Vitesler aracın gücünü, motorun devrini ve hızını ayarlar: 1.Vites: Minimum hız limiti 5 KM – Maksimum hız limiti 40 KM olup, 20 KM hızı aştıktan sonra ikinci (1.) vitese geçilir.
Öncelikle vites geçişlerini doğru devirlerde yapmak gerekir. Örneğin 50 km hızda 4. ya da 5. vitese çıkmış olmak gerek.
5 vites 3000 d/d'da 100 yapıyor.kesici 6200-6300 gibi ;) Mantiken die bisi yokki.
Son viteste. astra h cdti 3. vites yalnış hatırlamıyorsam 75-80 , 4. vites 100-105 , 5. vites 120-125 ve 6. vites 155-160 km arası hzlar yapıyor.......
Genel manada yokuş yukarı giderken 90 km için 4.vites idealdir. 5.vites ise düz yola aracı rahatlatır. Dolayısıyla da daha az yakmış olur.
İlgili 23 soru bulundu
Vitesler aracın gücünü, motorun devrini ve hızını ayarlar:
1.Vites: Minimum hız limiti 5 KM – Maksimum hız limiti 40 KM olup, 20 KM hızı aştıktan sonra ikinci (1.) vitese geçilir. 2.Vites: Minimum hız limiti 10 KM – Maksimum hız limiti 60 KM olup, 40 KM hızı aştıktan sonra üçüncü (3.) vitese geçilir.
1 vitesinin özelliği L harfine karşılık gelmektedir. Yani “otomatik viteste l nedir?” derseniz birinci vites demek yeterlidir. Bu nedenle otomatik araç viteslerinde ya L harfi ya da 1 sayısı olmaktadır. Bu viteste araç ortalama 30 km hıza kadar çıkmaktadır.
Eğer acemi bir şoförseniz bu konunun sizin için çok daha önemli olduğunu unutmayın. Araba 1. Viteste kalkar ve hemen sonrasında 2. Vitese takmanız gerekir. Sonrasında yol durumuna ve trafiğe göre 3. vitese takarak 90-100 arasında bir hıza sahip olursunuz.
ARACI PARK KONUMUNA ALMAK
(Araç düz yolda yada eğimli yolda yukarı doğru ise 1. Vitese, eğimli yolda aşağı doğru ise geri vitese alınır.)
Vitesi daha yüksek vites olan beşinci vitese almak için vitesi debriyaja basarak 4. vitesten çıkarıp elimizle sağa doğru itip daha sonrada öne doğru iterek beşinci vitese alınmış olur.
Otomobillerin en güçlü vitesi, geri vitestir. Eğer, aracınızı saplandığı bir yerden çıkarmaya uğraşıyorsanız, gerekli durumlarda bu gücü kullanmak size avantaj getirmektedir. Aracınızı tamamen durdurmadan geri vitese almayınız. Aksi halde, dişlilerin aşınmasına neden olabilirsiniz.
Farklı kullanım ve ihtiyaçlara uygun 8 vites bisiklet modelleri vardır. Bu nedenle 8 vites bisiklet fiyatları birbirinden farklıdır. Her kullanım, ihtiyaç ve bütçeye uygun 8 vites bisiklet modeli vardır.
4 ileri, 5 ileri, 6 ileri ve 7 ileri vitesli şanzımanlar günümüz araçlarında görülebilmektedir. Düz vitesli araçlarda devir gücüne göre işleyen bir sistem vardır.
Hız sınırı seviyeleri, molalar ve diğer etkenler düşünüldüğünde 100 km bir yol, otobüs ile yaklaşık olarak 1 saat 50 dakika ile 2 saat kadar sürer. Bu süre otomobil ile daha da kısalarak 50 dakika veya 1 saate kadar düşer.
Çabuk hızlanmak gerektiğinde veya yokuş başlangıcı gibi daha çok güç isteyen durumlarda vites küçültülür. Bir vites düşürmek hemen her zaman güvenlidir, motor hızında 500 d/dak kadar farkı olur, bu da büyük bir tehlike oluşturmaz.
Bu devir bandları aracın kullanım tarzına, motor gücüne, üretim amacına göre değişir. Örneğin 1.3 litre suzuki siwift marka aracın 5. viteste 1000 dev/dk daki hızı 38km/h dir. Buda 4000 devirde 152km hıza tekabul eder.
Debriyaj, motorla vites kutusu arasındaki irtibatı keserek vites değiştirme olanağı sağlayan güç aktarma organlarından biridir. Ayrıca aracın kalkışı ve vitesteyken basılınca durmasını sağlar. Araç kalkarken debriyajdan yavaşça ayak çekilerek belli bir devirde araç kalkmalıdır.
Sürücüler yarım debriyaja genellikle aracın ilk hareketinde, dik yokuşlarda veya eğimli arazilerde ihtiyaç duyar. Böylece aracı stop ettirmeden veya geriye kaydırmadan, tutunmasını sağlayarak hareket ettirebilir. Yarım debriyaj yöntemini uygulamak için sol ayakla debriyaja, sağ ayakla ise frene sonuna kadar basılır.
Marş çevriminin ardından sağ ayak ile frene basarak vites D konumuna getirilmelidir. Daha sonrasında el freni indirilmeli ve yine sağ ayak ile gaz pedalına hafifçe basılmalıdır.
Bu yüzden vites azaltırken hafif gaz açılır, vites arttırırken gaz kapatılır.
Eğer manuel bir araba ile yavaşlamak istiyorsak gaz pedalından ayağımızı kaldırıp fren pedalına hafif basarak yavaşlamak daha sonra ise debriyaja sonuna kadar basılıp vitesi boşa alıp el frenini çekerek durulmuş olur.
Hiçbir koşulda debriyaj+fren yapma, sadece duracağın zaman yapmalısın. Viraja 2. viteste girebilirsin, sorun olmaz. Daha sonra zamanla araca alışırsın ve 3. vites bile sana yavaş gelebilir.
Dolayısıyla aracı vitesteyken çalıştırmak aküye ve marş motoruna zarar verebilmektedir. Vitesin boşta olduğu durumlarda ise şanzımanın rölanti devri çalışarak yine fazladan güç tüketilmesine neden olacaktır.
Park ederken vs. pedal kullanımı nasıl olmalı debriyajda mı durmalı bir ayağımız yoksa 1.viteste araç debriyaja gerek duymadan düşük hızda gidebilir mi stop etmeden. Eğer ayağınızı yeterince hafif kaldırırsanız debriyajdan zaten araç 1. viteste kendi kendine gider başka bir şey yapmanıza gerek yok.
Kısaca sıralamaya göre 2 den 3 e alacaksanız 2. vitesten çıkartın, vites kolunu sağa sola oynatmadan direk ileri itekleyin. 4 den 3 e alacaksanız vitesi boşa çıkartın ve yine kolu sağa sola oynatmadan direk karşıya itekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri