Satıcı/Alıcı hesapların dönem sonlarında ters bakiye verip vermediği ters bakiyeli hesap kontrol raporu ile tespit edilir. 120/320 bilanço hesaplarının ters bakiye vermesinin en önemli nedeni malı henüz teslim almadan ödeme yapılmasıdır.
120 Hesap İşleyişi
Veresiye olarak mal ve hizmetlerin satışları gerçekleşmesi durumunda 120 hesapta borç olarak kaydedilir, ilgili alacağın tahsil edilme durumunda ise hesaba alacak olarak işlenir.
120 Alıcılar
Vadesi bir yılı aşan senetsiz alacaklar, 220 alicilar hesabında takip edilir. Bu nedenle alıcılar hesabı, bilançonun aktifinde hem “Dönen Varlıklar” hem de “Duran Varlıklar” içerisinde yer alır.
Ayrıca terse düşen bakiyelerde kapatılır; Örneğin alacak bakiyesi veren 120 hesaplar 340 hesaba be borç bakiyesi veren 320 hesaplar ise 159 nolu hesaba virmanlanır ve ertesi yıl açılış fişinden sonra tekrar eski hesaplarına kaydedilir.
İlgili 35 soru bulundu
Ayrıca terse düşen bakiyelerde kapatılır; Örneğin alacak bakiyesi veren 120 hesaplar 340 hesaba be borç bakiyesi veren 320 hesaplar ise 159 nolu hesaba virmanlanır ve ertesi yıl açılış fişinden sonra tekrar eski hesaplarına kaydedilir.
120 ALICILAR
Alıcılar hesabı ana hesap niteliğinde olup her bir alıcının hesabı, ayrı ayrı yardımcı defterlerde takip edilir.
120 Alıcılar Hesabı: İşletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan senetsiz yani veresiye alacaklarının izlenmesi için kullanılan hesaptır. Finansal kiralamadan doğan senetsiz alacaklar da bu hesapta izlenir.
Faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarının, kredili (veresiye) olarak yapılması halinde oluşan senetsiz alacaklar bu hesaba borç kaydedilir. Alacakların değersiz hale gelmesi, vazgeçilmesi veya tahsil edilmesi halinde alacaklandırılarak kapatılır.
Ticari İşlem Grubuna Göre: Cari Hesabı Ticari İşlem Grubuna göre gruplayarak muhasebe hesaplarını oluşturur. Müşteriler için 120.[XX].0001 formatında, tedarikçiler için ise 320.[XX].0001 formatında muhasebe hesapları oluşur.
120 Alıcılar Hesabı
İşletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan senetsiz alacakların izlendiği hesaptır. Bu hesap, çoğu kez borç kalanı verir.
Aktif hesaplar daima borç kalanı, pasif hesaplar ise daima alacak kalanı verirler.
254 Taşıtlar Hesabı İşleyişi : Taşıtlar satın alma, devir, inşa veya maliyet değerleriyle Borçlandırılır. Satılan, devredilen, kullanma süresini dolduranlar Alacaklandırılır. Taşıt araçları alış maliyeti ile kaydedilir.
Cevap : 1-TDHP kurallarına göre kayıt yapılması halinde 120 ve 320 hesaplar ters bakiye vermemesi gerekir. 2- Kur değerlemeleri 3 ayda bir yapılabilir. 600 lü hesaplarda bakiye kalmaz.Kayıtlar her dönem ayrı ayrı değerlendirilir.
Alacak Senetleri Hesabı, işletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan senede bağlanmış alacaklarını kapsamaktadır. Alacak Senetleri Hesabı, Tekdüzen Hesap Planında “121” numara ile belirtilmiştir. Alınan senet tutarları bu hesaba borç, tahsilinde ise alacak kaydedilir.
Hesabın Kalan (Bakiye) Vermesi: Bir hesabın borç ve alacak tutarları arasındaki farka kalan ya da bakiye denir. Hesabın borç tutarı fazla ise borç kalanı, alacak tutarı fazla ise alacak kalanı verir.
Dönem Kârı veya Zararı Hesabı olarak isimlendirilen 690 hesap veya 690 muhasebe kodu, işletmenin sonuç hesaplarında yer alan gelir ve gider hesaplarının aktarıldığı hesap olarak yer alır. Dönem sonunda 60 ve 68 nolu hesap gruplarında kalanlara ters kayıt yaptırılır ve 690 nolu Dönem Karı veya Zararı hesabına aktarılır.
Satıcılar hesabının bazılarının borç bakiyesi vermesinin en önemli nedeni malı henüz teslim almadan parayı satıcı firmaya göndermemizden dolayıdır. Bu durumda yapılması gereken şey, 320 hesabın mizan dökümünden hareketle borç bakiyesi veren 320 hesapları tespit edip karşı taraftan fatura talep etmemiz olacaktır.
157-Diğer Stoklar( yukarıdaki stok kalemlerinin hiç birinin kapsamına alınmayan ürün, artık ve hurda gibi kalemler bu hesap grubunda yer alır.)
121 Alacak Senetleri Hesabı: İşletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan, vadesi 1 yılı geçmeyen senetli alacakların izlendiği hesaptır. Alınan senet tutarları bu hesabın borcuna, tahsil edildiğinde veya elden çıkarıldığında alacağına kaydedilir.
260 Hesap Nedir? 260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
320 satıcılar hesabı, işletmenin faaliyet konusu ile alakalı tüm mal ve hizmetlerden kaynaklanan ve bir senede sahip olmayan borçlar hesabı olarak bilinmektedir. 320 hesap, ortakların, ana kuruluşun, iştirakler ve bağlı ortaklarının senetsiz ticari borçlarının bilanço dipnotlarında gösterilmesi gereken hesaptır.
136 hesap, ticari bir sebebe dayanmayan ve diğer alacak hesaplarından herhangi birine dahil edilmeyen alacakların yer aldığı hesap olarak karşımıza çıkar. 136 hesap kodu, aynı zamanda, 136 muhasebe kodu olarak da bilinir.
ALACAK SENETLERİ” hesabının alacağı karşılığında “128. ŞÜPHELİ TİCARİ ALACAKLAR” hesabına borç kaydedilerek şüpheli alacaklar haline gelen normal alacaklar arasından çıkartılacak olup, alacağın tahsili veya tahsil edilemeyeceğinin kesinleşmesi halinde bu hesaba alacak kaydı yapılmaktadır.
Örneğin satış işleminin peşin olması durumunda “100 Kasa”, müşteriden çek/senet alındığında “101 Alınan Çekler / 121 Alacak Senetleri”, kredili satışlarda “120 Alıcılar”, kredi kartı karşılığında yapılan satışlarda ise “108 Diğer Hazır Değerler” veya “127 Diğer Ticari Alacaklar” hesabı kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri