Eğer siz de sucuğun dışı küflenirse yenir mi diye soruyorsanız, ben tavsiye etmiyorum çünkü ne kadar sağlıklı olur bilinmez. Sonuçta dışından küflenmeye başlamış ve içine de geçmiş olabilir. İnsanlar dışını soyup hemen pişiriyor ama içine geçtiyse sağlık açısından problemler yaşayabilirsiniz.
Beyaz tabaka sucuğun bozulduğunun bir işareti değildir. Ancak sucuğun lezzetinin azalmasına neden olur. Oluşan beyazlama sadece sucuğun üst tabakasındadır tabii erken müdahale edilmezse tüm ürünü de sarabilir.
Açık, şişkin veya patlak paketler, havayla temas etmesi sebebiyle risk barındırır. Havayla temas eden sucuk, küflenmeye ve bakteri oluşumuna konakçılık etmeye oldukça müsaittir. Bu durum, sağlığınız için tehlikeli olacaktır.
Sucuğun nemini koruması, dayanıklılık açısından oldukça önemlidir. Yeterince hava almadığında poşette su birikmeye başlar ve sucuk küflenir. Bu yüzden hava alması için ağzı açık poşetlere koyabilir, ara sıra temiz bez ile sucuğun üzerini silebilirsiniz.
En İyi Cevap. Sucuğun kokusunda keskin ve anormal kokular varsa tüketmemeniz gerekir sucuğun tadı da bozulup bozulmadığının göstergesidir tadında anormallik varsa özellikle ekşilik varsa sucuk bozulmuş demektir sucukta küflenmeler meydana geldiyse kesinle kullanmayın.
İlgili 16 soru bulundu
Türkiye'de et ürünleri arasında en çok tüketilen ürünlerden birisi olan sucukta zaman zaman yüzeyde küflenme problemi ile karşılaşılmaktadır. Sucukta gelişen bu küfler sağlık açısından risk taşıyabilmektedir.
Sucuğun bozulma emaresi öncelikle görüntüsünden anlaşılır. Sucuğun üzerinde lekeler ya da şişmeler varsa sucuk bozuluyor demektir. Ayrıca sucuğun kendine has bir kokusu vardır. Bu koku içeriğindeki baharatlardan kaynaklıdır.
Sucuk Neden Beyazlar? Sucuk yüzeyinde bulunan maya ve coclar, yüzeyde hızlıca ürer ve bu sebeple sucuk yüzeyinde beyaz ve kokusuz bir tabaka oluşmasına sebep olur. Bu tabakanın oluşması sucuğun bozulmasına veya küflenmesine sebep olmaz, ancak görsel olarak kötü gözükmesine ve sucuğun lezzetinin azalmasına sebep olur.
Hazır aldığınız paketleri sucukları en doğru saklama yöntemi buzdolabında saklamaktır. Paketli sucuklar buzdolabında son tüketim tarihine kadar dayanabilir. Açılmış paketli sucuklar da buzdolabında saklanabilir fakat açılmış sucukları buzdolabına atmadan önce hava almayacak hale getirmelisiniz.
Sucuğun içerisinde et ve sakatat vardır. Bu nedenle de iyi saklanmadığı takdirde kolay bozulabilir bir gıdadır. Özellikle evde yaptığınız sucuklar, hazır sucuklara göre çok daha kolay bozulabilirdir. Fabrikasyon işlemlerinden geçmeyen nemli sucuk, küflenmeye yol açar.
Direkt güneş ışığı almayan sıcak bir yerde asılarak kurutulan sucuk kuruduktan sonra ihtiyaca göre buzluk ya da buzdolabinda saklanır. Aman Dikkat kurutulmuş sucuk dışarıda beklemez, kurutulmuş olması bozulmasına engel değildir!
Eğer sucuğu saklayacağınız poşet hava almazsa zaman içerisinde içinde su birikir ve bu su sucuğun küflenmesine sebep olur. Bu yüzden hava alması için ağzı açık poşetlere koyabilir, ara sıra temiz bez ile sucuğun üzerini silebilirsiniz.
Kasap sucuğu (fermente) veya kendi yaptığınız sucuğu kurutulurken dikkat edilecek kurallar 1 Güneşte ve sıcakta sucuk kurutulmaz 2 Yağmurlu havada sucuk kurutulmaz 3 Yaz aylarında dolabın normal bölmesinde kurutulur 4 Kurumaya aldığınız sucuk en fazla 7 gün kurutulur.
Sucuğun üstündeki jelatin çıkarılmamalı ve sucuk peçeteye sarılmalıdır. Eğer bu noktada, bir buzdolabı poşeti kullanılacaksa poşetin ağzı açık bırakılmalıdır. Sucuk, zaman zaman nemli ve temiz bir bez ile silinmelidir.
- Doğal sucuğun rengi kırmızı ve kahverengi tonlarının karışımı olmalıdır. - Sucuk canlı ve parlak yapıda olmalıdır. - Dilimlenirken bıçağa bulaşmamalıdır. - Sucuğu dilimlediğinizde dilim çevresinde farklı renk tonları ortaya çıkmamalıdır, sucukta mozaiğe benzer bir yapı olmamalıdır.
Centipat. Sucuğun dışındaki şey plastik değil, hayvanın bağırsağı.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Konusu birçok kişi için merak edilen bir sorudur. Sucuk kurutularak muhafaza edilebilir ya da buzlukta saklanabilir. Bunun yanı sıra son kullanma tarihine kadar saklanacağı zaman buzdolabında bekletilmesi de yeterlidir. Uzun süreli bir saklama gerektiğinde ise parçalar halinde buzlukta bekletilebilir.
Sucuk pişirmenin bir başka tekniği ise sucuğu suyla pişirmektir. Önceden ısıtılmış tavaya doğranmış sucuklar atılır ve üzerine yaklaşık iki yemek kaşığı su eklenir. Bu pişirme tekniğiyle sucuk, sulu kalır ve lezzeti korunur.
Rengi parlak ve doğal olan kaliteli sucuk 0 dana etinden yapılmış olmalıdır. Dana etinin dışında, gerekli baharatlar bulunmaktadır. Dışarıdan bakıldığında sucuğun rengi, kırmızımsı kahverengi olmalıdır. Kesildiğinde çevresinde veya ortasında farklı renkler ortaya çıkmamalıdır.
Sucuk zarı soymak sucuğu pişirmeden önce yapmanız gereken ilk aşamadır. Bağırsak bölümü tam kurumamış durumdaysa kolaylıkla soyulur. Diğer durumlarda bu bölümü hafifçe kesmek ve eller yardımıyla soymak iyi bir yöntemdir. Sucuğu suyun altında bir süre nemlendirmek de daha rahat soyulmasına destek olur.
- Öncelik yatacak ve güneş almayan bir ortam belirlenmelidir. - Daha sonra bu ortamda sucuklar asılmak suretiyle kurutulmaya bırakılabilir. - Eğer asacak yer yok ise, o vakit bir gazete üzerine sucuklar serilebilir. - Özellikle gazete sucuğun nemini alarak kısa süre içerisinde kurutabilmektedir.
Sucuk kolayca küflenebilen bir yiyecek. Özellikle üzerinden 1 hafta geçtiğinde bile küflenebilir. O yüzden yiyebileceğiniz kadar almanız daha faydalı. Özellikle sonralara saklamak için almanız tavsiye edilmez.
Salam-sosis-sucuk: Yapışkan tabaka oluşumu, ekşime, yeşil renk oluşumu ve kokuşma gibi belirtiler gösteren salam-sucuk bozuktur.
sucuğun bozuğu kötü oluyo. kusmaya bak. korkma, kusabiliyorsan kus, kusamıyorsan da en yakın acile git. Ayrıca bu son kullanma tarihi olayı kadar saçma bir şey yok, skt'inden 1 gün önce yesen zehirlenmeyeceksin, 1 gün sonra yesen zehirleneceksin sanki. optimum süredir o, 6 gün de çok abartı değil aslında.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri