Parsel denilince akla ilk gelen soru 1 parselin ne kadar dönüm arazi olduğudur. Parsel belirli bir dönüm ya da metrekarelik araziye ifade etmemektedir. 4 m2'lik alan da parseli ifade eder, 12 m2'lik alan da parseli ifade edebilmektedir. Yani 1 parselin ölçü biriminde tam bir karşılığı bulunmamaktadır.
Parsel anlam olarak bir toprak parçasını ifade eder. Ancak gayrimenkul sektöründe ayrılmış ve sınırlanmış arazi parçasına parsel denilir. İmar Kanununun 18. maddesi gereğince bu toprak parçasının sahibi bir kişi olabileceği gibi birden fazla kişi de olabilir.
Ada nedir parsel nedir: Ada, dört tarafı cadde, meydan, demiryolu, sokak, akarsu gibi yapay ve doğal engellerle çevrilmiş parseller topluluğuna verilen isimdir. Parsel ise sınırlanmış, ayrılmış arazi parçası demektir. Bir parselin bir veya birden çok sahibi olabilir.
Kısaca, parsel, bir arazinin veya yerleşim yerinin tapuda kaydedilmiş olan bölümüdür. Parsel, arazinin sınırları, yüzey alanı, kullanım amacı gibi bilgilere göre belirlenir ve bir parsel numarası ile tanımlanır. Örneğin, bir arazinin parseli, tapuda kaydedilmiş olan yerleşim yeri veya arsa olarak tanımlanır.
Ada kavramının tanımlanması için gereken en genel ifade, doğal ya da yapay yollarla dört tarafının sınırlarla çevrilmiş olmasıdır. En basit tanımı ile kadastro adası; yapay ya da doğal etmenlerle etrafı sınırlandırılarak oluşturulan etrafı çevrilmiş olan bölgelere verilen isimdir.
İlgili 37 soru bulundu
Özel Parselasyon Planı
Başka bir deyişle, var olan ortak mülkiyet ve eylemsel kullanım durumu tapu kütüğünde gösterilmemiş taşınmazların ortaklarının elmenlik (zilyetlik) ve kullanım durumunu gösteren ve resmi niteliği bulunmayan belgelerdir.
e-Devlet üzerinden turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama adresini kullanarak, TAKBİS sorgulaması yaparak parsel bilgilerine ulaşabilirsiniz. e-Devlet üzerinden yapılan sorgularda parsel numarası bilinmese bile, kişiler üzerine kayıtlı taşınmazların parsel numaralarına erişebilmek mümkün.
Parsel denilince akla ilk gelen soru 1 parselin ne kadar dönüm arazi olduğudur. Parsel belirli bir dönüm ya da metrekarelik araziye ifade etmemektedir. 4 m2'lik alan da parseli ifade eder, 12 m2'lik alan da parseli ifade edebilmektedir. Yani 1 parselin ölçü biriminde tam bir karşılığı bulunmamaktadır.
Tapuda belirtilen toplam alanın metrekare cinsinden değeri, arsa payına bölünür. Bu işlemden elde edilen sayı, kişinin pay değeri ile çarpıldığında arsa payı bulunmuş olur. Bu işlem sonucu ortaya çıkan arsa payı, metrekare cinsinden kişinin sahip olduğu arsa hisse payına karşılık gelir.
Parsel kelimesi, imar ve tapu yasalarına göre sadece bir yapı yapılacak şekilde bölünmüş olan toprak parçasına verilen isimdir. İmar Yasasında bulunan 18. maddeye göre ise parsel kelimesi sınırlanmış ve ayrılmış olan toprak parçası anlamına gelmektedir. Parselin bir veya birden daha fazla sahibi olabilir.
Peki parsel nedir ? Parsel ise genel haliyle bir toprak parçası olup imar yönetmeliği ve imar kanunlarına göre ayrılmış ve sınırlandırılmış arazi parçalarına verilen isim olarak karşımıza çıkmaktadır. Herhangi bir parselin sahibi tek bir kişiden oluşabileceği gibi birden fazla sahibi de olabilmektedir.
Köy İçi Arsa Bölünebilir Mi? Belediye mücavir alan sınırları dışında planı bulunmayan köy ve mezraların yerleşik alanlarında ifraz yapılması mümkündür. Yani köy içi arsa bölünebilir, ifraz edilebilir.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğine göre "Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında yapılacak ifraz işlemlerinde parsel genişlikleri (15.00) metreden, parsel derinlikleri de (20.00) metreden az olamaz." hükmü var.
Yüzde 20 İmarlı Ne Demek? “yüzde 20 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %20, yani 0,20'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %20'si kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 200 m2'yi geçmemelidir.
1 dönümün kaç metrekare ettiği, matematikte de incelenen bir konudur. 1 dönüm 1.000 metrekare eder. Yani dönüm sayısının 1.000 ile çarpılması sonunda arazinin metrekare cinsinden hesabı karşınıza çıkacaktır.
Müstakil Parsele Ev Yapılır mı? Bir arsa üzerinde ev inşa etmek için imar durumunun konut inşasına izin vermesi gerekmektedir. Konut imarı olan bir arsaya herkes ev inşa edebilir. Müstakil bir parsele ev yapılabilir ancak bu inşaat, arsanın yüzde 5'i içerisinde olmalıdır.
Hisseli tapularda hisse sahiplerinin arsa ya da tarlanın hangi kısmına sahip olduğu, kullanım hakları gibi detaylar bulunmaz. Hissedarı olduğunuz taşınmaz üzerindeki anlaşmazlıkları çözebilmek için tek parsel olan tapuyu farklı parsellere bölerek ayırabilirsiniz.
Pay, yapının bulunduğu arsa üzerinde o bağımsız bölüme ait olan arsa oranıdır. Payda ise pay edilen ana gayrimenkulü ifade etmektedir. Tapu belgesi elde tutulduğunda, binaya ait arsa m² si ve sahip olunan bağımsız bölüme ait arsa payını gösteren bölüm görülecektir.
Genel olarak bir taşınmaz ortaksız ise yani hisse oranı 1/1 ise müstakil tapulu demektir. Ancak bazen toplumda kat mülkiyetli tapular içinde müstakil tapu ifadesini işaret edenler olabiliyor. Bu anlamda düşünlürse müstakil tapu iskanlı, kat mülkiyetli tapu demektir.
Parselasyon, bir arsanın birden fazla parçaya ayrılması işlemidir. Bu işlem genellikle bir arazinin farklı kişilere ya da kurumlara ayrılması veya bir parselin daha küçük parçalara bölünmesi için yapılır.
Genel olarak toplamda 10 dönümden 1 hektar oluşur. Hektar üzerinden dönüm hesaplaması ile beraber işlem yapılabilir. Aynı zamanda 1 dönüm 1000 metrekareye eşittir. Böylece 1 hektar 10 bin metrekare olarak ifade edilir.
Bayındırlık ve İskân Bakanlığının 05.04.2004 tarihli ve 3401 sayılı Genelgesine göre düzenleme ile düzgün imar parsellerinin elde edilmesi amaçlandığına göre düzenleme alam içerisinde inşaat yapımına müsait olmayan “artık parsel” oluşturulmamalıdır.
Konut imarlı bir arsa üzerine ev yapmada herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak bunun tam tersi durumlarda yani imarsız arsa/araziler üzerine ev yapılamaz mı? Elbette ki yapılabilir.
Parsel, İmar Kanunu'nun maddelerine göre sınırları belirlendikten sonra ayrılmış ve sınırları belirlenmiş arazi parçalarına verilen isimdir. Adalar, parsellerin imar planında birleşmesiyle meydana gelir. Bir parselin bir ya da birden fazla sahibi olabilir.
Endeksa Üzerinden Parsel Sorgulama
TKGM ada parsel sorgu (parselsorgu.tkgm.gov.tr) ekranından yaptığınız sorguların m2 birim değerlerini Endeksa sisteminden öğrenebilirsiniz. Bunun için ada parsel sorgulama veya koordinat bilgilerini kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri