Çoğunlukla kış mevsiminde ortaya çıkan akut tonsillofarenjit yüksek ateş, boğaz ağrısı, mide bulantısı, baş ağrısı, burun akıntısı ve gözlerde yaşarma gibi semptomların oluşmasına neden olabilir. Akut tonsillofarenjit durumunda oluşan semptomlar genellikle 3-5 gün içerisinde iyileşme gösterir.
Belirtiler genellikle birkaç gün sürer ve daha sonra iyileşmeye başlar. Öksürük, ortadan kaybolan son belirti olur genellikle ve iki ile üç hafta devam edebilir.
Tedavi edilmezse ne olur? Üst solunum yolundan başlayan infeksiyon alt solunum yoluna geçer ve zatürreye neden olur. Zatürre (pnömoni) çok daha ciddi bir hastalıktır. Uygun tedavi edilmezse durum daha da ciddileşir.
Çoğunlukla virüs kökenli enfeksiyonlardır (%90), bu nedenle antibiyotik tedavisi gerekmez.
Üst Solunum Yolu Hastalıkları Grip, influenza virüsünün sebep olduğu viral bir hastalıktır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında sıklıkla rastlanılan grip, vücut direncini düşüren bazı durumlarda ciddi boyutlara gelebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Burun akıntısı, öksürük ve boğaz ağrısı üst solunum yolu enfeksiyonunun en belirgin belirtileridir. Tedavi olarak dinlenme önerilmesinin yanında vücuda sıvı alımı da önemlidir. Bu enfeksiyonlar kendi kendine geçebilir, ilaçlarla ve takviyelerle desteklendiğinde ise daha hızlı iyileşme gösterir.
Ne zaman antibiyotik kullanılmalı? Üst solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotik kullanımının yeri yok. Antibiyotikler bakterilere karşı etkili ilaçlardır. Ancak üst solunum yolu enfeksiyonlarının çoğunluğu viral olduğu için antibiyotik almak gereksizdir.
Antibiyotik ateş düşürücü/ağrı kesici olarak kullanılmamalı.
Üst solunum yollarının en önemli bakteri enfeksiyonu bademciklerin grup A beta hemolitik streptokok enfeksiyonudur, doktorunuzun uygun gördüğü antibiyotik mutlaka kullanılmalıdır. Viral enfeksiyonlar %80-90 kendiliğinden iyileşir; sadece istirahat, yeterli sıvı alımı ve beslenme, ateş düşürücü yeterlidir.
Hastalığın özel bir tedavisi yoktur. Belirtilere yönelik ilaçlar verilir. Ağrı ve ateş varsa ateş düşürücü - ağrı kesici içeren şuruplar kullanılır. Burun akıntısı ve tıkanıklığına yönelik serum, fizyolojik damla ya da spreyler tercih edilebilir.
Küçük çocuklar yılda ortalama 6-7 kez soğuk algınlığı geçirirler. Çocukların %10-15'i ise yılda en az 12 üst solunum yolu enfeksiyonu yaşar. Hastalığın görülmesi yaşla azalır.
Daha büyük çocuklar genel kas ağrısı, halsizlik, boğaz ağrısı gibi şikayetlerden yakınır. Viral enfeksiyonlarda ateş ortalama 48-72 saatte sonlanır. Nadiren 5-7 güne kadar hatta bazı viral enfeksiyonlarda 10 güne kadar (örnek EBV halk arasında bilinen adı ile öpücük hastalığı) uzayabilir.
Viral enfeksiyonlar sırasında 38,3-40 santigrad derece arasında görülen ateş genellikle 2-3 gün kadar sürmektedir. Ancak bazı enfeksiyonlarda (soğuk algınlığı v.b.) bu değerlerden hafifçe daha yüksek ateş görülebilir ve süre biraz daha uzayabilir.
Hastalık sonbahar ve kış aylarında daha sık görülür. Hastalığın kuluçka süresi 24 - 72 saattir. Soğuk algınlığının süresi genellikle 1 hafta kadardır. Küçük çocuklarda bu süre uzayabilir.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları (veya ÜSYE'ler) akut öksürüğün en yaygın nedenidir. ÜSYE'ler neredeyse her zaman virüslerin neden olduğu boğaz enfeksiyonlarıdır. Genellikle ateş, boğaz ağrısı ve burun ile geniz akıntısı ile ilişkilidir. Bu gruba soğuk algınlığı, (ses kısıklığı görülen) viral larenjit ve grip dahildir.
Nezle (soğuk algınlığı) hapşırık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, sıklıkla 38,5 dereceyi geçmeyen ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve halsizlik ile ortaya çıkar. Çocuklarda Nezle ve Grip, Küçük bebeklerde burnun tıkanması beslenmeyi olumsuz etkileyebilir.
Virüs, parazit ve mantarlara bağlı enfeksiyon hastalıkları sırasında da yüksek ateş oluşabilir ve antibiyotiklerin bunlara etkisi yoktur. Ayrıca enfeksiyon hastalıkları dışındaki nedenlere bağlı olarak da ateş yüksekliği gelişebilir.
Çok yanlış ve yaygın uygulamalardan biri de antibiyotiklerin ateş düşürücü olarak kullanılmasıdır. Antibiyotikler ateş düşürücü değildir. Bakterileri yok etmek için tasarlanmış ilaçlardır. Uygun doz ve süre boyunca kullanılmaları gerekir.
Bir antibiyotiğin etki etmesi ne kadar sürer? Bakteriyel enfeksiyonların çoğu, bir antibiyotiğe başladıktan sonraki 48 ila 72 saat içinde iyileşme gösterir. Çocuğunuzun semptomları kötüleşirse veya 72 saat içinde düzelmezse, çocuğunuzun doktoruna durumu bildirmeniz gerekir.
AUGMENTIN, aşağıdaki durumlarda AUGMENTIN'e duyarlı bakterilerin neden olduğu bakteriyel enfeksiyonların kısa süreli tedavisinde endikedir: Tekrarlayan bademcik iltihabı, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları Kronik bronşitin akut alevlenmeleri, akciğer iltihabı gibi alt solunum yolu ...
Burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma, kuru öksürük, baş ve boğaz ağrısı, halsizlik ve hafif ateş olarak sıralanabilecek bu belirtilerin yanı sıra, gözlerde yanma, yaşarma ve kızarıklık da görülebiliyor.
Antibiyotikler ateş düşürmez. Her antibiyotik her hastalıkta kullanılmaz. Antibiyotiklerin etkisi en erken 72 saatte ortaya çıkabilir, hatta kemik enfeksiyonları gibi uzun süre antibiyotik tedavisi gerektiren hastalıklarda bu süre aylar olarak ifade edilir. Antibiyotikler virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri