1 veya 0 = 1 olur .
Veya bağlacı kullanılan önermelerde "veya" bağlacı “ V “ harfi ile gösterilir. p V q önermesinde toplama işlemi geçerli durumdadır. 0 0 0 şeklinde olur.
Önermelerin doğruluk değeri D ve Y harfleri, 1 ve 0 sayıları ile belirtilir. Önerme doğru ise doğruluk değeri D veya 1, yanlış ise doğruluk değeri Y veya 0 olur. Bu önerme çeşileri tek yargı belirttiği için basit önermedir.
1 ya da 0, en az yalnız bir tanesi doğru olduğu için doğru için doğru olacak. 0 ya da 0, her ikisi de yanlış olduğu için yine sıfır olacak yani burada ya o ya da o seçimini yaptığımız için 1 ya da 0, 0 ya da 1 sonuçları doğru iken diğer durumlarda yanlış olacak şimdi bunun özelliklerini inceleyelim.
Merhaba. Cevap: p veya q önermelerinin doğruluk değerlerine göre değişkenlik gösterir. Veya bağlacında önermelerden herhangi birinin doğruluk değeri "1" ise sonucu 1'e denktir. Eğer hiçbirinin doğruluk değeri "1" değilse sonuç 0'a denktir.
İlgili 44 soru bulundu
p ≡ 1 iken q ≡ 0 durumu haricinde (p ⇒ q) önermesi “her daim doğru” doğruluk değerini alır. p ≡ 1 iken q ≡ 0 durumu ise koşullu önermenin yanlış olduğu durum olmaktadır.
p⇔1 ifadesi p ifadesine denktir. p⇔p'ifadesi 0 değerine denktir. p⇔q ifadesi p'⇔q' değerine denk olduğu bilinir. p⇔0 ifadesi p' değerine denk bir ifadedir.
Cevap: “ ya da” nın tersi; yoktur. Yani cevabımız “ya da nın tersi bulunmaz olmalıdır.
"Ya da" bağlacı ⊻ sembolü ile gösterilir. p ile q önermeleri arasında "veya" bağlacı ile yapılan bileşik önerme p ⊻ q şeklinde gösterilir. "Ya da" bağlacıyla bağlanmış önermelerin (bileşenlerin) yalnızca bir tanesi doğru olduğunda bileşik önermenin doğruluk değeri doğru, aksi halde yanlış olur.
Bu doğrultuda bağlaçlar arasında özellikle 'veya' bağlacı oldukça fazla biçimde kullanılmaktadır. Bu bağlamda veya bağlacı eş değerli bağlaç olarak ifade edilmektedir. Yani 2 öğeyi eşdeğerlik ve karşılaştırmalı olarak ilgi yolu ile birbirine bağlar.
Doğru ya da yanlış kesin hüküm bildiren ifadelere önerme de- nir. Önermeler genellikle p, q, r, s,... gibi küçük harflerle gösterilir. Önerme doğru ise doğruluk değeri “1”, yanlış ise doğruluk de- ğeri “0” dır.
Sıfır dışında, herhangi bir sayının sıfırıncı kuvveti bire eşittir. Sıfırın herhangi bir pozitif kuvveti ise sıfıra.
P veya pnin değili 1e eşittir. Çünkü ikisi zıt olur ve zıt olan iki önerme veya durumunda daima 1e eşittir.
Bağlaçlar veya rabıt (bağlama) edatları; kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan kelimeler: ve, veya, ile, ama, de (da), ancak, çünkü, eğer, hâlbuki, hem … hem …, hiç değilse, ise, ki, lâkin, meğer, nasıl ki, ne …
p'nin değili ve q yine 1'e denk. 1'e denk ise ve ve bağlacı varsa kesinlikle 1 olması lazım bunların. O zaman demek ki buradan şunu söyleriz: p'nin değili de o zaman 1'e denk.
Cevap : Ve (^) olacaktır.
Merhaba, veya kelimesi ve ve ya'dan oluşur. Bu yüzden veya kelimesi, kelimeden önce ve sonra gelen kelimelerin ikisinin de aynı anda olabileceği gibi, sadece birisinin de olabileceğini anlatır. yada kelimesi yada kelimesinden önce ve sonra gelen kelimelerden sadece birisinin olabileceğini anlatır.
"veya" bağlacında; ikisi birden de olabilir, yalnızca birisi de olabilir anlamı vardır. muğlâk bir ifadedir. ikisi arasında seçim zorunlu değildir. "ya da" bağlacında; ikisi birden olamaz, yalnızca birisi olabilir, anlamı vardır. bu da muğlâk bir ifadedir.
veya genelde öncesinde yazılan ifade ve sonrasında yazılan ifadenin aynı anda iksinin de olabileceği anlamı taşır. ya da ise genelde ya önceki ifadenin ya da sonraki ifadenin olabileceği anlamını taşır.
Sembolik mantık üzerine ilk sistemli çalışma Leibniz tarafından yapılmıştır. De Morgan sembollerle ifade edilebilecek bir mantık üzerine çalışmıştır.
Türkçede çok sık kullanılan bağlaçlardan biri de ya'dır. Bu bağlaç, tek başına kullanılabildiği gibi “ya…ya”, “ya da”, “ya…ya da”, “veya”, “yahut”, “veyahut”, “olur ya”, “öyle ya”, “malum ya”, “var ya” şeklinde farklı kullanımlarda da karşımıza çıkabilmektedir.
İse kelimesi bağlaç olarak kullanılmaktadır. Edat olan kelimeler tek başına anlam ifade etmese de cümle içinde kullanıldığında cümlenin anlamını değiştirir. İse kelimesi cümle içerisinde kullanıldığında herhangi bir anlam değişikliği yaşanmadığı için bağlaç kategorisindedir.
p(0) eşittir f(0) artı f üssü (0) çarpı 0.
P(x) = 0 biçimindeki polinomu sıfır polinomu olarak adlandırılır. Sıfır polinomunun derecesi tanımsızdır.
Ancak ve ancak (⇔) bağlacı nedir? p ile q önermelerinin ancak ve ancak bağlacı ile bağlanarak elde edilen bileşik önermeye iki yönlü koşullu önerme denir. İki yönlü koşullu önerme p ⇔ q şeklinde yazılır ve “p ancak ve ancak q” şeklinde ifade edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri