TONAJ CEZASI Kantara girmemek ve denetim istasyonlarında gerekli kontrollerin yapılmasına izin vermemek olarak da adlandırılan tonaj cezası 2022 yılında 2452 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.
1 tonun kilogram olarak karşılığı 100 kilogram olmatadır. Ton, "t" sembolü ile gösterilmektedir ve metrik ton olarak da ifade edilebilmektedir.
Bir geminin tonajı ağırlık veya hacim ölçümü ile belirtilen kapasitesidir. Ölçü birimi ağırlık yönünden belirtilirse, İngiliz sistemine göre 1 ton = 2240 pound'dur. Hacim yönünden belirtilirse, ünite olan 1 ton 100 ft3 lük bir hacim tanımlar.
Tonaj aslında geminin yük taşıma kapasitesinin bir ölçüsüdür. Modern denizcilik kullanımında tonaj, özellikle bir geminin hacminin ya da kargo hacminin hesaplanmasını ifade eden bir terimdir. Gemicilik sektörünün yanı sıra tır, kamyon gibi taşımacılık sektöründe tonaj kavramı kullanılır.
Gros tonaj (sıklıkla GT, G.T. veya gt şeklinde kısaltılır), geminin toplam iç hacmi ile ilgili birimsiz bir göstergedir.
İlgili 34 soru bulundu
ULCC veya Ultra Büyük Ham Taşıyıcılar 320,000 ila 500,000 DWT aralığındaki ebatlarıyla dünyadaki en büyük nakliye gemileridir.
Buna göre güncel tonaj cezası 4.092 TL civarındadır. Cezanın tutarı belirlenen sınırın ne kadar oranda aşıldığına göre belirlenir ve araç sürücüsüne yansıtılır.
Asya ve Avrupa ülkelerinde tonaj limitleri 26 ton ile 22.5 ton arası bir ölçüyle sabitlenmiştir. Ülkemizde bu durum tırların ve diğer ağır tonajlı araçların ölçü birimleriyle fonksiyonuna ve niteliklerine bakılarak değişkenlik gösterir.
Taşıma sırasında yük taşımacılığı için kullanılan araçların toplam kapasitesine tonaj denir. Ton olarak ölçülen tonaj, bir aracın yasal olarak taşıyabileceği toplam yük kapasitesidir. Taşıma anında aracın tonaj kapasitesinin aşılması durumunda araç sahibi ve taşımayı yapan firma sorumludur.
[1] 1016.0469088 kilogram'a eşittir.
Grupta bulunan elemanların tıpkı küme kavramında olduğu gibi en az bir ortak noktası olmalıdır. Latincedeki duodecim kelimesinden türemiştir. Eski Mezopotamya'da onikilik sayma sistemi kullanılırdı. On iki düzineye (12x12) de gross denir.
i. (İtal.) Bir geminin mürettebâtın yaşayacağı, sevk ve idâre için kullanacağı vb. hacimleri hâriç yük konabilecek boşluklarının toplam hacmi [2,83 m3 bir gros ton olarak kabul edilir; ağırlık birimi cinsinden 2240 libre veya 1024 kilograma eşittir].
Ton, büyük kütleleri ifade etmek amacıyla kullanılan bir ölçü birimidir. Buna göre 100 kilogram kütlesindeki her bir madde ton olarak ifade edilebilir.
Ton (sembolü: t), metrik birim sisteminde 1.000 kilograma eşit kütle birimi. Metrik ton olarak da bilinir. Aynı kütlenin SI birimi olarak karşılığı megagramdır (sembolü: Mg).
İşte, merak edilen tüm detaylar. 1ton kaç metreküp eder diye merak edilmektedir. Metrik hesabına göre 1 ton 1,0416 m3 eder, 1 m3 de 0,96 ton etmektedir. Matematik terimleri arasında bulunan metreküp ölçü birimi olarak bilinmektedir.
Hangi sebep olursa olsun standart olarak 1 ton aynı zamanda 1000 kilogram gelmektedir.
Nakliye sektöründe yerleşik kullanımı “kırkayak” olan kamyonlar, aslında dört dingilli, ön ve orta dingillerinde bir, arka dingillerinde iki lastik bulunan, yük haddi ortalama 20 ton olan yük taşıma araçlarıdır.
Tonaj Sınırları
Tır, kamyon ve kamyonet gibi araçların taşıyabileceği toplam yük miktarı, her ülkenin kendi yasalarına göre düzenlemekle birlikte, uluslararası alanda da denetlenmektedir. Ülkemizde tır ve benzeri ağır tonajlı araçların toplam yük miktarı 24 ton ile 27 ton arasında değişiklik göstermektedir.
Genelge “Ticari taksilere aynı anda üç kişiden fazla müşteri kabul edilmeyecektir.” hükmünü içerdiğinden, Turizm bölgelerimiz başta olmak üzere 8 yolcuya varan kapasitedeki büyük taksilerin bu kuralın uygulamasından mağduriyet yaşadıkları bildirilmiştir.
İki dingilli kamyon ya da kamyonet: 13.50 m ölçülere sahip olan araç, 11- 20 ton arası yük alabilmektedir. Üç dingilli kamyon: Ölçüsü 15 m olan aracın alacağı yük 21 ila 24 ton arasındadır. Kırkayak: 15 m ölçüye sahip olan araç, 32 ila 38 ton yük alabilmektedir.
Ton cinsinden hesaplanan tonaj, aracın yasal olarak yapabileceği toplam taşıma kapasitesini ifade etmektedir. Taşımacılık sırasında aracın tonaj kapasitesinin aşılması gibi durumlarda ise araç sahibi ve taşımacılığı gerçekleştiren firmaya ise cezai işlem uygulanmaktadır.
Ağırlığı ise 230 bin ton ve yolcu kapasitesi 5400 bin. Şurada Paylaş! Wonder of The Seas şu anda dünyanın en büyük gemi unvanını koruyor ancak sırasını Icon of The Seas'a bırakacak gibi duruyor. Yolcu gemisi 236, 857 bin ton ağırlığında.
'Dünyanın en büyük konteyner gemi operatörü' ünvanını elinde bulunduran APM Maersk, 2016 yılında 629 gemi rakamına ve 3.3 milyon TEU kapasiteye ulaştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri