Buna göre 1 ve 2 numaralı cam film türlerinin kullanımı söz konusudur. 1 numaralı cam filmi %85 geçirgenlik sağlarken son derece rahat bir şekilde sürücü kontrolünü sunuyor. 2 numaralı cam film ise %70 geçirgenliğe sahip olmasıyla sınıfı geçiyor.
1 numara cam filminde görüş durumu %85'dir. Bundan dolayı hiçbir ceza ve yasak durumuyla karşılaşmadan rahatlıkla araçlarda kullanılabilir.
Periyodik muayenelerde cam filmi, camlar: sonradan boyanmış ve camlar: film yapıştırılmış kusur teksti ile "hafif kusur" olarak değerlendirilmektedir. Hafif kusurlu araçların başka bir ağır kusuru bulunmadığı sürece muayeneleri onaylanmaktadır. Cam filmi muayenenin yapılmasına engel değildir.
Geçirgenliği ya da numarası farketmeksizin ön camda cam filmi olan araçlar kesinlikle muayeneden geçemezler. Diğer camlara geçirgenliği %70'ten düşük filmler yani 1 ve 2 numaradan yüksek olan filmleri takmak da aracınızın muayeneden geçmesine engel olur.
En İyi Cam Filmi Kaç Numara? En sık tercih edilen cam filmi 2 numara cam filmidir. Bunun sebebi diğer cam filmlerine göre daha mat bir görünümde olup aynı zamanda sürüş rahatlığını sağlayabilmesidir. Aracın ön, arka ve yan camlarında 2 numara cam filmi tercih edilebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Ülkemizde cam filmi kullanmak yasak değildir, ancak kullanımı serbest olan cam filmlerinin 1 ya da 2 numara olması, yani filmlerin ışık geçirgenliğinin en az yüzde 70 olması gerekir.
Hangi Cam Filmleri Serbest? Işık geçirgenliği %70'in üstünde olan yani ışığı %70'ten fazla geçiren cam filmlerinin kullanılması serbesttir. Cam filmi uygulayan yerlerde bu filmler 1 ve 2 numara olarak adlandırılır.
Cam film kalınlığına bakıldığında ise araç muayenesi için en çok 80 um olmalıdır. %98 UV korumalı yapıya sahip olması da cam filmi özelliklerinden arasındadır. Sürücünün arka görüşünde bulunan camlarda ise geçirgenlik durumunun %20 sınırının üstünde olup olmadığı da kontrol edilir.
Cam Filmi Kullanımı İçin Sağlanması Gereken Kriterler
Bu kurallardan bazıları ise şunlardır: Ön cama veya sürücünün sağ ve sol camlarına renkli cam filmi yapıştırılmamalıdır. Yapıştırılsa bile ışık geçirgenliği en az %70 olan cam filmleri tercih edilmelidir. Aracın camlarına 4 numara cam filmi yapıştırılması yasaktır.
“Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır.” Yönetmelik ve yönetmeliğe gelen ekler doğrultusunda biz sürücülerin taktırabileceği cam filmlerinin kriterleri de açıkça ortaya çıkıyor.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
Cam filmi cezası 2023 yılında her yıl olduğu gibi yeniden düzenlendi. 30/1-b kapsamında cam filmi ile ilgili kurallara uymayan sürücülere uygulanan para cezası 951 TL'dir. Cam filmi sebebiyle ceza alan sürücülerin 7 iş günü içerisinde cam filmini çıkarttırması gerekir.
Yasal olarak araçlarda kullanılabilen cam filmi oranı, aracın ön camı için %75, arka camı için ise %70'tir. Bu oranlar dışında cam filmi kullanmak da yasaktır ve trafik cezası ile karşılaşabilirsiniz. Cam filminin yasaklanmasının sebebi, trafik kazalarını önlemektir.
Filmleri söktürmek araç sahibinin işidir. Görevlinin müdahalesi söz konusu değil.
Yani 1 numara ve 2 numaralı film türleri bu kurala uygundur. 1 numaralı film %85, 2 numaralı film ise %70 ışık geçirgenliği oranına sahiptir. 1 ya da 2 numara dışındaki diğer cam filmlerin kullanılması yasaktır. Yasak olmasının nedeni ise sürücünün görüş açısını kapatması ve aracın içerisini görmeyi engellemesidir.
4 NUMARA TAMAMEN YASAK
Ancak, 4 numara olarak tanımlanan koyu siyah camlar hiçbir yerde kullanılamayacak. Arka camlarda serbest olan cam filmler, tamamen karartmayan oranda belirlenecek. Ön camda cam filmi kesinlikle yasak olacak. Ön yanlar için uygulanacak oran yüzde 30'u geçemeyecek.
Her ne kadar üreticiler cam filmlerine kullanım ömrü için 5 yıla yakın garanti ve 5-15 yıl arası kullanım ömrü sunsa da bazen cam filmleri ömürlerini daha erken tamamlayabiliyor.
Sonradan takılan cam filmler ruhsata işlenmemektedir. Sadece fabrika çıkışlı cam filmler ruhsata işlenmektedir. Cam film uygulaması kullanımına bir takım şartlar koyularak izin verilmektedir. Burada amaç araç içi görünümünü çok fazla kapatarak, bunun kötü niyetli kullanımının önüne geçmektir.
Cam filmi muayenenin yapılmasına engel değildir.
Avrupa Birliği standartları esas alınarak oluşturulan düzenlemeye göre arka camlarda cam filmi serbest olurken ön camlarda film kullanmak yasaklandı. Ön camı filmi olan araçlar muayenelerde ağır kusurlu sayılırlar ve muayeneden geçemezler.
TÜVTÜRK - Aracınızda bulunan cam filmi derecesine bakılmaksızın araç muayenesinde hafif kusur olarak değerlendirilir. Aracınızın muayeneden kusursuz bir şekilde geçmesi için cam filminizi çıkartın. | Facebook.
Aracın ön sürüş camına film taktırmak kesinlikle yasak olan bir uygulamadır. Ön sürüş camı ile birlikte sürücünün sağında ve solunda kalan ön camlara da renkli film takılması yasaktır. Bu kısıtlamalar haricinde aracın diğer camlarına film taktırmak ise koyu olmayan tonlarda ise kabul edilebilir bir durumda sayılır.
Kimi süs, kimi güvenlik, kimisi de sağlık problemleri nedeniyle araçlarına cam filmi taktırıyordu. Ancak bu işlemi yaptıran araç sahiplerine, trafik kurallarına uygun olmadığı gerekçesiyle cezai yaptırımlar uygulanıyordu. Bugün yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte, artık araçlara cam filmi takmak serbest hale geldi.
1 numara cam filmi, %85 oranında ışık geçirgenliğine sahip olduğu için camdan dışarıyı görmek mümkündür. Aynı durum %70 ışık geçirebilen 2 numara için de geçerlidir. Otomobillerde bu iki çeşit kullanılır. 3 numara %55, 4 numara ise %40 oranında ışık geçirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri