Bir ünite eritrosit süspansi- yonunda yaklaşık 200 mL eritrosit, 20-30 mL plazma, 1x109 lökosit, 45 gr hemoglobin, 200 mg demir ve 63-100 mL an- tikoagülan/koruyucu solüsyon bulunmaktadır.
Bir ünite tam kan hemoglobini 1 g/dl, hematokriti %3 oranında artırır. 1-6 C'de 35 gün; ünite açıldıktan sonra 1-6 C'de 24 saat, oda ısısında 4 saat saklanabilir.
Tam kanın yaklaşık olarak 200 mL'si eritrosit, 250 mL'si plazmadır. Hematokriti (Hct) ortalama % 36 - % 44 arasında değişir. Tam kanin eritrosit ve hemoglobin (Hb) içeriği değişken olup vericinin Hct'ine bağlıdır. Bununla beraber, Avrupa Konsili bir ünite kanın en az 45 gr Hb içermesi gerektiğini belirtmektedir (1).
Doğru bir şekilde hazırlanan bir ünite eritrosit süspansiyonu yaklaşık 200 ml eritrosit içerir.Koruyucu maddelerle yaklaşık 300 ml hacimdedir. Hematokriti %65-75 civarındadır.
Kan alma işlemi yaklaşık 4-8 dk sürer. Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır. 1 ünite kan yaklaşık 450 ml ±%10 'dir. İşlem sona erdiğinde size belirtilen süre kadar yatakta ve yine belirtilen süre kadar ikram alanında dinlenmeniz gerekmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Birçok insan tarafından bir ünite kanın kaç litre olduğu merak ediliyor. Bir ünite kan içerisinde yaklaşık olarak 0.5 litre kan bulunur.
Kanaması olmayan bir erişkinde bir ünite eritrosit süspansiyonu hematokriti %3, hemoglobini 1g/dL arttırır. Bir ünite eritrosit süspansi- yonunda yaklaşık 200 mL eritrosit, 20-30 mL plazma, 1x109 lökosit, 45 gr hemoglobin, 200 mg demir ve 63-100 mL an- tikoagülan/koruyucu solüsyon bulunmaktadır.
Ateş, titreme, üşüme hissi, ciltte kızarık döküntüler, bulantı, kusma, dudaklarda şişme, öksürük, nefes darlığı, çarpıntı, bel ağrısı, karın ağrısı, kanın takıldığı damar yolu boyunca ağrı, ölüm korkusu, pembe-kırmızı renkte idrar gibi şikayetleri olabilir.
Her donör için yeni bir set açılır ve kullanılan set tıbbi atık olarak imha edilir. Aferezle elde edilen trombositin bir ünitesi 3-4 x 10¹¹ trombosit içerir. Yaklaşık 400 ml dir.
Taze donmuş plazma (TDP) bütün çözünür koagulasyon faktörleri ve plazma içerir. Yaklaşık hacmi 250 ml'dir. Erimiş plazma 24 saat içinde transfüze edilmelidir.
Oysa 18-65 yaş aralığında ve 50 kg üzerinde olan herkes, önemli bir sağlık sorunu yoksa yılda dört kez kan bağışı yapabilir. 1 ünite, yani bir torba kan, ortalama 450 ml'dir. İnsan vücudunda yaklaşık 6000 mL kan olduğunu göz önüne alınırsa, bu kadar kan vermek herhangi bir risk oluşturmaz.
'KAN ÜCRETİ TALEP EDİLMİYOR'
Kızılay, kanunla verilen yetkiye ve Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kurallara uygun olarak bağışçıdan aldığı kanı laboratuvar güvenlik testlerinden geçirip üç farklı kan bileşenine ayırır ve talep yapan tüm hastanelere, özel donanımlı araçlarla uygun koşullarda ulaştırır.
7-8 g/dl dolayındaki düşük hb değerleri genellikle tolere edilebilir. Ancak değerler daha da düşerse, genellikle eritrosit konsantresi nakledilmelidir. Ama: Transfüzyon yani nakil yapılması kararı birçok etkene bağlıdır. Her hastanın durumu değişiktir!
Alınan kan yaklaşık 450 ml dir.
Kan verdikten hemen sonra, sağlıklı atıştırmalarla beslenmeniz, birden yüklenmemenizde fayda var. Gün içinde ise, kolayca sindirebileceğiniz; şeker içeren meyve, yoğurt ya da tam buğdaylılar gibi gıdalar tüketerek, kan şekeri seviyenizi sabit tutmanız gerekir.
Kan bağışı hakkında
Bağışçı olmaya engel bir durum yoksa; kan sayımı, kan grubu ve seroloji testleri için 2 tüp kan örneği alınır.
Kan ürünü hastaya uygulanır. Transfüzyon sürelerinin tam kan veya eritrosit süspansiyonları için 4 saat , trombosit çözeltileri, kriyopresipitat için 20 dakika , taze donmuş plazma için 20 dakika ( maximum 1 saat) içinde kullanılmasına dikkat edilmelidir.
Sağlıklı bir insanda trombist değeri mikrolitrede 150 bin ile 450 bin arasındadır. Eğer 450 binden fazla olursa trombositoz; 150 binin altındaysa trombositopeni ortaya çıkar. Eğer trombosit 50 binin altındaysa kanama ciddi boyuta ulaşabilir.
Sağlıklı bir kişide kan pulcukları değerinin 150, 000 ila 450, 000 hücre/ml aralığında olması beklenir. Trombosit değerinin taban değeri altına inmesiyle trombositopeni adı verilen trombosit düşüklüğü durumu söz konusu olur.
KAN BAĞIŞI ÜŞÜTMEZ, HASTA YAPMAZ.
Kan vermenin olumsuz bir etkisi bulunmamakla birlikte çok fazla kan verildiği takdirde halsizlik yaratabilir.
Kan Vermenin Zararları
Kan veren kişiler eğer tecrübeli değillerse strese girebilirler. Kansızlık sorunu olan kimseler bir anda fazla kan verirse düşme ya da baygınlık gibi sorunlarla karşılaşabilirler. Kişilerin vücutlarına bağlı olarak kan verme yüzünden eklemlerin sertleşmesi gibi problemler oluşabilir.
Hemoglobin değerleri kadınlarda en az 12,5 g/dL, en çok 16,5 g/dL, erkeklerde en az 13,5 g/dL, en çok 18 g/dL olmalıdır.
Kan bağışı için gereken minimum hemoglobin seviyelerine ulaşmadıysanız kan bağışı yapamazsınız (12,5 g/dL, en çok 16,5 g/dL, erkeklerde en az 13,5 g/dL, en çok 18 g/dL olmalıdır).
Bağışçı Sorgulama Formu'ndaki soruları doğru cevaplamış ve uygun bulunmuş kişiler. Torba kan alımı öncesi yapılan testlerde; Hemoglobin düzeyinin Kadın; 12.5- 16.5 g/dl, Erkek; 13.5- 18.0 g/dl olması, Trombosit sayısının 150.000/mm3 den büyük olması durumunda kan bağışı gerçekleşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri