Otur komutunu verdiğiniz dostunuz oturduğunda yavaşça mamayı uzatmalı ve kalk komutunu vermelisiniz. Köpeğiniz mamaya ulaşmak için ayağa kalkacaktır. Tam burada kalk komutunu vermeli ve mamayı hemen vermelisiniz. Böylelikle dostunu kalk komutunu yavaş yavaş öğrenecektir.
C) DUR: Yavru köpeklerin bu eğitimi almaları için en etkin yol karşıdan avuç içinin köpeğe dönük olarak "DUR" komutunun tekrarlanmasıdır. Kimi köpek bu komutu anlamayarak eğiticiye doğru hareket etmektedir. Bunu engellemek amacıyla işaret parmağı gösterilerek "HAYIR"komutu ile birlikte "DUR"komutu verilir.
Köpeklere hayır komutu verirken ses tonu önemlidir. Sevimli dostumuza “hayır” komutunu öğretirken ses tonumuz oldukça belirleyici bir unsurdur. Eğer köpeğimizin “hayır” komutuna alışmasını istiyorsak, yargılayıcı bir ses tonu kullanmamalıyız. Ayrıca tonlamamızı da eğitimin başarılı olması için çok önemlidir.
Köpeğiniz hareket ederse, kaseyi kendinize doğru hareket ettirin. Bununla birlikte, dizinize ulaşırsanız ve köpeğiniz davranırsa, ödül olarak bir ödül verin . “Bekle” komutu anlaşılana kadar bu döngüyü tekrarlamanız yeterlidir. Tasmalı yürüyüşe çıkmadan önce “bekle” seçeneğini de kullanabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Doğru beden dili ile sesli 'gel' komutunuzu destekleyebilirsiniz. Örneklemek gerekirse köpeğinizi çağırırken kollarınızı ve bacaklarınızı açmanız hafifçe eğilmeniz 'gel' komutuna uygun bir beden dili olur.
Köpeğinize Bırakmayı Öğretin
Ödüllerden birini yavru köpeğinizin ulaşabileceği mesafede yere doğru atın. Ödülü kapmaması için kayışını kullanın ve gerekirse çekin. Oldukça alçak ve ciddi bir tonda "bırak" veya "bırak onu" deyin. Yavru köpeğiniz büyük ihtimalle ödüle ulaşmaya devam edecektir.
Köpek insana kuyruğu vasıtasıyla güler ve teşekkür eder. Kuyruğun rahatça sallanması köpeğin size güldüğünü gösterir, ama yanlış anlamayın bu gülüş alay şeklinde değil tam tersi sevgi üzerine.
Yavru köpek eğitimi genelde 15 gün içerisinde tamamlanmaktadır.
17- Köpekler 150 ila 200 kelime öğrenebilir, kelimelerle aynı anlama gelen el hareketlerini de hafızalarına kazırlar.
Elinizi köpeğinizin göğüs hizasında olacak şekilde ona uzatın ve “pati ver” ya da siz ona ne diyorsanız o komutu söyleyin. Eğer köpek patisini kaldırırsa onu övün ve ödül mamasını verip serbest bırakın. Köpek zaman içerisinde bu komutla birlikte ödül maması için elini direk olarak patinize koyacaktır.
Temel itaate ideal başlama yaşı 6 - 9 ay arasıdır. Kangal, Sibirya kurdu, samoyed, shar pei, chow chow gibi eğitimi zor olan köpeklerde mümkün olan en erken yaşta yani 6 aylıkken eğitime başlanması tavsiye edilir. Eğer köpeğin herhangi bir karakter problemi (dengesizlik, agresiflik, korkaklık vb.) yoksa 5 hafta sürer.
Bu durumun önüne geçebilmek için öncelikle içinde, atlama hamlesini barındıran hiçbir davranışa fırsat tanımamak gerekir. Heyecanlı olduğu durumlarda onu daha da yükseltmek yerine sakinleştirmeye çalışın. Dört patisi yere basarken onunla iletişime geçin. Üstünüze atladığı an sevmeyi bırakıp dikleşerek hayır diyin.
Köpek eğitiminde ve köpeklerin davranış sorunlarında her zaman olumlu, pozitif pekiştirme tercih edilmelidir. Kızmak, bağırmak ya da agresif davranışlar sergilemek hiçbir zaman gündeme dahi getirilmemelidir.
Köpeğiniz birkaç kez sessiz kaldıktan sonra artık buna "sessiz" komutunu ekleyebilirsiniz. Köpeğiniz havlarken elinizde ödülü gösterek sağlam ve sesli bir şekilde "sessiz" komutunu söyleyin. Havlama durduğunda onu hemen ödüllendirerek davranışı pekiştirin. Sık sık "sessiz" komutunu uygulayın.
Toplam eğitim süresi ortalama olarak 30 gün sürer.
Hatta bazen birbirine çok yakın türlerin yavruları bile farklı zamanlarda yetişkinliğe geçebilmektedir. Genel olarak küçük ırk köpekler hemen hemen 9. ayda yetişkin sayılırken dev ırk köpeklerde bu süreç 18 - 24 aya kadar çıkabilir. Dev ırk köpeklerde kemik gelişimi genellikle iki yıla kadar devam eder.
"Köpekler günde kaç saat uyur?" sorusunun yanıtı yaşa, ırka, aktivite seviyesine ve hatta uyku alanının özelliklerine göre değişebilse de genel anlamda köpeklerin günde 9-14 saat uyuyabildiği bilinmektedir.
Uyku döngüleri değişir, köpekler genellikle 21:00 ile 06:00 arasında uyur. Köpeğinizin ihtiyaç duyduğu uyku miktarını etkileyen birçok faktör vardır. En önemlisi köpeğinizin yaşıdır. Yaşlı köpeklerin gençlere göre daha az uykuya ihtiyacı vardır.
Bu pozisyon, onun kendini çok rahat hissettiğini ve olası tehditler konusunda endişeli olmadığını gösterir. Aynı zamanda köpekler, serinlemek için de sırt üstü yatmayı tercih edebilirler.
Araştırmalar, köpeklerin, insanlar onlara bakarken çok sayıda mimik yaptığını gösteriyor. Bunlardan en belirgin olanı ve köpeğinizin size “seni seviyorum” dediği mimiklerden biri kaşlarını kaldırıp gözlerini iyice açarak dilini dışarı çıkarmasıdır.
-Köpekler gezmeyi, keşfetmeyi seven canlılardır. Köpeğinizle yapacağınız düzenli gezinti programları, zaman zaman gideceğiniz uzun doğa yürüyüşleri onları rahatlatacak ve sizinle birlikte yaptığı bu aktiviteler onları mutlu edecektir. -Beslenmek, organizmanın devamlılığı ve bağışıklığın oluşması için oldukça önemlidir.
Güven ortamını sağladıktan sonra dostunuza sürekli olarak otur komutunu söylemelisiniz. Dostunuz sizi dileyip poposunu yere koyana kadar bu komutu tekrar etmelisiniz. Daha sonrasında minik dostunuz sizi anlayıp oturunca hemen ona ödül maması veya sevdiği bir yiyecekten vermelisiniz.
Size getirmesi
Ufak adımlarla geri çekilirken ona 'bana' ya da 'getir' şeklinde komut verin. İlk durduğunuz yere geldiğinde onu ödüllendirin ve oyuncağını tekrar atın. Geldi ama oyuncağı bırakmıyorsa ona ödül mamasıyla rüşvet verebilirsiniz. Köpeğe getir komutu öğretmek aslında o kadar da zor değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri