Ana vatanı Peru olan kırmızı fasulye, ülkemizde Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir. Yüksek oranda lif içeren bu besin, protein ve demir mineralleri de barındırır. Genellikle pilav, et ve salataların içerisinde kullanılır. Antioksidan özelliği sayesinde kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltır.
Asya kökenli bir bitki olan maş fasulyesi, ülkemizde çoğunlukla güneydoğu Anadolu'da ve Akdeniz'de Toros dağları yakınında yetişmektedir. İçeriğinde B grubu vitaminler ve zengin lif kaynağı olması ile insan sağlığına pek çok önemli etkisi bulunmaktadır.
Meksika fasulyesi olarak da bilinen kırmızı fasulye, mutfaklarımıza bir girdi pir girdi. Özellikle salatası çok güzel olan bu baklagil, çok besleyici ve doyurucu da olduğu için birçok kişinin tercihleri arasında.
Fasulye (Phaseolus vulgaris), baklagiller (Fabaceae) familyasının Phaseolus cinsinden Orta Amerika menşeli, bir yılda yetişen otsu bir bitki türü.
Türkiye'de meşhur olan en iyi kuru fasulye Karadeniz ve Erzurum yöresine ait olan ispir kuru fasulyesi olarak bilinir.
İlgili 45 soru bulundu
Fasulye, iklim şartlarının elverişli olması itibariyle en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir. Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük kenti olan Konya, yıllık fasulye üretiminde 1. sırada yer alıyor.
Oturak fasulye tohumu bodur fasulye olarak da bilinir iken kılçıksız ve yüksek verime sahip olması nedeniyle üretim yapmak için çokça tercih edilir.
Yaklaşık olarak 80 çeşit fasulye türü bulunmakla beraber belli başlı türleri lezzetli kabul edilmektedir.
Bombay Fasulye, dolgun ve iri taneli bir fasulye çeşididir. Ülkemizde Bolu'nun Göynük ilçesinde yetiştirilir. Beyaz renkte, ovalimsi ve şişkin bir şekle sahip ürünü yemeği dışında piyaz ve pilaki yapımında da denemenizi öneririz.
Açık tarla yetiştiriciliğine uygun bir çeşittir. Bitki uzun ömürlü, kuvvetli yapılı, bol yapraklıdır. Meyveler mor renkli, etli ve uzun formludur. Ekim Zamanı : İlkbahar,sonbahar içindeki aylar tavsiye edilir.
Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulye erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıyla biliniyor. İşte o fasulyenin tarifi... ERZURUM - İspir fasulyesi, Türk Patent Enstitüsü'nde coğrafi işareti tescillenerek, marka olma yolunda önemli adım attı.
Kırmızı fasulye yemeği, tat ve lezzet olarak barbunyaya çok yakındır. Görünüş olarak da zaten barbunya yemeğini andırır. Yedikçe kendini daha çok yedirten, tadı damağınızda kalacak, çok güzel bir ana yemektir.
Fasulye çeşitleri özellikle içerdiği lif miktarıyla bilinir ve pişmiş kırmızı fasulyeler günlük lif ihtiyacınızın yarısını karşılar. Vücutta çözülebilen bu lifler kolesterolü düşürür ve sindirim sistemini düzenler. Çok yavaş sindirebildiği için kan şekerini de düşürür ve bu nedenle diyabet hastalarına önerilir.
Fasulyenin rengi belirgin bir yeşil olmalı, açık yeşil ya da sarıya dönük yeşil olmamalı. - Fasulyeyi kırdığınızda "çıt" diye bir ses duyuyorsanız bu da fasulyenin lezzetli olduğunu gösterir.
Ana vatanı Peru olan kırmızı fasulye, ülkemizde Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir. Yüksek oranda lif içeren bu besin, protein ve demir mineralleri de barındırır. Genellikle pilav, et ve salataların içerisinde kullanılır. Antioksidan özelliği sayesinde kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltır.
Türk mutfağının da vazgeçilmez yemeği olan siyah fasulye daha çok Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilmektedir.
Ana vatanı Hindistan olan maş fasulyesi 4500 yıllık bir tarihe sahiptir. Hindistan'dan diğer ülkelere yayılan ve bugün Çin, güneydoğu Asya ülkeleri, güney Avrupa ve Güney Amerika ülkelerinde de üretilen maş fasulye; yüksek oranda lif, protein, demir, potasyum, magnezyum, fosfor ve manganez içerir.
Antalya'da geliştirilen ve ünlenen piyaz, yapım tekniği ile kente uğrayan yerli ve yabancı misafirlerin tadına bakmadan gitmediği bir yöresel ürün haline gelmiştir. Antalya piyazı, tarator soslu bir fasulye yemeğidir.
Dünya üzerinde en önemli taze fasulye üretimini gerçekleştiren ülke Çin'dir. Ülkemiz ise Çin'in ardından ikinci sırada taze fasulye üretiminde yer almaktadır. Karadeniz bölgesi ise Türkiye'de en çok taze fasulye üreten birinci bölge olarak kayda geçmiştir.
Asya'da Amerika'nın keşfinden sonra fasulye bilinen bir ürün olmuştur. 1492 yılında Kristof Kolomb'un keşfinden sonra İspanyol gemiciler tarafından Avrupa'ya getirilen fasulye Avrupa'da ilk kez 1542 yılında TRAGUS ve FUSCHS daha sonra GERARD tarafından tanımlanmıştır.
Boncuk Ayşe fasulye meyvesi açık yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir . Her türlü toprakta yetişme özelliğine sahip olan bu çeşit açık tarla yetiştiriciliğne uygundur.
Sarıkız (oturak) fasulye meyvesi hafif koyu yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir. Bol dökümlü olup her tür toprakta yetişe bilme özelliğine sahip bir fasulye çeşididir. Açık tarla yetiştiriciliğine uygundur. Yeşili ve kurusu yenir.
Toprak özelliği ve kar suyu ile yetişmesi, dayanıklı, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı tüketicilerin en çok tercih ettiği fasulye çeşitlerindendir.
Ferasetsiz Fasulye Tohumu-Orta erkenci, sırık taze fasulye çeşididir. -Meyve uzunluğu 14 cm, genişliği 16 cm, yassı, hafif eğridir. -Daneleri irice ve barbunya tipindedir. -Lezzetli, kılçıksız ve çabuk pişer.
Demostrasyonu yapılan Cino (oturak) fasulye meyvesi açık yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir. Erkenci bir bodur fasulye çeşididir. Yüksek verime sahip olup hasadı kolaydır. Taze tüketim ve konserve yapımı için uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri