Antioksidan özelliklerinin yanı sıra akciğer sağlığına iyi gelen sarımsak, zencefil, zerdeçal, üzüm çekirdeği, kekik, keçiboynuzu, siyah havuç, öksürük otu, tere beslenmenize eklemeniz gereken besinler arasındadır.
Keçiboynuzu, akciğerlere detoks sağlıyor
Keçiboynuzu, akciğerlerin toksinlerden arınmasını sağlayan kısacası detoks etkisi yaratan bir besindir. Akciğeri temizleyen ve kansere karşı koruyucu etkisi ile ön plana çıkan keçiboynuzu, su ile kaynatılarak tüketilebilir.
Sarımsak akciğeri temizleyen besinler arasında yer alır. Haftada iki defa yemeklerde sarımsak tüketmek, akciğer sağlığı için gereklidir. Keçiboynuzu, akciğerlerde detoks etkisi yaptığı gibi temizleme görevi görüyor. Zencefil ve tere akciğer dostu oldukları kadar daha rahat nefes için akciğerleri temizliyor.
Büzük dudak solunumu sırasında burundan nefes alınır, daha sonra dudaklar ıslık çalacak gibi büzülerek akciğerlerdeki hava herhangi bir güç uygulamadan kontrollü şekilde boşaltılır. Bu egzersiz sırasında bazı kişiler zaman tutabilir. Örneğin 5 saniye boyunca nefes alabilir, 10 saniye boyunca aldığı nefesi bırakabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Limon akciğeri temizler mi diye merak ediyorsanız bu konuda destekleyici olduğunu söyleyebiliriz. 1 limonun suyunu bir bardak suya sıkıp sabahları içmeniz akciğerinizin temizlenmesine yardımcı olabilir.
AKCİĞERİ TEMİZLER
Özellikle sigara içenler için oldukça etkili bir yiyecek olan keçiboynuzu sigaranın verdiği hasarı temizliyor. Akciğerleri güçlendiren keçiboynuzu özütünü her sabah aç karnına yoğurtla karıştırıp tüketebilirsiniz.
Yoğurt; protein, kalsiyum, fosfor ve B grubu vitaminlerinden zengin bir besin. Çalışmalar yoğurdun içeriğinin akciğer fonksiyonunu artırmaya ve KOAH riskine karşı korumaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Hava yolları genişleten ilaçlar ve serum ile hava yolları yıkanır ki buna akciğer lavajı diyoruz. Anestezi aygıtı yardımı ile hava yolları içine pozitif oksijenli hava vererek hava yolları ve kapalı hava kesecekleri açılır ve daha fazla oksijenin kan dolaşımına katkısı sağlanır.
C vitamini almak, bol sıvı tüketmek, sağlıklı beslenmek, dinlenmek ve ıhlamur içmek de akciğer enfeksiyonuna iyi gelir. Eğer enfeksiyon ilerlemişse doktor kontrolü ve ilaçlı tedavi mecburidir. Bu durumda bir uzmana başvurmak gerekebilir.
Çilek, yaban mersini, kiraz ve portakal gibi meyveler: C vitamini ve B6 vitamini bakımından zengin, akciğerlerin oksijen aktarmasına yardımcı olur.
- Karbonhidrat içeriği yüksek besinlerin fazla tüketimi vücutta karbondioksit miktarını arttırarak akciğere daha fazla yük getirir. Pilav, makarna, börek, ekmek, kek, poğaça gibi nişastalı ve unlu besinler ile şeker ve şekerli yiyeceklerin tüketimi azaltılmalıdır.
Bu nedenle de akciğer sağlığını koruyacak şekilde beslenmek önemli hale geldi. Diyetisyen Derya Zünbülcan bu dönemde sarımsak, avokado, zencefil, elma, lahana, zeytinyağı ve yoğurt gibi akciğeri temizleyen besinleri sıkça tüketerek bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
- Su: Tüm vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olan su, akciğerin temizlenmesini sağlamaktadır. Bundan dolayı uzmanlar her gün düzenli olarak 2 litre su içilmesini önermektedir.
Göğsü ve ciğerleri temizler, idrarı artırır, balgamın doğurduğu öksürüğe iyi gelir. Bulundurduğu enzimler sayesinde bağırsaktaki mantarları ve zararlı bakterileri yok eder.Kalp, çarpıntı ve yüksek tansiyondan şikayet edenler için çok yararlı bir besin maddesidir.
Keçiboynuzu kürünü her gün taze olarak hazırlamalısınız. Akciğer temizleme kürünü 15 gün boyunca her gün düzenli olarak uygulayın. Düzenli kullanımında akciğerleri mucizevi şekilde temizleyen bir doğal bir kürdür.
Akciğerde hücreler farklı periyotlarda yenileniyor. Bu da havanın temizliğine, sigara içilip içilmemesine göre değişiyor. Yenilenme süresi ise altı ayla bir yıl arasında.
Doğal şifa kaynaklarından biri olan sarımsak, oldukça güçlü bir antioksidandır. Antioksidan özelliğinin yanı sıra içinde bulunan alisin kimyasalı ile akciğerlerin temizlenmesini sağlar. Alisin kimyasalı akciğerlerdeki mukusu temizler ve soğuk algınlığı gibi problemlere iyi gelir. Tere, tam bir akciğer dostu.
Zeytinyağı tüketmek astım gibi solunum rahatsızlıklarına karşı korunmaya yardımcı oluyor. Zeytinyağı açısından zengin olan Akdeniz diyetinin, sigara içenlerin yanı sıra KOAH ve astımı olan kişilerde de akciğer fonksiyonuna fayda sağladığı yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıktı.
Öksürük otu balgam sökücüdür, C vitamini deposudur. Kızıldereliler tarafından binlerce yıl ciğerleri güçlendirmek için kullanılmıştır. Astım, bronşit, öksürük gibi pek çok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Tere, tam bir akciğer dostudur.
Doğal antibiyotik diye boşuna dememişler: Sarımsak
Özellikle vücutta mukus oluşmasını engelleyerek nefes darlığı, boğazda rahatsızlık ve hırıltı gibi sorunlarla baş ediyor, antioksidan özellikleri sayesinde ciğerlerin temizlenmesine katkı sağlıyor.
Dr. Ahmet Selvi, akciğer sağlığını korumanın genel vücut sağlığı için her zaman çok önemli olduğunun altını çizerek, “Sigara içmek, sağlıksız beslenmek, spordan kaçınmak, hava kirliliği gibi birçok nedenden akciğerlerimiz zarar görebiliyor. Ayrıca astım KOAH gibi kronik akciğer hastalıkları hayatı olumsuz etkiliyor.
Ayağa kalkın ve kalp atış hızınızı 30 saniye kontrol edin. Sonra oturun ve nefes vermeden üst üste 3 nefes alın. Daha sonra nefesinizi olabildiğince uzun tutun ve zamanı sayın. Nefes verdikten sonra nabzınızı tekrar 30 saniye kontrol edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri