İş sözleşmesinde böyle bir hüküm bulunmuyorsa, resmi tatil günlerinde veya bayram tatillerinde işçinin çalışma zorunluluğu yoktur.
“Madde 44 – Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.”
İş Kanunu 25/II-g maddesi gereğince, işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi işverene bildirimsiz ve tazminatsız fesih hakkı vermektedir.
Bayram veya diğer tatil günleri mesailerine ilişkin iş sözleşmesinde çalışılması hakkında bir bilginin bulunmaması durumunda söz konusu günlerde çalışılması için çalışanın onayı gerekiyor.
Emek ve Dayanışma günü olarak kutlanan 1 Mayıs tarihi resmi tatildir. Bu sebeple kamu kurumları, okullar, üniversiteler ve bankalar Pazartesi günü kapalı olacak. 1 MAYIS'TA ÖZEL SEKTÖR TATİL Mİ? 1 Mayıs'ta kamu kurumları dışında özel sektörün tatil olup olmaması kuruma bağlıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Diğer bir ifadeyle 1 Mayıs günü, İş Kanunu'nun, 47. maddesi kapsamında genel tatil günüdür. Ulusal bayram ve genel tatil olarak kabul edilen günlerde çalışmayan yani tatil yapan işçilere, işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın bir gündelik tutarında ücret ödenir.
BİRÇOK İLÇEDE RESMİ TATİL OLARAK KUTLANIYOR
Birçok ülkede 1 Mayıs, "Emek Bayramı", "İşçi Bayramı" ve "1 Mayıs Bayramı'' adıyla resmi tatil olarak kutlanmaya başladı. Milli Güvenlik Konseyince 12 Eylül döneminde resmi tatil olmaktan çıkarılan 1 Mayıs, 2009'da "Emek ve Dayanışma Günü" olarak resmi tatil ilan edildi.
Diğer bir ifadeyle çalışanın bayramdaki bir günlük çalışmasının karşılığı olarak kendisine iki günlük ücret ödenmesi gerekiyor. Zamlı bu ücret arife günü öğleden sonra yapılan çalışmayı da kapsıyor.
İşçi İşveren veya vekilinden izin almadan; ya da haklı fesih gerekçelerine dayanmadan, geçerli, inandırıcı bir sebebe dayanmadan bir ay içinde arka arkaya olmadan 3 iş günü işe gelmezse işveren iş sözleşmesini haklı nedenle feshedecektir. Bu yüzden de işçi tazminat alamayacaktır.
Devamsızlık nedeniyle fesih, haklı bir sebep olmaksızın bir ay içinde üç iş günü işe devam etmeyen personelin, iş sözleşmesinin işveren tarafından bildirimsiz ve tazminatsız olarak feshedilebilmesidir.
4857 Sayılı iş kanunun 44. Maddesine göre; Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.
İşvereniniz tarafından size yapılan uygulama doğru bir uygulama değildir. İşçinin işveren tarafından verilen izne (bu izin ücretsiz izin olsa dahi) istinaden hafta tatilini de kesmesi ve 1 günlük izine karşılık 2 günlük kesintiye gitmesi yasal olmayan bir uygulamadır.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü 2024 Çarşamba gününe denk geliyor. Haftasonu tatiliyle birleştirmek isteyenlerin 2 gün ek izin almaları gerekecek. 1 Mayıs resmi tatil dönemini 2 gün ek izin alanlar için hafta sonu tatiliyle birleştirerek uzun soluklu tatil yapma fırsatı sunacak.
Hafta tatili uygulaması işçilerin temel haklarının başında gelir. İşçilerin 7 günlük zaman dilimi içinde kesintisiz 24 saat dinlendirilmeleri amaçlandığından, işçinin rızasına dayalı olarak dahi bu sürede çalışma yapılması yasaklanmıştır.
Bu durum, iş sözleşmelerine göre değişiklik gösterir. Genellikle resmî tatillerde çalışanlar için minimum %100 zamlı mesai ücreti uygulanır. Yani brüt ücreti günlük 1.000 TL olan bir çalışanın resmî tatillerde brüt ücreti 2 ile çarpılır. Bu durumda da günlük brüt ücreti 2.000 TL olur.
Kod 48- 4857/25-II-G İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
1 yıl dolmadan işten çıkarılan işçinin hakları arasında kıdem tazminatı bulunmamaktadır. Örneğin 6 ay dolmadan işten çıkarılma durumunda kıdem tazminatına hak kazanılamaz.İşçinin aynı işveren nezdinde 1 yıl ve üstü çalışması durumunda kıdem tazminatı hakkı olacaktır.
4857 sayılı İş Kanununun 46. Maddesine göre, işçinin mazeretsiz ve idareden izin almadan işe gelmemesi halinde hem gelmediği günün ücreti hem de hafta tatili ücreti kesilir.
1 saatlik mesai ücreti, asgari ücretin saatlik miktarına eşit olacaktır. Bu durumda 2023 asgari ücret mesai saat ücreti yaklaşık olarak 45 liradır. 2024 yılına bakıldığında ise 1 saatlik çalışma ücreti brüt 88,90 TL olarak belirlenmiştir, bu tutarın neti ise 75,56 TL olmaktadır.
Genel tatil günleri şunlardır;
2-1 Mayıs günü Emek ve Dayanışma Günü tatilidir. Örneğin aylık ücreti 1200 TL ise bu günlerde çalışmadan bu ücrete hak kazanmaktadır. Bu işçinin günlük ücreti 1200/30= 40 TL. İşçi 19 Mayıs günü çalışmışsa normal ücretine ilaveten 40 TL daha fazla ücret alacaktır.
Fazla Mesai Ücreti Brüt mü Net mi? Asgari ücret fazla mesai hesaplama işleminde brüt tutarlar baz alınır. 2024 asgari brüt asgari ücret 20.002,50 TL olmuştur. Buna bağlı olarak saatlik brüt asgari ücret 88,90 TL ve asgari ücret için saatlik fazla mesai ücreti 133.35 TL'ye yükselmiştir.
1923 yılında 1 Mayıs günü yasal olarak "İşçi Bayramı" ilan edildi.
TÜRKİYE HABERLERİ
Atatürk'ün Türk gençliğine armağan ettiği Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl resmi bayram olarak kutlanıyor. Resmi kurumlar ve okullar 19 Mayıs'ta kapalı oluyor.
Memorial Day (Anma Günü), her yıl mayıs ayının son pazartesi günü, önceki savaşlarda yaşamını yitirmiş Amerikalıların anıldığı gündür. ABD'de federal tatil ilan edilmiştir. İlk Anma Günü 30 Mayıs 1865'te, Amerikan İç Savaşı sonrası General John Logan tarafından düzenlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri