmerikan Çalışma Bakanlığı'ndan onaylanmış bir iş sertifikası alması gerekmektedir. Bu sertifika alındıktan sonra işveren I-140 formunu doldurarak Amerikan Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu aracılığıyla uygun olan çalışma vizesine başvuru yapar.
Amerika çalışma izni belgesi için Amerika Birleşik Devletleri Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetlerine (USCIS) I-765 çalışma izni başvurusu formunu (Application for Employment Authorization) doldurarak başvurmanız gerekmektedir. Bu formun ücreti 495 dolardır ve başvurunuz ortalama 6-8 ay içerisinde sonuçlandırılır.
Amerika'da çalışma izni veya EAD, genellikle bir yıl boyunca geçerli olan ve Amerika'da geçici çalışma izni sağlayan bir belgedir. Fakat bu belgeye sahip olmak herhangi bir şekilde kalıcı oturum izni veya vatandaşlık statüsü vermemekle birlikte, gerekli durumlarda süresi genelde bir yıldan sonra yenilenebilir.
Amerika'da Green Card sahibi olarak ya da göçmen olmayan bir vize ile yaşamak veya yatırım amaçlı bir ev almanız mümkün. Ancak, Amerika'da ev almak size oturum izni sağlamaz. Bazı ülkelerde oturum izni alabilmek için ev satın almak yeterli olurken, Amerika'da bu hakka sahip olmazsınız.
“Göçmen Olmayan Vize” ve B1/B2 vize kategorisinde yer alan Amerika Turistik Vize, T.C. vatandaşlarına çoğunlukla 10 yıllık çok girişli olarak verilir. Amerika vizesi ile seyahat eden kişiler, senede maksimum 180 gün (6 ay) süre ile Amerika'da konaklayabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Türk lirası karşılığı ise 2.750 TL civarı bir paraya denk gelmektedir. Bu miktarın içerisinde ulaşım ve konaklama ücreti dahil değildir. Genel olarak Amerika'ya seyahat için gerekli olan miktar 10 bin TL civarıdır. Rahat şekilde bir gezinti tatil için nakit olarak yanınızda bu miktarda para bulunması gerekmektedir.
Banka hesabınıza formaliteden 3000-4000$ civarı bir para koyun. Hesap ekstrelerini kaşeli imzalı alıp belgelere bunu da ekleyin. Şart olmasada otel-uçak rezervasyonlarınızı sunabilirsiniz. En önemli bölüm Amerika'ya neden gitmek istediğiniz sorusunun cevabıdır.
Amerika Birleşik Devletleri'nin, Türkiye'nin de dahil olduğu, çeşitli ülkelerle yaptığı anlaşmalar sayesinde bu ülke vatandaşları Amerika'da uluslararası ticaret faaliyetleri için E-1 vizesini kullanabilmektedir.
90 günlük vize süreniz dolduktan sonra 6 ay süreli (en fazla 6 ay) turistik amaçlı oturma iznine Göç İdaresi Müdürlüklerinden başvurabilirsiniz.
Günümüz koşullarında bir Türk vatandaşı olarak Amerika'dan ev satın alabilmek için ABD vatandaşı olmak ya da özel bir izne sahip olmak gibi bir zorunluluğunuz bulunmamaktadır.
Çalışma vizelerine başvurmak için genellikle Amerika'da bir işvereninAmerikan Çalışma Bakanlığı'ndan onaylanmış bir iş sertifikası alması gerekmektedir. Bu sertifika alındıktan sonra işveren I-140 formunu doldurarak Amerikan Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu aracılığıyla uygun olan çalışma vizesine başvuru yapar.
Çalışma Saatleri ve Kazanç Work and Travel iş seçeneklerinde genellikle haftada ortalama 32-40 saat arası çalışma imkanı sunulur. Saatlik ücretler de çalıştığınız eyalete ve işe/pozisyona göre $11 - $18 arası değişiklik göstermektedir.
ABD vizesine başvuracak ve düzenli geliri resmi evrakla kanıtlayamayan ya da geliri olmayan yani işsiz ve çalışmayan kişiler de Amerika'dan vize onayı alabilirler.
Amerika turist vizesini O1 çalışma vizesine çevirmenin sizin için bazı avantaj ve dezavantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir. O1 vizesi sahibi olarak Amerika'da sponsorunuz için çalışabilirsiniz. O1 vize süreci diğer vizelere kıyasla çok daha hızlı tamamlanabilmektedir.
Amerika'da asgari ücretin 3360 USD olduğu belirtmiştik. Asgari ücret saat olarak hesaplandığında ise günde bir saatlik çalışmayla en az net 7,25 USD kazanılıyor. En fazla saatlik asgari ücret ise 15.50 dolar ile California eyaletinde. Ortalama asgari ücret ise haftalık 40 saat olarak hesaplanmaktadır.
Turistik vize, yıl içerisinde en fazla 90 gün seyahat hakkı sağlamakta, herhangi bir oturum izni veya çalışma izni içermemektedir. Bu vize türü ile seyahat edilecek ülkede çalışmak yasadışı olmakla birlikte, ülkeden ülkeye değişiklik gösteren hukuki yaptırımlar bulunmaktadır.
3) Amerika'dan ev alana vatandaşlık hakkı veriliyor mu ? Cevap: Amerika'da ev alan vatandaşlık hakkına sahip olamıyor, fakat orada ev aldıktan sonra iş kuran birisi çalışma vizesi alabilir. Belirli bir süre Amerika'da yaşadıktan sonra da vatandaşlığa başvurabiliyor.
Olumsuz bir durumun gerçekleşmesi hâlinde yapılan başvuru görmezden gelinir ve kişi diskalifiye edilir. Edilmezse kazanma oranı %2 ila %5 arasındadır. Green Card çekilişini kazanma ihtimali o yıl katılan kişi sayısına göre de artar ya da düşer.
ABD'de çalışmak için oturma izni almadan kaçak çalışabilirsiniz. Amerika'ya gelmek istiyorsunuz ancak nasıl iş bulacağınızı bilmiyorsanız, bir de üstüne turist vizesi ya da F1 öğrenci vizesi taşıyor olmanız gerektiğini öğrendiyseniz hiç üzülmeyin. Amerika'da çok büyük bir kesim illegal çalışıyor.
Sadece turizm amaçlı gelen aşağıdaki ülkelerin vatandaşlarının vize almaları gerekmez (ülkeye vardıklarında 30 günlük giriş izni verilir): Andorra, Avustralya, Avusturya, Belçika, Brunei, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Marshall Adaları, ...
Nasıl Amerikan Vatandaşı olabilirim? Bir göçmen, ABD'de belirli bir süre (ABD vatandaşı ile evli ise genellikle beş yıl, üç yıl) yaşayarak ve vatandaşlık sınavını geçerek vatandaşlığa geçme yoluyla Birleşik Devletler vatandaşı olabilir.
Green Card başvuruları her yıl Ekim – Kasım ayında Amerika Birleşik Devletleri Dışİşleri Bakanlığı Göçmenlik Bürosu'nun resmi internet sitesinden online olarak yapılmaktadır. Sisteme sadece 1 kez giriş izniniz vardır. Bu nedenle formunuzu ilk defada doldurup tamamlamalısınız, tekrardan düzenleme şansınız olmayacaktır.
Amerika'ya göçmen olmayan turistik, aile veya arkadaş ziyareti, fuar veya konferans katılımı, iş toplantısı, iş ziyareti, tıbbi tedavi gibi sebeplerle gidecekseniz, bu durumda geçerliliği 10 yıla kadar olan vizeyi alabilirsiniz.
Almanya, Avusturya, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Estonya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Polonya, Yunanistan, Belçika, Finlandiya, Malta, Slovakya, Slovenya, Lüksemburg, Fransa da en kolay vize veren ülkeler 2022 listesinde yer almaktadır.
Amerika'ya gidecek olan kişinin orada hayatını devam ettirebilecek kadar parasının olduğunu kanıtlaması gerekir. Bu miktar da aşağı yukarı 15 bin dolar ile 40 bin dolar arasında seyreder. Bunun için banka hesabındaki parayı göstermelidir. Ayrıca bu paranın kendine ait olup olmadığı da sorulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri