Birinci gün 12 saatlik bir vardiyanın ardından ertesi gün aynı saatte başlayıp 24 saate tamamlanan bir vardiya sistemidir. Bu iki günlük çalışmanın ardından çalışanın bir gün izin yapmasıyla iki haftalık dönemde toplam 72 çalışmasıyla bu sistem tekrarlanır.
İlk vardiya
Gündüz vardiyası olarak da bilinen ilk vardiyanın saatleri, genellikle sabah başlayıp öğleden sonra sona eren "geleneksel" iş gününe oldukça benzeyen vardiya aralığıdır. 9'dan 5'e standart olabilir, ancak ilk vardiyalar daha erken başlayabilir ve biraz daha erken bitebilir.
8 Saatlik 3'lü Vardiya Sistemi
Genel olarak bahsi geçen 3 vardiyada personeller haftada 2 şer gün çalışarak 7. gün izin yapmaktadırlar. 8 saatlik çalışmanın İş Kanununa göre 0,5 saati yemek istirahatı olarak düşülür ve geriye kalan 7,5 saat fiili günlük çalışma saati olarak bordroya işlenir.
2+2+2 vardiya sisteminde işçi 2 gündüz 12/12 çalıştıktan sonra 2 gece 12/12 çalışıyor ve ardından 2 gün yani 48 saat istirahat ediyor. Arka arkaya iki gün izne sahip olmayı sağlayan sistem, bazı işçiler için çok avantajlı olarak görülüyor.
Vardiyasından çıkan işçinin, bir sonraki vardiyasına kadar EN AZ 11 saat dinlenmesi gerekmektedir. Bu süre geçmeden işçinin çalıştırılması yasal değildir. Dolayısıyla, iki vardiya arasındaki dinlenme süresinin en az 11 saat olduğunu söyleyebiliriz.
İlgili 32 soru bulundu
Şöyle olabilir; 08:00-16:00 / 16:00-24:00 / 24:00-08:00 bu da haftalık olarak bu 3 saat aralığından birinde mesai yapacaksın anlamına gelir. Bahsedilen saat aralıklarına da vardiya denir.
Eğer işçisinin çalışma saatlerinin yarısından fazlası, saat 20.00'dan sabah 06.00 aralığına denk geliyorsa bu sisteme gece çalışması adı verilmektedir. Gece çalışma sistemine göre her iş yerinde işçi en fazla 7.5 saat çalışabilir. Buna göre işçinin 7.5 saatten fazla çalıştırılması yasaktır.
İki vardiya sistemi, 24 saatin iki eşit bölüme ayrıldığı ve her vardiyadaki işçilerin 12 saat çalıştığı bir sistemdir. Turizm, güvenlik ve sağlık gibi sektörlerde ve bu sektörlere bağlı alt firmalarda iki posta olacak şekilde vardiyalı çalışma düzenlemesi yapılabilmektedir.
Sayılı ilamında; “4857 sayılı Kanuna göre günlük 11 saati aşan çalışmalar ile gece çalışmalarında 7,5 saati aşan kısımlar yasak çalışmalar olup bu çalışmalar fazla çalışma açısından 270 saatlik sınır kapsamında değildir.” Şeklinde belirtilmiştir.
İşyerinde iki gün gece, iki gün gündüz, iki gün dinlenme şeklinde çalışan işçinin haftalık 45 saati aşan çalışması bulunmasa da gece çalışmalarındaki 7,5 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılmalıdır.
Şirketin 2 Kasım 2020 tarihinde başlayacağı sisteme göre bir koordinatörlüğe bağlı çalışan teknisyenler, çalışanların 6+2 diye adlandırdığı sisteme göre 6 gün işe gelip 2 gün izin yapacak.
Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz. Bir işçinin bu sınırları aşan sürelerle çalıştırılması halinde, 4857 sayılı İş Kanununun fazla çalışma, zorunlu nedenlerle fazla çalışma ve olağanüstü hallerde fazla çalışmaya ilişkin madde hükümleri uygulanır.
Görülebileceği gibi bu vardiya düzeninde işçi günde 12 saat çalıştırıldığında her gün 4 saat fazla çalıştırılmış olup, haftada toplam 72 saat çalışmaktadır. Bu durumda haftalık yasal iş süresi olan 45 saat, 27 saat aşılmaktadır.
Yargıtay, günde 11 saate kadar çalışan işçinin öğle molasının 1 saat, 11 saatten fazla çalışan işçilerin ise 1.5 saat öğle molası yapması gerektiğine hükmetti.
Toplu iş sözleşmesinin 36 ncı maddesinin (c) fıkrasında belirtilen vardiyalı (nöbetli) olarak yürütülen hizmetlerde çalışanlara kazanılmış hak sayılmamak ve başkaca ödemeleri etkilememek kaydıyla fiilen çalışılan saat başına sözleşmenin birinci altı ayında 8,50 TL vardiya (nöbet) primi ödenir.
Vardiya sistemi ile çalışan bir kurumda gün farklı saat dilimlerine bölünür. Örneğin; haftanın ilk günü olan Pazartesi gününü ele alalım. Bu durumda Pazartesi günü için çalışma vardiya saatleri şöyle olabilir: “8:00-16:00”, “16:00-24:00”, “24:00-08:00” gibi.
Çalışma süreleri haftanın çalışılan günlerine farklı dağıtıldığında dahi günlük çalışma süresi hiçbir şekilde 11 saati geçemez. Denkleştirme dönemi içinde haftalık ortalama çalışma süresi 45 saat olmalıdır.
Aynı zamanda her hal ve koşulda işçi günde 11 saatten ve yılda toplamda 270 saatten fazla, fazla mesai yapamayacaktır. Eğer işçiye rızası hilafında yılda 270 saatten fazla çalışma yaptırılırsa İş Kanunu 24/2 hükmünce işçi haklı nedenle sözleşmesine feshedebilme imkanına kavuşacaktır.
Fazla Çalışma
Haftalık ortalama çalışma süresi 45 saat olarak belirlendiği veya 45 saat altında belirlendiği iş sözleşmelerinde ise 45 saati aşan çalışmalarda işçiye çalıştığı her saatin ücretinin, normal ücretinin yüzde 50 zamlı olarak ödenmesi gerekmektedir.
Madde 5 — 4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan gece dönemine denk düşen 20.00-06.00 saatleri arasındaki işçi postalarında, 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin çalıştırılmaları yasaktır.
Gece vardiyasında tek çalışılması konusunda bir yasak var mıdır? Mevzuatımızda işçilerin vardiyalarda tek başına çalışmasını açıkça yasaklayan bir düzenleme bulunmamaktadır.
B vardiya grubu, altı işgünü (üç işgünü yedek vardiya grubu ile birlikte olmak üzere) çalıştığı (08.00-16.00) vardiyasından 6 Kasım Cuma günü çıktıktan sonra 7 Kasım Cumartesi günü hafta tatili kullanmakta ve 32 saat ara ile 8 Kasım Pazar günü için (24.00-08.00) vardiyasında işe gelmektedir.
İşçinin çalıştığı sürenin yarısından fazlası, saat 20.00'de başlayıp 06.00'da biten zaman dilimine denk geliyorsa buna 'gece çalışması' adı verilir. Mevzuata göre işçilerin gece 7.5 saatten fazla çalıştırılmaları yasaktır.
İşçilerin alacağı ücret günlük ya da aylık olarak belirlenir. Gece çalışması ile gündüz çalışması birbirinden farklı olarak ayrıca bir ücretlendirmeye tabi tutulmamıştır. Gece 7,5 saati aşmamak kaydıyla yapılan çalışma ile gündüz çalışması arasında bir farklılık söz konusu değildir.
Gece çalışması fazla mesai hükümlerine tabidir. Bir işçi 7,5 saatten daha fazla gece çalışması yapamaz. İşçi haftalık saat sınırını geçmemiş olduğu halde gece çalışması yapsa da ücretlendirilir. Gece çalışması ücreti ise normal mesai ücretinden %50 yüksek olarak hesaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri