Anasınıfında olduğu gibi 1. sınıfta da normal gelişim oldukça geniş bir dağılım gösterir. Fakat çocukların çoğunluğu 1. sınıfa okumaya hazır olarak başlarlar. Çocuğunuzun hangi seviyede olduğu değil, ne kadar ilerlediği önemlidir. Okumaya öğrenme çok kişisel bir gelişim sürecidir.
1.1.1.Harf (Alfabe) Yöntemi
Okuma için önce alfabedeki harfler öğretilir. Öncelik sesli harflerle başlar.
Öğrenmeye İsteklidirler: Yeni bir şey öğrendikleri zaman çok heyecanlanırlar. Her şeyle ilgilidirler,meraklıdırlar,enerjik ve sürprizlerle doludurlar.Daha önceki deneyimlerinden öğrendikleri bilgi parçalarını birleştirerek problemlerini çözmeyi öğrenirler ve kendi fikirlerini geliştirirler.
Bu araştırmalara göre okuma yazma öğretimi için en uygun 5 yaş 5 aylık ile 6 yaş 6 ay arası olmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Direnç ve ağlamada da taviz yok, tıpkı ödevde olduğu gibi! 1. sınıf hem öğrenci hem de ebeveyn açısından zorludur. Ama hem sizi hem de çocuğunuzu sonraki yıllarda rahat ettirecek davranışların (sorumluluk vb.) yerleşmesi için kararlılığınızı korumanız, ödün vermemeniz gerekiyor.
📅 En erken 2, en geç 6 ay içinde okumaya geçilmelidir. 🧒 Her çocuk özeldir. Çocukların okumaya geçiş süresi. de farklılık gösterecektir.
Birinci sınıf öğrencisinin yılsonunda 1 dakikada ortalama 300 harf (60 kelime) okuması öngörülmektedir (Güneş, 2009, s. 36).
İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ayrıca 66, 67 ve 68 aylık çocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir.
İlkokula başlayan çocukların birinci sınıfta okuma- yazma öğrenmesi eğitim müfredatı tarafından planlanmıştır. Birinci sınıf boyunca tüm çocuklar okuma- yazma öğrenirler. Bazıları 1 ayda bazılarıysa tüm bir eğitim yılı boyunca okuma- yazma öğrenmektedir.
İlkokul 1 sınıf 1 dakikada 50-60 kelime, 2. sınıf 1 dakikada 70-80 kelime, 3. sınıf 1 dakikada 80-90 kelime okuyabilmelidir. 5. sınıfta ise 110-120 kelimeye çıkması beklenir.
İlkokuma-yazma öğretiminin amacı, 1. sınıf öğrencisinin psikolojisine uygun yollarla, gerekli metot ve materyalleri kullanarak çocuğun yaşamı boyunca kullanacağı okuma ve yazmanın temel becerilerini kazandırmaktır. Bu ise, işlek, doğru, anlamlı ve eleştirici bir bakışla okuma-yazma etkinliklerini doğurmalıdır.
Okuma Yazmayı Erken Öğrenmek Başarı Değildir
Bazı anaokulları ya da bazı okulların anasınıfları “başarılı” olmak adına çocuklara anasınıfında okuma-yazma öğretmektedirler. Bir çocuk 72 aylık öncesi eğer hazırsa okuma-yazma öğrenebilir.
1. sınıf hangi ders var? sorusu da bu sen ilkokula yeni başlayacak olan öğrencilerin velileri tarafından araştırılan konuların başında geliyor. 1. sınıfta Türkçe, Matematik, Hayat Bilgisi, Müzik, Görsel Sanatlar dersleri var.
Çocuklara verilen günlük ödevlerinde 8 yaş altındaki çocukların yaklaşık 1 saatlik, 8 yaşından büyük çocuklara ise yaklaşık 2 saatlik bir çalışmayı gerçekleştirmek önemlidir.
Çocuğunuzun, 'okuma ve yazmaya geçmesi' hatta bunu diğer akranlarından önce yapması, bir zeka ve başarı göstergesi olamaz.
Nitelikli bir okuma yazma sürecinin hedefi çocuğun okumasının yanı sıra okuduğunu anlamlandırması, metnin mesajını anlaması, mantık süzgecinden geçirebilmesi ve sözcük kapasitesinin gelişmesidir. Bu karmaşık becerilerin tamamlanması ilkokul 2.-3. sınıfa kadar sürecektir.
Çocuk akademik anlamda ilk deneyimlerini 1. Sınıfta yaşar. Okul ve eğitim kavramını bu yaşta nasıl algılarsa üniversite hayatına kadar aynı algıyı sürdürür. Birinci sınıf ,sayısız yaşam becerisinin bir arada geliştiği bir yıl. Üstelik okul ortamı , bu becerileri geliştirmek için en uygun sosyal ortam.
Öğrenmeye isteklidirler: Yeni birşey öğrendikleri zaman çok heyecanlanırlar. Herşeyle ilgilidirler, meraklıdırlar, enerjiktirler ve sürprizlerle doludurlar. Daha önceki deneyimlerinden öğrendikleri bilgi parçalarını birleştirerek problemlerini çözmeyi öğrenmeye başlarlar ve kendi fikirlerini geliştirirler.
Psikolog Kırım, “Çocuğun kaygı duymaması için okulda kendini güvende hissetmesi gerekir. Bu güveni ona kazandırabilmek için okul dışında ebeveyne, okul içinde ise öğretmene görevler düşer. Anne-babadan ayrılmak istemeyen bir çocuğu kesinlikle ağlarken okula sokmayı önermiyorum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri