📅 En erken 2, en geç 6 ay içinde okumaya geçilmelidir. 🧒 Her çocuk özeldir. Çocukların okumaya geçiş süresi.
İlkokula başlayan çocukların birinci sınıfta okuma- yazma öğrenmesi eğitim müfredatı tarafından planlanmıştır. Birinci sınıf boyunca tüm çocuklar okuma- yazma öğrenirler. Bazıları 1 ayda bazılarıysa tüm bir eğitim yılı boyunca okuma- yazma öğrenmektedir.
Okumaya uygun zihin yaşı
Bu araştırmalara göre okuma yazma öğretimi için en uygun 5 yaş 5 aylık ile 6 yaş 6 ay arası olmaktadır. Roger Delogne, “Gerekli önlemler alınarak okuma yazmaya erken yaşlarda başlanmalı ve 5 yaşından itibaren öğretilmeli”demektedir.
Uzmanlara göre, çocuğun okumayı öğrenebilmek için gerekli olan genel olgunluk düzeyine ulaşması, 6 yaş dolaylarında mümkün olmaktadır. 6 yaş, bazı araştırıcılara göre takvim yaşını (kronolojik yaşı), bazılarına göre zekâ yaşını ifade etmektedir.
Bunun anlamı çocuklar okumayı aynı seviyede öğrenmeli demek değildir. Anasınıfında olduğu gibi 1. sınıfta da normal gelişim oldukça geniş bir dağılım gösterir. Fakat çocukların çoğunluğu 1. sınıfa okumaya hazır olarak başlarlar.
İlgili 32 soru bulundu
Çocuğunuzun, 'okuma ve yazmaya geçmesi' hatta bunu diğer akranlarından önce yapması, bir zeka ve başarı göstergesi olamaz.
2-5 aylık süreçte bebek gülme, gıgıldama gibi hoşnutluk belirten sesler çıkarmaya başlar. 4-8 ay arasında sesli ve sessiz harfleri öğrenir, tek hecelik sesler çıkarır ve halk arasında “agulama” olarak bilinen konuşma dönemi başlamış olur.
📅 En erken 2, en geç 6 ay içinde okumaya geçilmelidir. 🧒 Her çocuk özeldir.
İlkokul birinci sınıf öğrencilerinin yılsonunda dakikada 60 kelime, ikinci sınıf öğrencilerinin dakikada 80 kelime, üçüncü sınıf öğrencilerinin dakikada 100 kelime, dördüncü sınıf öğrencilerinin 120 kelime okumaları öngörülmektedir.
İlkokul 1 sınıf 1 dakikada 50-60 kelime, 2. sınıf 1 dakikada 70-80 kelime, 3. sınıf 1 dakikada 80-90 kelime okuyabilmelidir. 5. sınıfta ise 110-120 kelimeye çıkması beklenir.
Yapılan çalışmalar, bebeklikten itibaren kitap okunan çocukların daha erken konuştuklarını ve yaşıtlarına göre daha uzun cümleler kurabildiklerini gösterir. Ayrıca, bebeklikten itibaren kitap okumak çocukta okuma sevgisinin temellerini atar. Bu yüzden ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi.
İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ayrıca 66, 67 ve 68 aylık çocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir.
Okuma için önce alfabedeki harfler öğretilir.
İlkokuma-yazma öğretiminin amacı, 1. sınıf öğrencisinin psikolojisine uygun yollarla, gerekli metot ve materyalleri kullanarak çocuğun yaşamı boyunca kullanacağı okuma ve yazmanın temel becerilerini kazandırmaktır. Bu ise, işlek, doğru, anlamlı ve eleştirici bir bakışla okuma-yazma etkinliklerini doğurmalıdır.
Tekerlemeler: Tekerleme söylemek hem eğlenceli hem de hızlı okumak için son derece faydalıdır. Şiir okuma: ilkokul çağındaki çocukların okumasını hızlandıran başka bir etken de şiir okumalarıdır. Şiir okumaları hem anlamayı hem de okumayı hızlandırır.
Okunan sayfanın kaç dakikada tamamlandığı okuma zamanı olarak kaydedilir. Daha sonra okunan sayfadaki kelime adedi sayılır. Son olarak okuma hızı şu formülle hesaplanır. Okuma Hızı (OH) = Okunan Kelime Sayısı / Okuma Süresi (Dk.)
1 ila 6. sınıflardaki çocukların ortalama okuma hızları dakikada 35 kelime ile 120 kelime arasındadır. 7 ila 12. sınıflardaki gençler, dakikada 120 ile 260 kelime arasında okuyabilir.
Bir eğitim almadan 5 yaşından önce okumayı öğrenebilirler fakat dilde ve sosyal ilişkilerde güçlükleri vardır.
Okuma Yazmayı Erken Öğrenmek Başarı Değildir
Bazı anaokulları ya da bazı okulların anasınıfları “başarılı” olmak adına çocuklara anasınıfında okuma-yazma öğretmektedirler. Bir çocuk 72 aylık öncesi eğer hazırsa okuma-yazma öğrenebilir.
Sorarak ya da deneyim edinerek öğrenmek; öğrenmekten keyif almak. Erken yaşta kelime haznesi gelişimi, uzun cümle kurabilme yeteneği ve dil bilgisi gelişimi göstermesi. Hayal ettikleri olay veya nesneleri betimleyebilme, adeta üç boyutlu hayal gücü sergileme. Sürekli enerjik, neşeli ve hareketli olması.
6 yaş çocuğu kaça kadar sayabilir? Bu yaş aralığındaki çocukların takılmadan ve arada sayı atlamadan 20'ye kadar sayabilmeleri mümkündür.
Bebeğinizin Üstün Zekalı Olup Olmadığını Nasıl Test Edersiniz? Çocuğunuzun normal çocuklardan farklı özellikleri olduğunu, üstün zekalı olabileceğini düşünüyorsanız 4 yaşından itibaren zeka testi yaptırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri