500 GB ve 1 TB Sabit Diskler Bu kapasiteler, esasen standart bir PC kullanıcısı için yeterli sayılabilecek düzeyler. Eğer PC üzerinde AAA kalite oyun oynamıyorsanız, işiniz sadece belge hazırlamak, birkaç film depolamak ya da mobil cihazlarınızdan veri aktarımı yapmaksa bu iki kapasite sizler için yeterli gelmelidir.
Birçok kimse “1 TB harddisk ne kadar fotoğraf alır?” sorusunun cevabını merak eder. 1 TB harddiskler; 256000 ile 284000 arasında fotoğraf depolayabilir.
1 terabayt (TB) = 1,024 GB. Şu anda, normal bir sabit sürücünün boyutunu ölçmenin en yaygın yolu TB'dir.
Bu nedenle, genel olarak, birçok kullanıcının 500GB veya 1TB SSD tercih etmesi tavsiye edilir. Öte yandan, daha düşük bütçeli kullanıcılar için 128GB veya 256GB SSD'ler de mevcuttur. Bu SSD'ler, yeterli depolama alanı sağlamak için sadece işletim sistemi ve birkaç uygulama yüklemesi gereken kullanıcılar için idealdir.
HDD'lerin Genel Kapasite Aralığı
Temel kullanıcılar için 1-2 TB kapasiteli bir HDD genellikle yeterli olacaktır. Eğer yüksek çözünürlüklü medya dosyaları, oyunlar veya büyük veri tabanları gibi daha fazla depolama alanı gerektiren işlerle uğraşıyorsanız, 4 TB veya daha büyük bir kapasite tercih etmek mantıklı olabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Yine de, SSD'nizin kaç yılı kaldığını merak ediyorsanız, bunu öğrenmenin çeşitli yolları bulunuyor. Modern bir SSD, ömrü boyunca ortalama olarak yaklaşık 700 TB veri yazana kadar hayatta kalacaktır. Tabii ki bu ortalama bir değer olduğunu için bazıları daha uzun süre, bazıları daha kısa süre dayanabilir.
Normaldir, disk üreticilerinin hepsi 1000 MB = 1GB diye hesaplıyor fakat Windows ortamında 1024MB = 1GB olduğundan 931GB olarak gözüküyor.
Özellikle hız ve verimlilik bakımından geleneksel HDD modellerine göre büyük bir üstünlük sağlayan SSD'ler, 120 GB kapasiteden başlayarak 2 TB düzeyine kadar ulaşıyor. SSD'nin yanı sıra daha düşük bütçeli bir sistem arayışındaysanız 500 GB ya da 1 TB kapasite sunan HDD ürünlerini de tercih edebilirsiniz.
SSD'ler HDD'lerden daha hızlıdır: SSD'ler, HDD'lere göre veri aktarımında önemli iyileştirmeler sunar. Piyasada bulunan en hızlı HDD'ler 160MB/s hız sunarken, giriş seviyesi bir SSD bile genellikle 3 kat daha hızlıdır ve birçok SATA sürücüsü 500MB/s'nin üzerinde okuma ve yazma hızlarına sahiptir.
128, 256, 512 ve 1024 GB gibi farklı hacimlere sahip hard disk çeşitleri bulunur. Bilgisayarınızdaki hard diskin boyutu sizin için yetersizse daha geniş hacimli bir hard diskle değiştirebilirsiniz.
Bu hafıza özellikleri içerisinde 10 tb harddisk en güçlüsüdür. Bu nedenle de fiyat açısından 10 tb harddisk ürünü diğerlerine kıyasla daha yüksek olabilir. Bununla birlikte 10 tb harddisk fiyatları konusunda belirleyici olan özellik ise, hangi marka tarafından üretilmiş olduğudur.
HDD = (18°C - Tm) * d Burada; Tm = Günlük ortalama sıcaklık, d= Gün sayısıdır.
İlk olarak 2007'de üretilen oldukça yüksek kapasiteli 1 tb harici hard disk, depolama ve veri saklama konusunda oldukça geniş bir alan sağlar. TB kısaca terabyte kelimesinin kısaltlmasıdır ve terabayt diye okunur. Aynı zamanda 1 TB, 1000 gb'a eş değerdir.
Öte yandan kaliteli modellerde “64 GB flash bellek ne kadar fotoğraf alır?” sorusunun cevabı yaklaşık 10 MP'lik bir kamera ile çekilen fotoğraflar baz alındığında yaklaşık 2000 adettir.
Herhangi bir dizüstü ya da masaüstü bilgisayarı canlandırmanın en iyi yollarından biri bir SSD takmaktır. Dizüstü bilgisayarlar açısından bakıldığında HDD'lere kıyasla enerji verimliliklerinin daha yüksek olması nedeniyle harika bir yükseltmedir. SSD'lerde hareketli parçalar olmadığından daha az güç tüketirler.
500 GB SSD kart, pek çok kişi için yeterli olabilir. Ancak ürünün yeterli olup olmaması, tam anlamıyla ne için kullanacağınıza ve depolama gereksinimlerinize göre belirlenir. Sadece belge, fotoğraf ve müzik dosyası saklayacaksanız 500 GB SSD sizin için yeterli olur.
Sabit disklerin kullanım ömrü genellikle 10 yıldır. Düzenli olarak bilgisayarın temizliğinin yapılmaması bu ömrü ciddi düzeyde kısalta biliyor.
Genel olarak SSD har disklerde okuma ve yazma hızı 300 ve 500 MB/s değerinde karşınıza çıkacaktır. Bu okuma ve yazma hızı ne kadar artarsa kalite ve verim de o kadar artacaktır. Nu noktada normal bir hard diskte hız değeri 543 MB ve 516 MB civarındadır.
HDD dönen diskler üzerinde çalışırken, SSD dahili bellek yongalarını kullanır. Bu nedenle, SSD'nin daha hızlı veri okuma ve yazma işlemleri gerçekleştirdiğini söylemek mümkündür. Ayrıca SSD'ler daha az gürültülü üretmesinin yanı sıra daha az enerji tüketir.
SSD'nizin kapasitesini daima tam kullanmanız da kullanım ömrüne olumsuz etki eder. Zira, SSD sürücünüzün tam kapasitede bulunması, aygıtın yazma hızı performansını önemli ölçüde düşürür.
Bir SSD'nin ömrü, bellek hücrelerinin sınırlı bir sayıda yazma/silme işlemi yapabilmesinden kaynaklanmaktadır. Bellek hücreleri ne kadar fazla kullanılırsa, o kadar çabuk bozulurlar ve SSD'nin ömrü kısalmaya başlar.
Ancak, avantajlarına rağmen eski SSD'ler genellikle düşük veri saklama kapasitesi gibi bazı sınırlamalara sahiptir. İşletim sistemi, düzgün çalışabilmesi için SSD alanının yaklaşık %20'sinin boş olmasını gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri