Uluslararası Standart Atmosfer (ISA) şartlarında (deniz seviyesinde, +15 °C sıcaklıkta ve 1013,25 mb atmosfer basıncında) havanın yoğunluğu 1,225 kg/m³tür.
100 kg kütleye sahip bir madde 1 ton olarak ifade edilir.
Bir litre helyum 0,18 gramdır. Bir litre hava l gramdır diye bilinir ama onun yüzde 80'inin nitrojen olduğunu düşünürsek bir litre hava, hemen hemen saf nitrojen kadar yani l ,25 gramdır diyebiliriz. Yani bir litre helyum, bir litre havadan yaklaşık l gram daha hafiftir.
Havanın özkütlesi, meteoroloji ve havacılık başta olmak üzere birçok alanda çeşitli bilimsel hesaplamalar için kullanılır. Uluslararası Standart Atmosfer (ISA) şartlarına göre ( deniz seviyesinde, +15 derece sıcaklıkta ve 1013,25 mb atmosfer basıncında) havanın özkütlesi 1,225 kg / m3 olarak belirlenmiştir.
Özgül ağırlığın hesaplanması için şu formülden yararlanılır; GE yani (pr) = p harfiyle ifade edilen madde bölü p0 referansı formülü uygulanılır.
İlgili 18 soru bulundu
Atmosferi oluşturan gazların yani havanın %78'i azot, %21'i oksijendir. Geriye kalan %1'lik kısım ise argon, hidrojen, helyum, neon, metan, kripton, ksenon, karbondioksit ve ozon gibi gazlardan oluşur. Tüm bu gazların toplam kütlesi yaklaşık 5,1 katrilyon tondur (5,1x1018 kilogram).
Yukarıdaki tablodan 1 Kmole havanın 28.57 Kg ağırlığında olduğunu bulduk. Tüm gazlar için geçerli olarak 1 Kmole gazın hacmı Normal atmosfer koşullarında 22.414 NM3 tür (Molar volume). 5 NM3 havanın ağırlığı = 1.2*5 = 6 Kg olarak bulunur.
Uluslararası Standart Atmosfer (ISA) şartlarında (deniz seviyesinde, +15 °C sıcaklıkta ve 1013,25 mb atmosfer basıncında) havanın yoğunluğu 1,225 kg/m³tür.
Metreküp kuru havanın kütlesi tam olarak ölçülürse, 1.013.25 hektar (1 bar) basınç ve 20 ° C sıcaklıkta 1.204 kg elde edilir. Bu şartlar altında, bir litre hava yaklaşık 1.2 gram ağırlığındadır.
Antisiklon (Yüksek Basınç) Merkezleri: Soğuyan hava daralır ve yoğunlaşır. Basıncı artar. Böylece soğuk karakterli antisiklonlar oluşur. Rüzgarlar merkezden dışa doğrudur.
Bir kimyasalın hacim hava içindeki konsantrasyonlarını ifade etmek için metreküp ifadesi kullanılmaktadır. 1 m3 1000 litreye eşit olmaktadır.
Örnek olarak dakika da 1000 litrelik hava akışı olan bir kompresör, 1000 lt/dk, 1 m3/dk veya 60m3/sa şeklinde ifade edilebilir. Bu birimler Türkiye'de genel de kullanılan ölçü birimidir.
Diğer bir de işte 1 metreküp 1000 litre olarak ifade edilmektedir.
Deniz seviyesindeki standart atmosfer basıncı 760 MmHg; 29,92 InHg; 14,70 psi; 1013,25 x 103 dyn/cm2; 1013,25 mb (veya hPa); 1 standart atmosfer veya 101,325 kilopaskaldır. Deniz seviyesindeki atmosfer basıncı çok büyük farklılıklar göstermez.
YÜKSEK BASINÇ MERKEZİ: Yüksek basınç alanı, çevresine göre basıncın yüksek olduğu bölgeler için isimlendirilen bölgedir. Yüksek basınç alanlarında hava alçalır hareketlidir yani aşağı yönlü hareket yapar. Hava yoğunluğu ve ağırlığı fazladır.
Atmosferde bulunan gazları iki grupta incelemek mümkündür. Atmosferde bulunan ve oranı değişmeyenler; %78 ile azot ilk sırada, %21 ile oksijen ikinci sırada bulunmaktadır. Geriye kalan %1'lik kısımda ise asal yani serbest halde dolaşan gazlar (helyum, hidrojen, kripton, argon, neon, ksenon) dır.
Düşük sıcaklık, yüksek basınç ve düşük nem oranına sahip bir ortam da havanın yoğunluğu yüksek olacaktır. Tam tersine, yüksek sıcaklık, düşük basınç ve yüksek nem oranına sahip bir ortamda ise hava yoğunluğu daha düşük olacaktır.
İki hava kütlesi karşılaştığında, daha sıcak olan hava kütlesi daha az yoğunluğa sahip olduğundan soğuk olan hava kütlesi üzerinde yükselir.
Sıvı hava, atmosferden kompresörler yardımı ile emilen havanın basınçlandırılıp ardından çok geniş hacimlere genleştirildiğinde 1.013 bar atmosferik basınçta -194,4 °C sıcaklıkta sıvılaşmış şeklidir.
Hava Basıncının Ölçülmesi:
Atmosferin mutlak basıncı (hava basıncı) barometre ile ölçülür. Bu amaçla Islak(civalı) ve kuru (madensel) barometreler kullanılır.
Karşılaştırmayı tamamlamak için belirli bir hacimdeki madde miktarları, yani yoğunluk (özkütle) da hesaba katılmalıdır. Aynı sıcaklıkta eş hacimdeki su, havadan yaklaşık 800 kat daha fazla kütleye sahiptir, yani 800 kat daha yoğundur.
Deniz seviyesinde ve normal hava koşullarında atmosfer basıncı. Açık hava basıncı olarak da bilinir. Günümüzde hâlâ kullanılmakta olan eski bir birimdir ve atm sembolü ile gösterilir.
Yükseklik arttıkça yerçekimi kuvveti azaldığı için gazların yoğunluğu azalmakta ve bunun sonucu olarak atmosfer basıncı da azalmaktadır.
Soğuk havanın yoğunluğu arttığından hava çökmeye neden olur. Farklı alanlarda (şehirler ve fabrikalar, sık ormanlar, ekili araziler, su rezervleri, otlu bölgeler, yaz–kış arasındaki farklı ısı kaynakları vs.) ısı farklı olacağından sisin kalınlığı yer yer çok yoğun veya daha ince olabilir bu da görüşü etkileyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri