1. sınıf araç kategorisinde otomobiller, 2. sınıf araç minibüsler, 3. sınıf araç otobüsler, 4. sınıf araç kamyon vb. şeklinde değişkenlik gösterir. Yani bir nevi, araçların özelliklerine ve kısmı görev ve işlevlerine göre, fiyatları belirleniyor diyebiliriz.
1. Sınıf: N1 Sınıfi; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet) 2. Sınıf: N1 Sınıfı; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet).
Otomobillerin aks aralığı 3 metre 20 cm altında bulunduğu için bu sınıfta yer alır. 2. sınıf HGS hangi araçları kapsıyor? Bu sınıf içerisinde bulunan minibüslerin aks aralığı otomobillerden biraz daha fazladır. Dingil mesafesi 3 metre 20 cm'nin üzerinde bulunan ve minibüs olarak geçen araçlar 2. sınıf HGS araçlarıdır.
SINIF ARAÇLAR: AKS ARALIĞI (DİNGİL MESAFESİ) 3.20 METRE ALTINDA OLAN ARAÇLAR 1. SINIFTIR. (OTOMOBİL, KAMYONET, MİNİBÜS, ARAZİ TAŞITI VB.)
Neziroğlu Otomotiv - Birinci Sınıf Araçlar FIAT FIORINO COMBI POP 1.3 M.JET.
İlgili 40 soru bulundu
Sınıf olarak C segmenti aralığında bulunan Egea, eski nesli B segmenti olan Linea'nın yerini almıştır. Tasarımı FIAT Stil Merkezi tarafından yapılmıştır ve TOFAŞ, FIAT Grubu ve Koç Holding arasındaki ortak bir girişim tarafından geliştirilmiştir.
N sınıfı; 4 tekerlekli, motorlu yük taşımak için kullanılan sınıfın genel adı, N1 ise bu sınıfın en küçük segmentindeki araçlardır. Citroen Berlingo, Peugeot Partner, Peugeot Beeper, Volkswagen Caddy, Fiat Doblo, Renault Kango, Ford Connect gibi araçlar N1 sınıfına örnek gösterilebilir.
2. Sınıf Araçlar Başa dön. AKS ARALIĞI 3.20 METRE VE ÜZERİNDE OLAN HER TÜRLÜ 2 AKSLI ARAÇ 2.SINIFTIR.
1. sınıf araç: AKS aralığı yani dingil mesafesi 3,20 metrenin altında olan araçlar 1. sınıf araçlar olarak kabul edilirler. Otomobiller 1. sınıf araçlar içerisinde yer alan araçlardır. 2. sınıf araç: AKS aralığı 3,20 metrenin üzerinde olan tüm araçlar 2. sınıf araçlardır. Minibüsler bu araç kategorisine girer.
1. Sınıf Araç : AKS aralığı (dingil mesafesi) 3.20 metre altında olan araçlar 1. sınıf araçtır. Otomobiller bu sınıfta yer alır. 2. Sınıf Araç : AKS aralığı (dingil mesafesi) 3.20 metre ve üzerinde olan her türlü 2 akslı araç 2. sınıf araçtır. Minibüsler 2. sınıf araç kategorisine giriyorlar.
J Segmenti Araçlar
4x4 SUV (Sport Utility Vehicle: Spor Amaçlı Araç) ve CUV (Crossover Utility Vehicle: Arazi Aracı) sınıfındaki araçlar bu sınıfa dahil edilmektedir. Performans özellikleri bakımından off-road sürüş kapasitesine sahiptir.
HGS olmadan geçiş cezası 2022 yılı için tek giriş ücretinin 5 katı olarak belirlenmiştir. Yani 2022 yılı için HGS'siz geçiş ceza bedeli, 15 TL HGS geçiş bedelinin 5 katı katıdır. Araç sahipleri ceza olarak 2022 yılında 90 tl ödeme yapmak zorundadır.
HGS Geçiş Ücreti
1. Sınıf Araç: Aks aralığı 3.20 mt altında olan araçlar olup otomobiller bu sınıfa girer. 2. Sınıf Araç: Aks aralığı 3.20 mt üstünde olan 2 akslı minibüslerdir. 3. Sınıf Araç: Aks adedi 3 olan araçlardır. Yolcu otobüsleri bu sınıftadır.
HGS araç sınıfları KGM tarafından belirlenir. Birinci sınıf araç kategorisine giren araçlar otomobillerdir. İkinci sınıf araç kategorisinde minibüsler bulunur. Otobüsler üçüncü sınıf araç kategorisine girer.
En sık kullanılan sınıf olan B sınıfı ehliyet, otomobil ve kamyonet için geçerli olurken B1 dört tekerlekli motosiklet kullanmaya uygundur. BE ise römorklu otomobil ve kamyonet kullanımına uygundur. Yeni ehliyet sınıfları ile kullanılabilecek diğer araçlar aracın özelliklerine göre de sınıflandırılmıştır.
Üst orta sınıf olarak da bilinen D segmenti araçlar arasında Opel Insignia, Volkswagen Passat, Toyota Avensis, Ford Mondeo, Citroen C5, Mazda 6, Nissan Primera, Honda Accord, Alfa Romeo 156, Audi A4 sıralanabilir.
Tek yön olarak hesaplanan geçiş ücretleri 1. sınıf araçlar için 53 TL, 2. sınıf araçlar için ise 79,5 TL olarak değişiyor. Gece tarifesi için ise bu ücretler 1. sınıf araçlarda 26,50 TL, 2. sınıf araçlarda ise 39,75 TL oluyor.
Hızlı geçiş sistemi (HGS), araçların köprü ve otoyollardan geçiş ücretlerinin hızlı bir şekilde ödenmesini sağlamaya yönelik bir uygulamadır. Kart tipinde ya da etiket biçiminde olmak üzere iki farklı formu bulunur. Ücretli otoyol ve köprülerde HGS'ye ayrılmış, üzerinde HGS işareti olan gişeler vardır.
Geçiş ücreti, gişelerde yer alan kameralarla belirlenen aracınızın plakasına bağlı HGS hesabından aynı gün içerisinde cezasız olarak tahsil edilecektir. Buradan etiket yapıştırmaya gerek olmadığı sonucu çıkarılabilmektedir.
Öncelikle ruhsatta sol orta kısımda "Araç Sınıfı" bölümüne bakmak gerekir. Eğer "M1" yazıyorsa "otomobil" sınıfına dahildir ve 2 yılda bir vizeye girer. Bu anlamda örneğin Fiat Fiorino Panorama'lar binek otomobil sınıfına girer. Eğer "N1" yazıyorsa, bu durumda araç "kamyonet" ruhsatlıdır ve yıllık vizeye girer.
Panelvan, minivan, minibüs ve kamyonet gibi araçlar hafif ticari araç sınıfına giriyor.
C-segmenti (Alt Orta Sınıf) Volkswagen Golf, Honda Civic, Ford Focus, Fiat Egea… D-segmenti (Orta Sınıf) Opel Insignia, Jaguar XE… E-segmenti (Üst Orta Sınıf) Volvo S90, BMW 5-Serisi, hatta CLS… F-segmenti (Lüks Sınıf) S-Klasse, Audi A8, Maserati Quattroporte…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri