Köpeğiniz birkaç kez sessiz kaldıktan sonra artık buna "sessiz" komutunu ekleyebilirsiniz. Köpeğiniz havlarken elinizde ödülü gösterek sağlam ve sesli bir şekilde "sessiz" komutunu söyleyin. Havlama durduğunda onu hemen ödüllendirerek davranışı pekiştirin. Sık sık "sessiz" komutunu uygulayın.
İlk olarak eğitime oturan çocuğunuza bekle diyerek başlamalısınız. Elinizle köpeklerde bekle komutu verdikten sonra yavaş yavaş geriye giderek adım atmalısınız. Köpeğiniz mutlaka ilk eğitim sürecinde ayağa kalkacak ve beklemeyecektir. Bu gibi durumlarda tekrar otur komutu verilerek beklemesini sağlamalıyız.
A) HAYIR: Bu eğitim diğer eğitimlerin temelini oluşturmaktadır. Bu komut köpeğe küçük yaşta sözlü olarak öğretilir. Köpek bu komutu t sahibinin sesi ve mimiklerinden anlar. Komutla birlikte işaret parmağı köpeğe gösterilerek ikaz edilir, böylece köpek işaret olarak komutu öğrenmiş olur.
Biriktirdikleri enerjiyi atmaları için egzersiz yaptırmak iyi bir çözümdür. Köpeğinizi başka köpeklerle koşup oynayabileceği bir köpek eğitim merkezine bırakabilir ya da köpeğinizle birlikte egzersiz yapabilirsiniz. Egzersiz sonrası yorgunluk köpeğinizin hemen uykuya dalmasını sağlar ve gece havlamalarını önler.
İlgili 40 soru bulundu
"Sessiz" Komutunu Öğretin
Aşırı havlamanın önüne geçmenin etkili bir yolu da köpeğe sessiz komutunu öğretmektir. Bunu yaparken sakin, kendinden emin ama kesinlikle agresif olmayan bir ses tonu kullanmak gerekir. Köpek komuta uyduğu zaman bu davranışı ödüllendirmek ise komutun çok daha işe yarar olmasına yardımcı olur.
Patili dostlarımız aniden meydana gelen yüksek seslere karşı oldukça duyarlıdır. Gök gürültüsü, havai fişek gösterileri ve hatta elektrikli süpürge sesi, köpekleri korkutan seslere örnek olarak verilebilir. Tabii seslere karşı verebilecekleri tepkiler de köpekten köpeğe farklılık gösterebilir.
Köpek insana kuyruğu vasıtasıyla güler ve teşekkür eder. Kuyruğun rahatça sallanması köpeğin size güldüğünü gösterir, ama yanlış anlamayın bu gülüş alay şeklinde değil tam tersi sevgi üzerine.
Şurada Paylaş! Araştırmaya göre; köpekler insanların ne söylediğini anlayabiliyor. Bilim insanları, tarayıcı bir aygıt yardımıyla 13 köpeğin beyin aktivitelerini görüntülemeyi başardı.
Yavru köpek eğitimi genelde 15 gün içerisinde tamamlanmaktadır.
Doğru beden dili ile sesli 'gel' komutunuzu destekleyebilirsiniz. Örneklemek gerekirse köpeğinizi çağırırken kollarınızı ve bacaklarınızı açmanız hafifçe eğilmeniz 'gel' komutuna uygun bir beden dili olur.
Evde köpeğinizden uzaklaşın ve “gel” komutu verin. Geldiğinde onun çok sevdiği bir ödül verin. Bu bisküvi ya da tenis topu olabilir, en önemlisi onun için değerli bir ödül olması. Böylece onun zihninde “çağırıldığımda ve geldiğimde mutlu oluyorum” düşüncesini pekiştirmiş olacaksınız.
Köpeğinize Bırakmayı Öğretin
Ödüllerden birini yavru köpeğinizin ulaşabileceği mesafede yere doğru atın. Ödülü kapmaması için kayışını kullanın ve gerekirse çekin. Oldukça alçak ve ciddi bir tonda "bırak" veya "bırak onu" deyin. Yavru köpeğiniz büyük ihtimalle ödüle ulaşmaya devam edecektir.
Köpek eğitiminde ve köpeklerin davranış sorunlarında her zaman olumlu, pozitif pekiştirme tercih edilmelidir. Kızmak, bağırmak ya da agresif davranışlar sergilemek hiçbir zaman gündeme dahi getirilmemelidir.
Elinizi köpeğinizin göğüs hizasında olacak şekilde ona uzatın ve “pati ver” ya da siz ona ne diyorsanız o komutu söyleyin. Eğer köpek patisini kaldırırsa onu övün ve ödül mamasını verip serbest bırakın. Köpek zaman içerisinde bu komutla birlikte ödül maması için elini direk olarak patinize koyacaktır.
İçerdiği komutlar takip, otur, yat, otur bekle, yat bekle ve hayırdır. Temel itaate ideal başlama yaşı 6 - 9 ay arasıdır. Kangal, Sibirya kurdu, samoyed, shar pei, chow chow gibi eğitimi zor olan köpeklerde mümkün olan en erken yaşta yani 6 aylıkken eğitime başlanması tavsiye edilir.
Köpek sahibi olan pek çok insan köpekler ilk sahiplerini unutur mu? Sorusuna büyük bir hayır cevabı verecektir. Evet köpekler ilk sahiplerini unutmazlar ve bu durumla ilgili travmalar yaşayabilirler. Genellikle köpekler sahiplerinden ayrı kaldıkları zaman depresyona girerler.
Yalama, iletişim aracı olarak kullanılan bir davranıştır. Köpekler yalayarak, sahiplerine sevgi, saygı, bağlılık ve güven mesajı gönderirler. Köpekler, yalama davranışıyla kendilerini rahatlatır ve stres seviyelerini düşürürler. Köpekler ayrıca, yalama yoluyla çevrelerini keşfederler.
Köpekler öpülmekten anlar mı? Köpekler, öpücük gibi insan davranışlarını tam olarak anlamasa da, sevgi ve ilgi gösteren hareketlerden hoşlanırlar. Öpücük yerine, köpeğinizi okşayarak ve onunla konuşarak sevginizi gösterebilirsiniz.
Araştırmalar, köpeklerin, insanlar onlara bakarken çok sayıda mimik yaptığını gösteriyor. Bunlardan en belirgin olanı ve köpeğinizin size “seni seviyorum” dediği mimiklerden biri kaşlarını kaldırıp gözlerini iyice açarak dilini dışarı çıkarmasıdır.
Bu pozisyon, onun kendini çok rahat hissettiğini ve olası tehditler konusunda endişeli olmadığını gösterir. Aynı zamanda köpekler, serinlemek için de sırt üstü yatmayı tercih edebilirler.
Köpekler onlarla en çok ilgilenen kişiler yerine pozitif şeylerle ilişkilendirdikleri kişileri favori olarak seçerler. Başka bir deyişle, bir kişi iyi şeylerin kaynağı olduğunda, köpek onunla bir bağ oluşturur. Bunu düşündüğünüzde, çok mantıklı.
Köpeğiniz sizinle birçok şey için iletişim kurmak isteyebilir; duygularını ifade etmek, sizi uyarmak, bir tehlike içinde olduğunu belli etmek ya da herhangi bir ihtiyacını anlatmak. Tüm bunların dışında, oyun oynarken heyecanlanmak bile onun havlamasını tetikleyebilir.
Çok keskin bir kokuya sahip olan sirke köpeklerin nefret ettiği bir koku olduğundan kendisini evde rahatsız hissedecektir. AMONYAK: Yüksek oranda bir kokuya sahip olan amonyak köpeklerin kaçındığı kokulardan biridir. TURUNÇGİL: Köpekleri rahatsız eden kokulardan bir diğeri de turunçgil kokuları.
Köpekler evde yalnız kalmaya alışabilirler fakat yine de bu süreyi uzatmamak gerekir. Çünkü köpekler uzun süre yalnız kalmaktan pek hoşlanmazlar ve bu durum onları üzebilir. Köpekler evde ne kadar süre yalnız kalabilir sorusunun cevabı ise maksimum 10 saat olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri