Kampanya kapsamında vadeler 15 yıla (180 ay) uzatıldı. Ancak daha kısa süre borçlanmak isteyenler, vade süresini düşürebilir. HANGİ BANKALAR KREDİ VERECEK? HalkBank, VakıfBank, Ziraat Bankası, Emlak Katılım, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları kredi sağlayacak.
BDDK kararına göre değeri 10 milyon TL üzeri olan konutlar için kredi kullanılamaz. 1. el konut alımında enerji sınıfı A olan ve değeri 2 milyon TL altındaki evler için %90'a kadar kredi kullanılabilir. Değeri 2 ila 5 milyon TL arasındaki evlerde ise kredi oranı %70 olarak uygulanabilir.
Ne kadar ihtiyaç kredisi çekebilirim? Çekebileceğiniz maksimum ihtiyaç kredisi tutarı yasalarla sınırlandırılmıştır. Buna göre aylık taksit ödemeleriniz, belgelenebilir aylık gelirinizin %50'sini geçemez. Yüzde elliye kadar olan kısım için kredi kullanmanız mümkün.
Söz konusu oran, değeri 1 milyon lira ile 2 milyon lira arasındaki ikinci el konutlar için ise yüzde 60 ila 70 arasında olacak. Değeri 2 milyon lira ile 5 milyon lira arasında değişen ikinci el konutlar için tüketiciler bu bedelin azami yüzde 50-60'ı kadar kredi alabilecek.
450.000 TL Konut kredisinin geri ödemesi, 120 ay vade ve % 1,14 faiz oranı ile toplam 828.080,21 TL'dir.
İlgili 18 soru bulundu
Aynı anda iki farklı bankadan kredi çekilmesi ile ilgili herhangi bir kısıtlama yoktur. Bu süreçte bankalar sizi yine kredi notunuza ve gelir durumunuza göre değerlendirir ve uygunsanız iki banka da size kredi kullandırır.
Ancak bir genelleme yaparsak, bankaların çoğunluğunda uygulanan formül, “aylık net gelir /2”dir. Bu formül ile kişinin ödeyebileceği en yüksek kredi taksit tutarı hesaplanıyor. Örneğin en düşük asgari ücret ile maaş alan ve kredi borcu olmayan bir kişi, 11.402 TL/2 = 5.701 TL aylık kredi taksiti ödeyebilir.
Buna göre, 2 milyon liralık ev kredisinde ortalama aylık ödeme 15 yıl vadede 19 bin 440 lira, 10 yıl vadede 24 bin 560 lira düzeyinde hesaplanırken, 2 milyon liralık kredinin 15 yıl vadede toplam geri ödemesi 3,5 milyon lirayı, 10 yıl vadede 2 milyon 950 bin lirayı bulacak.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun yasal olarak belirlediği oranlarda kredi miktarı ortaya çıkar. Kişilerin satın alacağı sıfır evin değeri beş milyon ve altında bir fiyatsa kullanabilecekleri kredi tutarı bu fiyatın yüzde sekseni veya doksanı kadardır.
Bina eğer 10 yıllık veya daha uzun yıllık ise binalarda mevzuatta değişiklik olduğu için krediye uygun olmayabilmektedir. Alınacak evin tapu türü kat ittifakı ya da mülkiyeti olmalıdır. Ayrıca tapuda niteliği mesken olarak geçmek zorundadır. Bu niteliklerden biri eksik olursa bankalar konut kredisi çıkarmaz.
Başvuru ve Kullanımla İlgili Önemli Bilgiler
En az 1.000 TL, en fazla 200.000 TL tutarında kredi başvurusu yapabilirsiniz. Bankamız tarafından tanımlanan ön onaylı limitiniz olması durumunda, limit tutarınıza kadar kredi kullanabilirsiniz.
Genel olarak bankalar, gelir belgesi olmadan 10 bin TL'ye kadar kredi imkânı sunabiliyorlar.
5000 TL maaş alan bir işçi ya da memur, maaşının %70'lik seviyesi kadar aylık kredi taksiti ödeyebilmektedir. Bu da aylık olarak 3.500 TL yapmaktadır. Güncel faiz miktarları ile toplam kredi miktarı 5000 TL kazanan biri amacıyla ortalama olarak banka kredisi 190 bin TL ile 220 bin TL arasında değişmektedir.
Böyle bir durumda kredi başvurusu olumsuz sonuçlanan kişiler, banka dışında kredi veren kurumları araştırır. Genellikle günümüzde en güvenilir kredi alma yöntemi bankalardan geçer. Ancak bankalara yaptığınız başvurular olumsuz sonuçlanıyorsa, komisyon ile kredi veren kuruluşlara başvurabilirsiniz.
Aylık 3.500 TL maaş alan bir çalışan kaç TL konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi çeker? Maaşı 3500 TL olan bir kişinin kredi taksit ödemeleri en fazla 1750 TL olmaktadır. 1750 TL taksitle 48 ay vadeli kredi alan bir kişi 84 bin TL'ye kadar kredi alabilmektedir.
Satın almak istediğiniz evin ekspertiz değeri 500.000 TL ve altında ise %90'a kadar, 500.000 TL üzerinde ise %80'e kadar kredi kullanabilirsiniz.
400.000 TL Konut kredisinin geri ödemesi, 120 ay vade ve % 1,14 faiz oranı ile toplam 736.071,30 TL'dir.
Tapu Niteliğinin Mesken Olarak Geçmemesi
Ev kredisi başvurularınızda, satın alacağınız gayrimenkulün resmî anlamda da ev olması gerekmektedir. Evin sahip olduğu tapuda, nitelik olarak “mesken” ibaresi yer almalıdır. Tapu kaydında mesken olarak görünmeyen gayrimenkuller için konut kredisi kullandırılmaz.
Konut kredisi aylık tutarı, hane gelirine göre belirlenir. Bankalar aylık taksit tutarını toplam hane gelirinizin %50'sini geçmeyecek şekilde belirler.
İpotek karşılığı kredi çekmek için öncelikle bankaya gelir beyanı sunmanız gerekiyor. Eğer çalışmıyorsanız ancak kira geliriniz varsa bunu da belirtmelisiniz. Daha sonra gelir beyanınız, gayrimenkulünüzün tapusu ya da taşıtınızın sahiplik belgesiyle bankaya giderek başvuru yapabilirsiniz.
Bu ek belgelerden biri de gelir belgesidir. Kredi başvurusunda insanların alabileceği en yüksek kredi miktarı, gelir oranına göre şekillenmektedir. Çoğunlukla kredi aylık taksitlerinin toplamı maaşın yüzde 50'sini aşmayacak şekilde belirlenmektedir.
Kişinin alabileceği maksimum kredi tutarı, belgelenebilir gelire göre hesaplanır. Buna göre, aylık taksitlerin toplam tutarı belgelenebilir gelirin %50'sini geçmeyecek şekilde düzenleme yapılır. Ödediğiniz taksitlerin toplam tutarı gelirinizin yarısını geçmeyecek şekilde farklı krediler için borçlanabilirsiniz.
Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2023 yılı asgari ücreti belli oldu. Asgari ücret ne kadar oldu? 2023'te Asgari ücret 1 Temmuz 2023 itibarıyla brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, net 11 bin 402 lira 32 kuruşa yükseltildi. Asgari ücret 2023 temmuz zammı...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri