Dudak Şişmesi Nedir? Dudak şişmesi alt veya üst dudağın bazen her ikisinin de anormal boyutlara ulaşması içinde sıvı ya da iltihap birikmesiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Dudak ödemi olarak da bilinen bu durum yaralanmalar, enfeksiyonlar ve büyük çoğunlukla alerji sonucu ortaya çıkmaktadır.
Vajina dış dudak uzunluğu kişiden kişiye değişir. Belirli bir normal uzunluktan bahsetmek doğru değildir. Yıllar, doğumlar ve hormonlar etkisiyle de uzunluk ve sarkmada artış olabilir. Ayrıca dğuştan gelen yapı nedeniyle dudak uzunluğu kişiden kişiye değişebilir.
Özellikle uyuşma ve kaşıntıya sebebiyet veren dudak şişmesi için, şu yöntemleri sırasıyla değerlendirmeniz mümkün. - Sıcak veya soğuk kompres uygulamaları. - Karbonat karışımı hazırlayarak dudaklara sürmek. - 2 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı su karıştırılarak dudağa sürülmek suretiyle 15-20 dakika beklemek.
Alerji. Alerji sonucu oluşan dudak şişliği, alerjik anjiyoödem olarak bilinen bir durumdur. Vücudunuz alerjenlerle temasa geçtiğinde, vücudunuzda cilt katmanlarının altında sıvının birikmesine neden olan bir histamine yol açar. Mayo Clinic'e göre, alerjik anjiyoödem en çok gıda alerjilerinde görülür.
Dudakta oluşan şişliklerin en yaygın nedeni çeşitli travmalardır. Dudak derisi çok fazla incedir ve herhangi bir darbe aldığında kanama, şişme gibi durumlara oldukça müsaittir. Darbenin şiddetine göre dudakta sadece şişmelerde oluşabilir. Ancak darbe şiddetli olduğunda dudakta ciddi kanamalar meydana gelebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Dudaklarda üç haftadan uzun süredir bulunan yara, kabarıklık, çukurlaşma veya kabuklanma şeklindeki oluşumlarda bir kulak burun boğaz hekimine başvurmakta fayda vardır.
Şişmiş dudaklar başka bir deyişle dudak ödemi, bir veya iki dudağın normal boyutlarının ötesinde büyüdüğü veya uzadığı zamandır. Bu şişkinlik, bir sıvı birikmesi veya dudak dokusunun içindeki iltihaptan kaynaklanır. Yaralanma, hastalık, bazı ilaçlar veya alerjiler dâhil olmak birçok nedene bağlı olabilir.
Dudaklarda; dudak dolgusu işleminden sonra, ödem ve morluk görülmesi normaldir. Genelde bir hafta-on gün sonra dudaklar normal haline döner. Tabii ödem bu süre içinde de giderek hafifleyecektir. Günde birkaç defa soğuk kompres yapmak ödemin daha çabuk inmesini sağlayabilir.
Dudak ödemi adıyla bilinen dudak şişmesi, kısa sürede iyileşen bir rahatsızlıktır. Kişiyi çok daha fazla zor duruma sokmadan erkenden tedavi yapılmalıdır.
Dudak şişmesi alt veya üst dudağın bazen her ikisinin de anormal boyutlara ulaşması içinde sıvı ya da iltihap birikmesiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Dudak ödemi olarak da bilinen bu durum yaralanmalar, enfeksiyonlar ve büyük çoğunlukla alerji sonucu ortaya çıkmaktadır.
Fakat 1 hafta ve 10 gün içerisinde bu ödem giderek azalır. Dudaklar daha estetik ve daha çarpıcı bir görünüme kavuşur. Geçmeyen şişlik ve ödem durumunda en kısa zamanda doktora danışmak gerekir.
Vitamin ya da mineral eksikliği: Diğer nedenler kadar yaygın olmasa da dudak çatlaması vücutta bir vitamin veya mineralin eksikliğinden kaynaklanabilir. Vücutta A vitamini, B2, B3, B6 gibi bazı B grubu vitaminler, demir veya çinkonun eksik olması dudakta çatlama ve iltihaplanma gibi semptomlara neden olabilir.
Örneğin alt dudağın üst dudağa oranla daha dolgun olması gerekir. Bu şekilde hem altın oran sağlanmış olur hem de yüz çok daha çekici bir hal alır. Dudağı dolgunlaştırarak dudak kontürünün ortaya çıkmasını sağlayan kıvrımlı hatta eros yayı denir.
Çoğu kadının rahatsız olduğu iç dudaklar ve bunun iri olması genital çeşitlilik açısında cazip olup çoğu erkek iri iç dudakları itici değil çekici bulmaktadır. Genital kıllar erkekler için sorun değildir. Makul boyda olmasının bir mahsuru da yoktur.
Genital bölgedeki büyük dudaklar cerrahi riskleri olan veya cerrahi işlemlerden çekinen hastalarda ameliyatsız yöntemlerle de küçültülebilir. Mezoterapi lipoliz, eximia, HIFU (Fokuslu Ultrason), Karboksiterapi gibi yöntemler büyük dudakları ameliyatsız küçültme yöntemleri arasındadır.
Laktozsuz probiyotik içeriği yüksek gıdalar (yoğurt, kefir) Magnezyum takviyesi. Ilık su ile banyo. Yürüyüş ve fiziksel egzersiz şişkinliği azaltıp ve vücuttaki gazı temizlemeye yardımcı olduğu için karın şişkinliğine iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Kişinin dudak yapısına uygun olan onaylı bir dolgu seçilir. Dolgu maddesi dudaklara kontrollü bir şekilde azar azar uygulanır. Dolgu maddesi dudağa yukarıdan aşağıya doğru enjekte edilir. Böylelikle dudaklar daha iyi belirginleşir ve şekil alır.
Bu serum, dudaklara nem sağlamak için hyaluronik asit, C vitamini ve diğer vitaminler içerir. Dudak vitamini uygulamaları, özellikle soğuk hava, rüzgar ve güneş gibi çevresel faktörlere maruz kalan dudaklar için idealdir. Bu uygulama, dudakların nemini koruyarak çatlak ve kuru görünümden kurtulmalarına yardımcı olur.
Sigarayı içine çekmeyen dudak tiryakilerinde içmeyenlere oranla kalp krizi riskinin bir kat daha arttığı belirtiliyor. Sigaranın zararı dudaktan itibaren başlıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.
Dudak Kanseri vakaları en çok alt dudakta, daha nadir olarak da ağız köşesi ve üst dudakta görülen bir hastalıktır. Bu kanserler erkek bireylerde kadınlara kıyasla iki kattan daha fazla görülme sıklığına sahiptir. Genellikle 60 yaş itibariyle görülür.
Dudak derisi üzerindeki çatlaklara giren mantar ve bakteriler enfeksiyonların nedenidir. Bu durumda kırmızı renkte görünen dudak çevresinde ağrı hissedilebilir. Keilitis adı verilen bu enfeksiyon, dudaktaki kronik enflamasyondur ve antibiyotik merhemler ya da mantar önleyici kremler kullanılarak tedavi edilir.
Oral alerji sendromu (OAS)
Dudakların ve dilin şişmesine neden olur. Sadece alerjenin dokunduğu ağız kısmını etkileyen bir temas alerjisi Oral alerji sendromuna neden olabilir. Oral alerji sendromunda dudaklar, dil ve ağızda şişlik ve kaşıntı hızla gelişecektir.
Uygulamadan sonra çok hafif şişlik ve ödem oluşması normaldir ve 48 saat içerisinde kendiliğinden geçecektir.
Dudak yarası, susuzluk, vitamin eksikliği, sağlıksız beslenme, alerjik reaksiyon, rüzgar, soğuk ve sıcak havadan kaynaklanarak dudaklarda yara, çatlak, kuruma şeklinde ortaya çıkan yeme, içme ve konuşma faaliyetlerini etkileyen bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri